Pandemi sürecinde karantina nedeniyle evde cilde uygun olmayan bakımlar, maskeler, yağlar deneyerek sivilce oluşumunu tetiklemiş olabilirsiniz. Ayrıca ciltte maske altında kalan bölgelerde, yoğun iltihaplı sivilceler gelişebiliyor. Peki, bu durumda sivilcelerle nasıl baş edeceğiz? Sivilcelerle ilgili doğru bilinen yanlışlar...
ALEM Dergisine açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın, "Sivilceler nasıl geçer? sorusunun cevabını anlattı. Aydın, sivilceleri sıkmaktan sivilce tedavisine kadar merak edilen her şeyi şöyle sıraladı:
Yiyeceklerle sivilce arasında bilimsel olarak gösterilmiş bir veri yoktur. Elbette ‘fast food’ yemek, sağlıksız beslenmek sivilceleri olumsuz etkileyecektir. Ancak sivilcenin nedeni olarak beslenmeyi gösteremeyiz. Sağlıklı beslenmek, tüm sağlığımız için olduğu gibi cilt sağlığımız için de faydalıdır.
Biraz güneş tüm sağlığımız için iyidir. Ancak yanacak kadar güneşlenmek ve sivilcelerin güneşle geçeceğine inanmak yanlıştır. Aksine güneş, lekelerin ve sivilcelerin daha kötü olmasına neden olabilir.
İyi temizlenemeyen, iyi yıkanamayan bir ciltte sivilceler kötüye gider. Ancak sivilceli hastalara baktığımızda çoğunlukla sivilcesiz insanlara oranla, sivilceleri geçsin diye yüzlerini daha fazla yıkadıklarını görmekteyiz.
Tonik, cilt üzerindeki yağı tamamen alacağı için daha fazla yağ sentezlenmesine yol açabilir. Doktorun önerisi olmadan tonik kullanmamak gerekir.
Sivilce tedavisi komedonların tedavisiyle başlar. Yani dış yüzeyi keselemekle sivilce düzelmez. Kese, ciltte tahriş ve negatif basınçla sivilcelerin artışına neden olabilir.
Sivilcenin iç hastalıklarla ve karaciğerle hiçbir ilgisi yoktur. Sadece PCO ve böbrek üstü bezin kalınlaşmasıyla giden bu iki durumda, sendromun bir bulgusu olarak sivilce görülebilir. Doktor sadece bu iki durumdan şüphelenirse laboratuvar tetkiki ister. Bunun dışında sivilce sebebi ile başvuran hastadan tetkik istemiyoruz.
Sivilceli kişiler çoğunlukla fondöten ve pudra ile sivilcelerini kapatmak isterler. Bu ise durumu daha zorlaştırır; yüzün daha fazla yağlanmasına yol açarak sivilceleri artırır.
Fondöten asla kullanmamanız gerekir.
İkinci en sık yapılan yanlış ise sivilcelerin sıkılmasıdır. Eğer sivilcelerinizi sıkarsanız, onlara dokunursanız daha büyük ve kötü akneler oluşur. Ayrıca sıkılan akneden, sivilcelerden iz kalma riski de çok yüksektir.
SİVİLCE TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Tedaviye, sivilceye neden olan komedonların yani yağ butonlarının temizlenmesiyle başlanmalı.
Önemli olan aknenin sebebini ortadan kaldırmak. Yapılan medikal cilt temizliği bakımının ardından hasta için uygun olan tamamen doğal meyve asitlerinden oluşan peeling işlemi uygulanabilir.
Fraksiyonel lazer ve ‘Altıniğne’ radyofrekans lazer tedavilerini de bu işlemlerden sonra yaptırabilirsiniz.
Böylece hem sivilceler hem de sivilcenin yarattığı; kırmızı yüz, kılcal damarlar, sivilce lekeleri ve sivilce izleri aynı seansta tedavi edilir.