FOTO GALERİ

Tavuk etini pişirmeden yapılan o hata zehirlenmeye sebep oluyor!

Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen besin ürünleri arasında yer alan tavuk hakkında doğru bilinen yanlışlar gıda zehirlenmelerine sebep oluyor. Peki, tavuk pişmeden önce yıkanmalı mıdır? Tavuk nasıl pişirilmelidir? İşte cevaplar…

  • 1
  • 12

Tavuk eti en lezzetli gıdalar arasında yer alırken aynı zamanda zehirlenmelerin de sık görüldüğü besinler arasında yer alıyor. 

  • 2
  • 12

Uzmanlar tavuk konusunda doğru bilinen yanlışların gıda zehirlenmelerine yol açtığını belirtti.


  • 3
  • 12

Gıda zehirlenmelerine karşı tavuk pişmeden önce yıkanmalı mıdır? Tavuk nasıl pişirilmelidir?


  • 4
  • 12

Tavuk eti alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenlere yönelik Sabah Gazetesine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nevzat Artık, "Üzerindeki son kullanma tarihine de dikkat etmek lazım. Ambalajlı ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenlidir.” dedi.


  • 5
  • 12

Çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerin yıkanması uyarısında bulunan Prof. Dr. Artık, önerilerini şu şekilde sıraladı:


  • 6
  • 12

Tavuk etinin pişirilmeden önce yapılması gereken tek şey, mutfak tezgâhı ve malzemelerine teması mümkün olduğunca engellenerek doğrudan tencereye alınmasıdır.


  • 7
  • 12

Çiğ tavuk pişirilmeden önce yıkanırsa gıda zehirlenmesi riskini arttırmaktadır. Tavuk eti iyi piştiği takdirde tüm zararlı mikroorganizmalar yok olacaktır." 


  • 8
  • 12

Tavuk etinin yıkanmasına gerek yoktur. Tavuğun doğal olarak mikroorganizma yükü yüksektir.


  • 9
  • 12

Tavuğu pişirmeden önce yıkadığımızda; mikroorganizma yükünü azaltamadığımız gibi lavabo, musluk, tezgâh yüzeylerine ve hatta ellerimize sıçrayan bu mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilir.


  • 10
  • 12

Sonrasında mutlaka bu yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en az 20 saniye sıvı sabunla ovalanarak yıkanmalıdır.


  • 11
  • 12

Tavuk eti ya satın alındıktan hemen sonra mümkün olduğu en kısa sürede tüketilmeli ya da soğuk zincir bozulmadan muhafaza edilmelidir. 

  • 12
  • 12

Ürün eve gidene kadar çözünmüşse, tekrar dondurmadan tüketilmelidir. Tavuk ve diğer et ürünlerinin tamamen pişirilmesi için iç sıcaklıklarının 72 derece veya daha yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi tavsiye edilir.