Propolisin faydaları merak ediliyor. Koronavirüs sürecinde adını sıkça duyduğumuz propolis neye iyi geliyor? Düzenli propolis tüketildiğinde hastalanma sıklığının azaldığını belirten uzmanlar, propolisin ağız içi yaralanmalarda koruyucu ve destekleyici tedavi özelliğine dikkat çekti.
İHA'ya açıklamalarda bulunan Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, propolisin bilinmeyen faydalarını şu şekilde sıraladı:
Kişilerde, ağız içi yara ya da aft gözlendiği durumlarda ise, en az yüzde 20 özüt içeren etanol su solüsyonu ile özütlenmiş propolisten yetişkinler günde en az 40 damla, çocuklar ise günde en az 20 damla tüketmeli ve aft ya da yara oluşan bölgeye doğrudan uygulamalıdırlar.
Düzenli tüketildiğinde, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmasının yanında, hastalanma sıklığının ve ilaç kullanımının azalmasına yardımcı olur.
Günlük bağışıklık desteği olarak en az yüzde 10 özüt içeren propolis damladan yetişkinler günde en az 20 damla, çocuklar ise günde en az 10 damla tüketmelidir. Kişilerde, ağız içi yara ya da aft gözlendiği durumlarda ise, en az yüzde 20 özüt içeren etanol su solüsyonu ile özütlenmiş propolisten yetişkinler günde en az 40 damla, çocuklar ise günde en az 20 damla tüketmeli ve aft ya da yara oluşan bölgeye doğrudan uygulamalıdırlar.
2016 yılında Shahid Sadoughi Hastanesinde yapılan çalışmada, baş ve boyun kanseri hastalarında kemoterapinin neden olduğu oral mukozitin (ağız içi yaralar) azaltılmasında propolisin ağız gargarası olarak kullanılmasının etkisi incelenmiştir.
Çalışmaya, 20 kişi deney grubunu, 20 kişi ise kontrol grubunu oluşturacak şekilde toplam 40 kişi katılmıştır. Deney grubundaki bireyler 5 ml propolis, kontrol grubundaki bireyler ise 5 ml su ile, günde 3 kez 7 gün boyunca ağız gargarası yapmışlardır. Çalışmada, su kullanan grupta bir değişim görülmemiştir.
Propolis kullanan grubun ise, yüzde 65’inin ağız içi yaralarının çalışmanın 7. gününde tamamen iyileştiği gözlemlenmiş ve tamamında ağız içi yara ve kızarıklığın azaldığı tespit edilmiştir.
Çalışmanın sonucunda, propolisin, ağız içi yaralarda yardımcı ve etkili bir müdahale aracı olduğu belirtilmiştir.
Araştırmacılar, kemoterapi gören hastalarda, propolisin ağız gargarası şeklinde kullanımın oral mukozit tedavisinde etkili bir yöntem olacağını belirtmişlerdir.
Ateşli hastalıklarda ve sonrasında kemoterapi ya da radyoterapi uygulamalarında, ağız içi aft ve yaraları sıklıkla gözlemlendiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara, "Bu durumda, hastaların medikal tedavilerinin yanında, doğal ürünler ile de destek tedavi almaları oldukça önemlidir. Biz propolis ve diğer arı ürünlerinden, uzun zamandır bu anlamda yararlanıyoruz." diye konuştu.