FOTO GALERİ

Sınavdan önce o besinler zehirlenmeye neden olabilir!

Sınav dönemi yaklaştıkça stres, yeme davranış bozukluğu, kilo problemleri, mide bulantısı, besin zehirlenmesi, kabızlık ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine sebep olabiliyor. Peki, bu durumların yaşanmaması için sınavdan önce beslenme nasıl olmalıdır? İşte sınavda başarıyı artıran beslenme sırları…

  • 1
  • 18

Öğrencilerin sınav öncesi dönemde sağlıklı beslenmesi başarı düzeyini de etkiliyor. Özellikle besin zehirlenmesine karşı bazı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Peki, sınavdan önce beslenme nasıl olmalı?

  • 2
  • 18

Sınavdan önce beslenme düzeniyle alakalı İHA’ya bilgi veren Diyetisyen Fatma Hallaç, sınavdan önce 3 ana, 2 - 3 ara öğün şeklinde dengeli beslenme düzeni oluşturma tavsiyesinde bulundu.

  • 3
  • 18

Hazırlık döneminde fazla miktarda basit şeker içeren gıda alımı, kan şekerinde ani yükselme ve düşme yaratarak dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu ile uyku halini beraberinde getirebilir. 

  • 4
  • 18

Bu yüzden kalorili, basit şekerli karbonhidratlar yerine protein içeren süt, yoğurt, peynir, et, balık, yağlı tohumlar tercih edilmelidir.

  • 5
  • 18

Sınav döneminde çok fazla tüketilen çay, kahve ve kola gibi içeceklerin kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa ve korkuya neden olabilir.

  • 6
  • 18

Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmenin daha doğru olacaktır.

  • 7
  • 18

Sınavdan 1 hafta önce Omega 3 alınmasına özen gösterilmesi gerekiyor.

  • 8
  • 18

Zihinsel gelişimin artmasında, dikkatin toplanmasında ve odaklanmanın artmasında Omega 3’ün faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.  

  • 9
  • 18

En iyi Omega 3 kaynağı balık, yeşil yapraklı sebzeler ve ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlardır. 

  • 10
  • 18
Bu yüzden öğünlerde bol yeşil salata ve ders aralarında, ara öğün olarak ceviz ve badem tercih edilmelidir.
  • 11
  • 18

Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında; süt, peynir, yumurta, birkaç dilim tam buğday unu ekmeği, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve gibi dört besin grubunda yer alan besinlerden oluşan bir menü bulunmalıdır. 

  • 12
  • 18

Kahvaltıda ve sınav sırasında şeker, meşrubat, hazır meyve suları gibi basit şekerli gıdaları tüketmeyin. 

  • 13
  • 18

Beynimiz enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanmaktadır. Bunun için sınav sırasında doğal karbonhidrat kaynağı kuru meyveler tüketilmelidir.

  • 14
  • 18

Eğer dışarıdan yemek zorunlu ise maydanoz, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalıdır. 

  • 15
  • 18

Açıkta satılan gıdalar tüketilmemeli ve bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

  • 16
  • 18

Açık havada yapılan spor ve aktivitelerin, sınav öncesi hazırlık döneminde öğrencilere olumlu katkılar sağlar.

  • 17
  • 18

Bu dönemde şekerli yiyeceklere dikkat edilmelidir.

  • 18
  • 18