FOTO GALERİ

Padişahların iftar sofralarını süsleyen 101 yemek! Hepsi birbirinden özel

Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbirinden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı. İşte Osmanlı döneminde padişahların iftar sofralarında yer bulan birbirinden özel ve iştah açıcı yemekler

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 1
  • 109

Osmanlı mutfağı; Anadolu'nun bereketli toprakları, tarihi zenginlikleri ve yaşayan birçok halk kültürünün etkileri sayesinde dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi. İstanbul'u ya da Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafyayı ziyaret edenler tanıştıkları mutfak ve onun derinliği karşısında hayranlıklarını gizleyemedi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 2
  • 109

Kırım Savaşı sonrası İstanbul'a gönderilen Fransız bir şef olan Alexis Benoist Soyer , mutfağımızı çok beğenerek pilav, bamya, lokum, muhallebi, dolma, köfte, şiş kebap, baklava, kadayıf, şerbet, kahve ve daha birçok yiyecek ve içeceğin Avrupa mutfaklarına alınması gerektiğini söyler.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 3
  • 109

Bugün de Amerika'dan Çin'e, Rusya'dan Afrika'ya dünyanın birçok bölgesinde Osmanlı mutfağının izlerini görmek mümkün. Osmanlı İmparatorluğu günümüzde fiilen var olmasa da Osmanlı mutfak imparatorluğu dünyanın birçok mutfağında gerek teknikleri, gerek yemekleri, gerekse kültürü ile yaşamaya devam ediyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 4
  • 109

İşte Osmanlı mutfağının ramazanda pişen iftar sofralarını süsleyen en özel 101 yemeği.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 5
  • 109

Kirde Kebabı : Kıtır yufka üzerinde yoğurt ve sebzeli dana kavurma

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 6
  • 109

Marmarina : Terbiyeli kıymalı körpe ıspanak

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 7
  • 109

Taze fasulye mücveri : una bulanan fasulye tereyağında kızartılarak servis ediliyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 8
  • 109

Paça yahnisi : Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 9
  • 109

Defneli Şiş kebabı : Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 10
  • 109

ohut Çorbası : Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 11
  • 109

Kadınbudu : Bir klasik

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 12
  • 109

Yalancı Pilaki: Sarımsak , kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 13
  • 109

Düğün pilavı : Et suyu ile hazırlanan pilav kuzu etiyle servis edilir

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 14
  • 109

Nemse Böreği : İçinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 15
  • 109

Kavun Dolması

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 16
  • 109

Dövme Pilav : dövme buğday ya da bulgur ile hazırlanır

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 17
  • 109

Düğün Çorbası : Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 18
  • 109

Kabak Kalye : Koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabak ile lezzet buluyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 19
  • 109

Şeyhmilmuşi : Patlıcanlı peynirli lezzet topu

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 20
  • 109

Kırma Tavuk yahnisi: Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydanozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 21
  • 109

Susuz pilav :Kuzu eti, tereyağı , un ve sakızla yapılan nefis pilav

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 22
  • 109

Patlıcanlı pilav : yaz aylarının lezzetli yemeği

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 23
  • 109

Terbiyeli Ciğer Tava :Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 24
  • 109

Lalanga: İçine ne konursa konsun sıcak sıcak yenen nefis bir hamur işi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 25
  • 109

Toyga Aşı: Soğuk servis edilen yarma buğday ve nohutlu yoğurt çorbası

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 26
  • 109

Nırbaç: Kuzu etinden köfte ve havuçlu, kişniş, tarçın, zencefil ve nar ekşisi ile tatlandırılmış tencere yemeği

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 27
  • 109

Saray lokması

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 28
  • 109

Baş pilavı : Kuzu kellesi ile hazırlanan pilav sakız ile aromalandırılırdı

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 29
  • 109

Paça Böreği :Kuzu paçasıyla hazırlanır

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 30
  • 109

Tuffahiye: Bulgur, kereviz sapı ve soğan ile doldurularak fırınlanmış elma dolması

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 31
  • 109

Yoğurtlu Çorba:Yoğurt ve tavuk suyu ile hazırlanan çorba, ilave edilen un ile kıvamı artırılıyırodu.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 32
  • 109

Revani

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 33
  • 109

Peynirli katmer : keş ya da kurutla hazırlanan nefis hamur işi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 34
  • 109

Karnıyarık : Lezzeti pilav ve cacık ile taçlandırılır

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 35
  • 109

İşkembe Yahnisi : Tereyağında kızartılan işkembe nohut ve soğanla bir araya getiriliyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 36
  • 109

