Dondurmanın faydalarını saymakla bitmiyor. Dondurma kalsiyum, fosfor, A vitamini, B vitamini gibi vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir.
Her ne kadar birçok faydası olsa da bazı koşullarda dondurmanın zararları da bulunuyor.
Kemik ve diş sağlığının korunmasında, kas kasılmasında, kanın pıhtılaşmasında önemli bir role sahip olan kalsiyum vücudumuzda en çok bulunan minerallerden.
19-50 yaş arası kişilerin günde ortalama 1000 mg kalsiyum almaları gerekiyor. Günlük kalsiyum ihtiyacı; çocuklarda, yaşlılarda ve hamilelerde artıyor.
Dondurmadan 2 top tüketmek, yaklaşık 150 mg kalsiyum almamızı sağlayarak günlük kalsiyum ihtiyacımızı karşılamaya destek oluyor.
Özellikle tatlı isteğinin en çok görüldüğü ikindi saatlerinde 2-3 top sade veya meyveli dondurmayı ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Çocukların büyüme ve gelişmesinde protein önemli bir besin öğesi ve dondurma da bu noktada önemli bir destek.
Diyeti uygulayanlar için dondurma protein içeriği sayesinde verdiği toklukla iyi bir ara öğün haline gelebiliyor.
Dondurma da hem vücutta stres düzeyini azaltan hormonları uyarması hem de triptofan içermesi sayesinde sakinleştirici olarak kabul edilen besinlerden birini oluşturuyor.
Ayrıca yine bu etkileri sayesinde uykuya geçişi de kolaylaştırıyor.
Dondurmanın kalori bombası haline gelmemesi için sade veya meyveli dondurmalar ilk tercihiniz olmalı.
Külah yerine kapta dondurma almalı, sosla fıstık gibi eklemeler yapmaktan kaçınmayın. Dondurmanın hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemli.
Mikropların üremeye başlamaması için dondurmada soğuk zincirin bozulmamalı. Tüketeceğiniz miktarını servis kabına aldıktan sonra geriye kalan bölümünü hızlıca derin dondurucuya koyun.
Dondurmanın zararlarından korunmak için çözülmüş dondurmayı tekrar dondurmayın.
Üzerinde buz ve kristal parçaları oluşan dondurmaları tüketmeyin.
Yırtık ambalajlı dondurmaları almayın.
Seçtiğiniz dondurmanın süt tozu ve glikoz şurubu gibi katkılar içermemesine dikkat edin.