FOTO GALERİ

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi! Kaç çeşit hurma var? Özelikleri neler?

Ülkemizde ve günümüzde en çok tercih edilen hurma çeşitleri arasında Medine Hurmaları yer almaktadır. Her yıl elde edilen hurmaların menşei veya kalitesi gibi özellikler parametreye bağlı olmaktadır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 1
  • 20

Bir çok faydasını da içerisinde barındıran hurmaların en çok bilinen çeşitleri; Mebrum, Medjul, Acve, Sugai, Safavi, Berni, Hudri, Amber ve Sukkeriye yaş hurmadır ancak daha fazla hurma çeşidi ve özelliği bulunmaktadır. Ramazan ayında iftar sofralarınızdan ayırmadığınız hurmanın çeşitleri ve özelliklerini sizlerle paylaşıyoruz.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 2
  • 20

ACVE HURMA


Sihiri ve zehri önlediği söylenen Achve Hurması'nın aynı zamanda Peygamber Efendimizin (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmiştir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 3
  • 20

BAKLAVA HURMA


Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip olan Baklava Hurma, büyük ve etli bir çeşit olmasıyla beraberinde kan yapıcı özelliğiyle bilinir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 4
  • 20

BERHİ YAŞ HURMA


Ramazan sofralarında nadir de olsa görülen bu hurma, yaş hurmaya göre daha serttir. Hamile ve emziren kadınlara tavsiye edilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 5
  • 20

BERNİ HURMA


Lif oranı oldukça fazla olan Berni Hurma, çocuklara ve hamilelik ve emzirme dönemindeki bayanlara tavsiye edilmektedir. Peygamber Efendimizin (ASM) "Hurma çeşitlerinden en hayırlısı bernidir" buyurduğu söyleniyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 6
  • 20

DIHEYNİ HURMA


Siyaha yakın renkli ve orta büyüklüktedir. Doyurucu özelliğiyle diyet yapanlar listesine eklenebilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 7
  • 20

HUDRİ HURMA


Kan yapıcı olarak tüketilir ve özellikle bayanlara ve çocuklara tavsiye edilen Hudri Hurma, Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 8
  • 20

HULVA YAŞ HURMA


Görünümü eriğe benzeyen Hulva Hurma, Arapların misafirlerine sunduğu hoş koku ve lezzete sahiptir. Hamile ve emzikli bayanlara tavsiye edilen yaş hurma çeşitlerindendir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 9
  • 20

İRAN HURMA


İran'da yetişen bu hurma çok yumuşak ve tatlıdır. Siyaha yakın renkte ve ince kabukludur.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 10
  • 20

MEBRUM HURMA


Mebrum hurma dendiğinde akla gelen, kahverengi renge sahip, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşit olmasıdır. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 11
  • 20

MEDİNE MEDJUL HURMA


Medine hurması açık kahverenginde, iri boyutlu, bol etli, yumuşak ve oldukça lezzetli bir cinstir

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 12
  • 20

MEŞRUK HURMA


Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşidi olarak sofralarda yerini alır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 13
  • 20

RABİA HURMA


Kalın kabuklu bir cins olup, lif oranı yüksektir. Kansere ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olarak bilinir. Doyurucu ve tok tutucu olması sebebiyle diyet yapanlara tavsiye edilmektedir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 14
  • 20

RAVTANA YAŞ HURMA


Doğumu kolaylaştırıcı etkisiyle özellikle hamile bayanlara tavsiye edilir. Süt yapımına faydası, bebeklerde gaz problemine yol açmaması ile emzirme dönemindeki annelere de tavsiye edilmektedir. Arap kültüründe kahvenin Ravtana hurma getirilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 15
  • 20

SAFAVİ HURMA


Şeker oranı düşüktür, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına faydalı olarak bilinmektedir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 16
  • 20

SUFRİ HURMA


İnce kabuklu bir cinstir ve oldukça tatlı ve lezzetlidir. Medine ve çevresinde rahatlıkla bulunur.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 17
  • 20

SUGAİ HURMA


Kalın etli, lif oranı yüksek olan hurmadır. Şeker oranının düşük olması nedeniyle şeker hastalarının tercih ettiği bir çeşittir. Ve kilo vermek için ideal bir tatlı çeşididir. Tahin ile birlikte tüketilebilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 18
  • 20

SUKKERİ FAHİR HURMA


Kalın etli, lif oranı yüksek ve tok tutucu olan Fahir, Arapların özel misafirlerine sunduğu bir çeşittir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 19
  • 20

ŞELEBİ BURMA


Lezzetli tadı bir yana aynı zamanda besleyici özelliği ile bilinir. Kan yapıcı besinler arasındadır

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 20
  • 20

ÜRDÜN MEDHUL HURMA


Tatlılık miktarı yoğun olup, lif bakımından yüksek ve bol etli Ürdün, küçük çekirdeğiyle harika bir lezzete sahip hurma çeşididir.