Elmasiye

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 37
  • 109

Tavuk ciğeri kebabı : Önce ızgarada pişirilen tavuk ciğerleri bir de tereyağı ve baharatlarla tavaya atılıp hazırlanıyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 38
  • 109

Vetrika: kavrulmuş un hamur haline gelince ateşten alınır ve yumurtalar yedirilir. Küçük parçalara ayrılan yumurtalı hamur fırında pişirilir üstüna kıyma ya da peynir ile servis edilir

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 39
  • 109

Baklalı yaprak sarma : Tokat'ın en özel lezzetlerinden biri

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 40
  • 109

Nazlı aş

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 41
  • 109

Patlıcan Mücveri : Tereyağında kızartılarak hazırlanan patlıcan kıymayla servis edilirdi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 42
  • 109

Çömlek Kebabı : Kapaklı bir güvecin en alt katına limon, sonra sırasıyla et, soğan, bamya, patlıcan, kabak ve domates, sarımsak konularak pişirilen Çömlek Kebabı anason ve karabiberle tatlandırılıyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 43
  • 109

Beyin Tava: Yumurtaya batırılan beyin unlanarak kızartılarak servis edilirdi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 44
  • 109

Demir tatlısı

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 45
  • 109

Medfune: Patlıcan, bakla, kış kabağı veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemek

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 46
  • 109

Arefe Köftesi :Kuzu kıyması anason , kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 47
  • 109

Yalancı İlik Yahnisi: Kuzu ciğeri ve kuzu etinin bir araya getirilerek hazırlanan yahni tam bir lezzet bombası

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 48
  • 109

Yoğurtlu Şiş Kebap : En altta et suyu ile ıslanmış pideler ortada ızgarada pişirilmiş et ve sarımsaklı yoğurt

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 49
  • 109

Pastırmalı yumurta : Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 50
  • 109

Tavukgöğsü

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 51
  • 109

Bulgurlu Mercimek Çorbası : Bulgur ve mercimekle hazırlanan reyhan ile lezzetlendirilen bir klasik.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 52
  • 109

Bamya dolması : Zahmetli ama nefis

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 53
  • 109

Babaganuş : Yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlanmış, közlenmiş patlıcan ve biberle hazırlanır

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 54
  • 109

Tavuk Kebabı : Haşlanmış tavuğun üstüne soğan suyu ile seyreltilmiş yoğurt sürülerek kızartılır, maydanozla servis edilir

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 55
  • 109

Hums Lokması : Kuş üzümlü, çam fıstıklı ve tarçınlı nohut ezmesi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 56
  • 109

Hurma Kebabı : Hurma büyüklüğünde pişirilen köfteler kakule ve tarçın ile lezzetlendiriliyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 57
  • 109

Terbiyeli Ciğer Çorbası : Et suyunda pişirilen kuzu ciğeri tereyağı ile pişirilip, yumurta ve un ile taçlandırılıyor. Bu çorbaya nane ve maydanoz çok yakışır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 58
  • 109

Ciğer Kebabı : Ciğerin en güzel hali

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 59
  • 109

Ciğer tavası: Una bulanmış ciğerler kimyon ve karabiber ile kızartılıyor üstüne limon sıkılarak servis ediliyordu

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 60
  • 109

Buğdaylı Balık Çorbası : Boğazın levrekleri keşkeklik buğday ve sirke ile pişiriliyor üzerine nane ve maydanoz serpilerek servis ediliyordu

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 61
  • 109

Vişneli yaprak sarma : Etli sarmaların kralı

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 62
  • 109

Güllabiye

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 63
  • 109

Kazandibi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 64
  • 109

Ekşili Lohusa Çorbası: Kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorba

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 65
  • 109

İşkembe Çorbası : İftar sofralarının iştah açısı, vazgeçilmezi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 66
  • 109

Tatlılı Et yahnisi: Tereyağında kızartılmış gerdan eti soğan ve pekmezle lezzetlendiriliyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 67
  • 109

İşkembe Tava: Tereyağında kızartılan işkembe

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 68
  • 109

Su Böreği: peynirli kıymalı ya da sade...

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 69
  • 109

Tavşan Yahnisi: Sarımsaklı, tereyağlı ve bol lezzetli

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 70
  • 109

Peynirli maydanozlu mücver: Peynir maydanoz, kekik ve yumurta bir araya gelince...

