FOTO GALERİ

Yaz aylarında iştahsız çocuklar için o besinlere sofrada yer açın!

Yaz aylarının gelmesi bazı çocuklarda iştahsızlığa sebep oluyor. Vücut sıcaklığı nedeniyle bu dönemde çocuklarda beslenmenin değişkenlik gösterdiğini belirten Prof. Dr. Selda Bülbül, yaz döneminde iştahsız çocuklar için önerilerde bulundu.

  • 1
  • 15

Çocuklarda iştahsızlık sorunu anne babalar için büyük bir problem. Özellikle yaz mevsimi iştahsız çocuklar için daha da zor hâle gelebiliyor. Peki, yaz döneminde hangi besinler tüketilmelidir?

  • 2
  • 15

İHA’ya açıklamalarda bulunan Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Bülbül, yaz döneminde çocukların beslenmesiyle alakalı tavsiyelerde bulundu. İşte sıcakta iştahı azalan çocuklara öneriler:  

  • 3
  • 15

Büyüme ve gelişme dönemi devam eden çocukların kahvaltısında demir, kalsiyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar tercih edilmeli, reçel ve salam, sucuk gibi içinde katkı maddeleri olan besinlerden uzak durmaya gayret edilmelidir. 

  • 4
  • 15

Öğün sayısı çoğu zaman ikiye inmektedir. Öğünler arasında en değerli öğün kahvaltıdır, yaz aylarında da kahvaltı önemini korur. Güne çok gecikmeden başlanmalı ve kahvaltı ihmal edilmemelidir. 

  • 5
  • 15

Büyüme ve gelişme dönemi devam eden çocukların kahvaltısında demir, kalsiyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar tercih edilmeli, reçel ve salam, sucuk gibi içinde katkı maddeleri olan besinlerden uzak durmaya gayret edilmelidir. 

  • 6
  • 15

Kahvaltı domates, salatalık gibi besinlerle renklendirilebilir. Gün içinde kahvaltı dahil öğün atlanması abur cubur tüketimini artırır.

Bu da metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak enerji tüketiminin azalmasına ve fazla kiloların alınmasına yol açar. 

  • 7
  • 15

Yine, yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiren çocuklar dışarıda çok sayıda işlenmiş yağlı, şekerli yani bol kalorili yiyeceklerin reklam veya kendisine maruz kalmakta, sonuç olarak abur cubur tüketimini artırarak kilo almaktadır. 

  • 8
  • 15

Çocuğa düşük kalorili zayıflama ürünleri ve kepekli besinler verilmesi pek önerilmez.

  • 9
  • 15

Sıcakta iştah azalacağından öğün aralarının daha sık ve öğün miktarının da daha az tutulması gerekir yani ara öğün alışkanlığı kazandırılmalıdır. Ara öğünlerde sıvı gıdalar, meyve (meyve suyu değil), salatalık gibi az kalorili gıdalar tercih edilebilir. 

  • 10
  • 15

Tüketilecek ara öğün besinlerinin paketli, kalorili, yağlı, tuzlu bir gıda olması yerine doğal olarak hazırlanabilecek meyveli yoğurt, ballı süt, şekersiz kek, ev yapımı dondurma gibi daha sağlıklı besinler olmasına özen gösterilmelidir. 

  • 11
  • 15

İlk 2 yaşta beyin gelişimi için yağa ihtiyaç fazla olduğundan light süt ve light yoğurt gibi ürünler tercih edilmemelidir. 

  • 12
  • 15

Kaliteli protein, kalsiyum, A vitamini içeriği zengin olan süt ve süt ürünlerinin çocuklarda diş ve kemikler sağlığı ile büyüme ve gelişmede önemli yeri vardır. 

  • 13
  • 15

Günde 2-3 bardak süt-yoğurt-ayran tüketmeleri uygun olur. Dondurma sütlü güzel bir tatlıdır ancak mümkünse külahta ve en fazla iki top olacak şekilde yedirilmesi uygun olur.

  • 14
  • 15

  • 15
  • 15