FOTO GALERİ

Anadolu mutfağının vazgeçilmezi! Bu çorbayı sakın hastalara vermeyin

Uzmanlar, Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbasının bebek ve çocuklar için besleyici değerlerinin yetersiz olduğunu belirterek, hastalara da bu çorbanın içirilmemesi gerektiğini söyledi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 1
  • 18

Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbası bebeklerin ilk ek çorbalarından biridir Tarhana çorbası, içerdiği domates, yoğurt , biber sebebiyle besleyici olduğunun akla getirir. Uzmanlar ise tarhana çorbasıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 2
  • 18

Uzmanlar içerisinde un barındıran tarhana çorbasıyla ilgili, "Evet, tarhanada domates ve yoğurt vardır, ancak beyaz un o kadar baskındır ki; 1 çorba kaşığı tarhanaya karşılık 1 su bardağı su bile bazen az gelir. Gerçekçi olmak gerekirse yararlı içerikten çok, beyaz unun sakıncalarından söz etmek mümkün.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 3
  • 18

Herkesin ezbere söylediği bir bilgiyi yıkmak zordur. Ancak tarhanayı daha sağlıklı hale getirmek için beyaz una biraz yakından bakmak gerekiyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 4
  • 18

Düşünün ki; buğday tanesi kabuk, liflerinden, tüm faydalı kısmından ve hatta ruşeyminden ayrıştırılıyor, dövülüp öğütülüyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 5
  • 18

İçine beyazlatıcı kanserojen bileşikler ekleniyor. Böylece beyaz un elde ediliyor. Toplumda insulin direnci ve hipoglisemi sorunu çok yaygın. Bu hastalıkların tedavisine eklenen ilaçlar (oral antidiyabetikler ve/veya akarbozlar) beyaz un ile buluşunca; tedavi edici etkisi ortadan kalkıyor, ilaçların yan etkileri hortluyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 6
  • 18

Dahası, 'tatlıyı bıraktım, sakinleştim' deseniz bile beyaz undan elde edilen bir çorba sinsice tatlı tat bile vermeden, kan glukoz seviyenizi olumsuz etkiliyor" dedi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 7
  • 18

"HASTALARA TARHANA ÇORBASI VERMEYİN"


Nekahat dönemindeki hastalara verilen çorbalardan biri olan Tarhanayı geleneksel yöntemlerle pişirdiğinizde, çorbayı içtikten sonra bir takım rahatsızlıklar görülebileceğini söyleyen Uzmanlar, "Toplumda geniş sayıda hastada, tarhanayı takip eden saatlerde:

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 8
  • 18

Aniden şiddetli acıkma, tatlı veya unlu mamül tüketme arzusu, tahammülsüzlük, uyku bozuklukları, esneme nöbetleri, halsizlik, zihinsel bulanıklık, odaklanma güçlüğü, sinirlilik, duygusal hassasiyet ve alınganlık, öfke kontrolünün elden çıkması gibi reaktif hipoglisemi ile uyumlu belirtiler de beraberinde hortlayabiliyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 9
  • 18

Reaktif hipogliseminizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak bu belirtilerin bir kısmı ortaya çıkabilir. Sadece insulin direnci ve hipoglisemide yanlış bir çorba değildir tarhana ve beyaz unlu çorbalar.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 10
  • 18

Adet düzenleyici, antidepresan, kortizonlu ilaç tedavisi, menapoz ve polikistik over sürecindekiler için de, yatan hareketsiz hastalar için de, beyaz unlu çorbaların; ilgili durumlarla uyumsuz kimyaya sahip olduğu tartışılmazdır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 11
  • 18

Bebek ve çocuklar açısından da, besleyici değerinin yetersiz olduğunu söylemek zorundayım" diye konuştu.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 12
  • 18

"El emeği göz nuru tarhanalarımızı çöpe mi atacağız dediğinizi duyar gibiyim" diyen Uzmanlar "Elbette ziyan etmeden kurtarabiliriz.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 13
  • 18

Beyaz unun kanda glukoza dönüşerek istenmeyen sonuçlara neden olmasını önlemek , geciktirmek, besin kalitesini artırmak üzere, kullanabileceğimiz ilave malzemeler ve pişirme tekniği geliştirebiliriz" ifadesini kullandı.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 14
  • 18

Uzmanlar tarhana çorbasının nasıl pişirilmesi gerektiğini şöyle anlattı:

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 15
  • 18

"Çok derin tencereye malzemeleri rastgele üst üste ekleyin ve el blendırından geçirip karıştırarak kaynatın. Piştikten sonra kaseye koyup üzerine 1 tatlı kaşığı ruşeym ekleyin. Ruşeymi pişirerek besin değerini düşürmeyin.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 16
  • 18

İşte eklemeniz gerekenler: 1 çorba kaşığı kepek / tam buğday / tam çavdar unundan biri, 4 çorba kaşığı el yapımı toz tarhana, 5 su bardağı içme suyu , 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı tepeleme kuru nane,

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 17
  • 18

2 çorba kaşığı tereyağı,1 çorba kaşığı zeytinyağı,1 çorba kaşığı tuzsuz kırmızı biber salçası,1 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı ucuyla kimyon."

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 18
  • 18