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 71
  • 109

Lor Köftesi : Lor maydanoz yumurta ve tereyağının lezzeti bir arada

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 72
  • 109

Tavuklu Etli Yahni :Tavuk ve kuzu kol'un muhteşem birlikteliği

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 73
  • 109

Aşure

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 74
  • 109

Kalacoş: Doğranmış tandır ekmeği üzerine soğanlı kavurma ve sulandırılarak ayran haline getirilmiş kurut konuşarak yapılır

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 75
  • 109

Vişneli ekmek tatlısı

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 76
  • 109

Çılbır : Haşlanmış suda pişirilmiş yumurta tereyağlı karabiberli sos ile hazırlanıyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 77
  • 109

Piliç Çorbası : Lezzet ve sağlık kaynağı üstelik çok doyurucu

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 78
  • 109

Mihrap böreği : Günümüzde kol böreği olarak anılıyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 79
  • 109

Nohutlu Beyaz Yahni: Kuzu eti ve nohutun bir arada pişirildiği bu yahni tören yemekleri arasındaydı

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 80
  • 109

Mahmudiyye : Tarçın, karanfil ve kayısı ile lezzetlendirilmiş, Rezaki üzümlü ve bademli piliç yahnisi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 81
  • 109

Kuşbaşı Kebabı : Soğan yenibahar ve karabiber ile terbiyelendirilen kuzu eti ızgarada pişirilerek servis ediliyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 82
  • 109

Hibeş: Tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 83
  • 109

Abdigör Köftesi : Etin sabit bir ritimle saatlerce dövülerek, sinirlerinden ayıklanmış macun gibi bir kıvama getirilmesinden sonra ince kıyılmış soğan ve baharat ile yoğurularak yuvarlak parçalar halinde suya atılıp haşlanması yoluyla yapılır. Püf noktası ise dövülmesidir. Zor olmasının yanı sıra dikkatsiz yapılırsa etin

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 84
  • 109

Yoğurtlu Şalgam kızartması : un ve yumurtaya batırılan şalgam zeytinyağında kızartılıyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 85
  • 109

Hamsi Tava : Kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis ediliyordu

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 86
  • 109

Uskumru dolması : Boğazdan gelen lezzetin pirinç ile buluştuğu zirve

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 87
  • 109

Zeytinyağlı iç baklalı enginar : Lezzeti yemeğin isminde gizli

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 88
  • 109

Çevgani mücveri : Kuzu eti yumurta, un ve maydanozla karıştırılır tereyağında kızartılarak servis edilir

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 89
  • 109

Luhum pilavı : damak tadına düşkün olanlar için

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 90
  • 109

Acem pilavı : Yapımı zahmetli ancak çok lezzetli

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 91
  • 109

Kaymak baklavası

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 92
  • 109

Midye tava : Bugünden farklı olarak yapımında sirke ve yumurta da kullanılıyordu.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 93
  • 109

Bademli ve Terbiyeli Tavuk Çorbası: Edirne'nin adıyla müsemma kuvvet deposu çorba

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 94
  • 109

İçli Köfte : Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezi

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 95
  • 109

Etli enginar dolması : Enginarın aroması ve kuzu etiyle şenlenen dolma

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 96
  • 109

Muzhır Kebabı : Soğan, karabiber ve tuz ile terbiye edilen et şişe geçirip üstüne iç yağı sarılarak pişiriliyor

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 97
  • 109

Bumbar ve Şirden: dillere destan lezzetler

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 98
  • 109

Hakani helva

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 99
  • 109

Peynir Lokması : Peynirli lezzet patlaması

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 100
  • 109

Aside : Bamya ile yapılan nefis yemek

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 101
  • 109

Piruhi : Un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan mantı benzeri bir yemektir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 102
  • 109

Balkabağı Dolması : Çamfıstığı, soğan, pirinç ve kıymayla doldurulmuş balkabağı

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 103
  • 109

Tas Kebabı : Tarçın kakule ve anason ile terbiye edilmiş kuzu eti ile pişirilen pilav, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 104
  • 109

Makaronya Tavası : Zengin sofralarında pişirilen bu tava peynir ve hindistan cevizi ile tatlandırılıyordu

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 105
  • 109

Papaz Yahnisi : Dana etiyle yapılan en lezzetli yahni

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 106
  • 109

Patlıcan silkmesi :Nefis bir zeytinyağlı

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 107
  • 109

Kestaneli Terine Çorbası: Kestaneli, yoğurtlu ve baharatlı kuru meyve çorbası

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 108
  • 109

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 109
  • 109