FOTO GALERİ

Uzmanlardan şaşırtan öneri: O balıkları kılçıklarıyla yemek şifa

D vitamininden kalsiyuma kadar zengin olan balık, hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Özellikle bazı balıkların kılçıklarıyla tüketilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, balığın faydalarını anlattı.

  • 1
  • 15

Balık sağlık açısından büyük bir öneme sahip. İHA'ya açıklamalarda bulunan Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Eylem Fadıloğlu, bağışıklığını yüksek tutmak isteyenlerin haftada en az iki kere balık tüketmesi gerektiğini söyledi. Fadıloğlu, balığın faydalarını şöyle sıraladı:

  • 2
  • 15

"Balık eti yüzde 15-25 değerleri arasında protein içerir. Bu proteinler, vücuttaki dokuların korunması ve gelişmesi için gerekli olan bütün esansiyel aminoasitleri içerirler.


  • 3
  • 15

Sardalye, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünleri gibi kalsiyum almanıza da yardımcı olur ve kemik gelişiminde fayda sağlar.

  • 4
  • 15

Düşük yağ içeriği nedeniyle zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezlerinden biridir ve kilonun sağlıklı düzeylerde tutulmasına yardımcı olur.


  • 5
  • 15

Balık; fosfor, iyot, demir, kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D, K, B grubu vitaminler bakımından da iyi bir kaynaktır.


  • 6
  • 15

İyot, çocukların zeka gelişiminde önemli bir rol oynarken A vitamini bağışıklık sisteminin ve gözlerin görme özelliğinin güçlenmesine, hastalıklara karşı direncin artmasına, D vitamini kemiğin gelişmesine, içerdiği demir kan yapımına, fosfor dokuların iyileşmesine, cildin parlak, saçların canlı olmasına yardımcı olur.


  • 7
  • 15

Yapılan çalışmalar, yüksek D vitamini seviyesinin yaşadığımız korona günlerinde enfeksiyonun görülme riskini azalttığını, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğunu göstermiştir.


  • 8
  • 15

D vitamini, hareketsizliğin neden olduğu kas dokusu kaybını önlemeye de yardımcı olmaktadır. 

  • 9
  • 15

D vitamini yönünden zengin olan gıdalardan biri de somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklardır.


  • 10
  • 15

Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri mevcuttur. 

  • 11
  • 15

Omega-3, vücudun üretemediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağ asididir.


  • 12
  • 15

Omega-3 yağ asitleri, bağışıklık sistemini korumanın yanı sıra diyabete karşı ve kalp damar hastalıklarına karşı da koruma sağlar."


  • 13
  • 15
  • 14
  • 15
  • 15
  • 15