Koronavirüs salgın süreci devam ederken normalleşme için tedbirler büyük bir öneme sahip. DHA’ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Onur Yaprak, normalleşmeyi virüssüz atlatmanın yollarını anlattı. İşte AVM’den restorana kadar normal hayatta virüse karşı önlemler…
Birçok kişi maskesini doğru kullanmıyor ve bu nedenle virüsün bulaşma riski yüzde 20 ila 30’a kadar çıkabiliyor.
Bulaşma riskini sıfıra çekmenin tek yolu hangi ortamda olunursa olunsun doğru maske kullanımı ve 2 metre sosyal mesafedir.
AVM, kuaförler, restoranlarda, kafelerde bulaşma riskini sıfıra çekmenin tek yolu maskeye ilaveten araya 2 metre sosyal mesafe koymaktır.
AVM’lerde maskenin çıkarılmaması yeterli bir koruma sağlayacaktır.
Ancak AVM’ler artık bir eğlence yeri gibi görülmemelidir ve kalabalık ortama yol açmamak için alışverişin hızlıca tamamlanması önerilir.
Restoranlarda ise mümkünse klima kullanılmaması ve açık hava ortamı sağlanması daha uygun olacaktır. Aynı şekilde evlerde de klima çalıştırılmasında herhangi bir risk yoktur.
Restoran çalışanları zaten maske takmakta olup yemek yiyen vatandaşlarda yemek esnasında maskesini çıkarsa da lavaboya uğrarlarsa maskelerinin takılı olması gerekir.
Bu şartları sağlamak kaydı ile dışarıda yemek yenmesinde bir sakınca yoktur.
Restoranlar zaten gıdaları kapalı alanda muhafaza etmektedir ancak gıdaya bir virüs bulaşı olsa bile pişmiş gıdalar ile virüs bulaşımı olmamaktadır. Çünkü virüs solunum yolu ile bulaşmaktadır.
Spor salonları içinde şu anda klima kullanılmamakta ve spor aletleri arası mesafe açılmış bulunmaktadır.
Spor aletlerine dokunduktan sonra mutlaka eller yıkanmalı ya da antiseptik ile silinmelidir.
Uçaklarda hepafiltre dediğimiz ameliyathanelerde de kullanılan klima filtresi bulunmaktadır.
Ancak, bu sistem virüsü filtre etse de virüsün klimaya ulaşana kadar kat ettiği mesafedeki insanların riskten uzak kalması için kimsenin yolculuk boyunca maskesini çıkartmaması, uçakta yeme içme ve lavabo kullanımından mümkünse uzak durulması gereklidir.
Aynı şeyler hepafilteye sahip olmayan otobüs yolculukları içinde geçerlidir.
Açık alanda park ve bahçelerde 1.5 metre mesafe kuralı uygulanmalıdır.
Maske ile spor yapmanın zor olduğunu düşünürsek maskesiz yapılan açık hava yürüyüş ve koşularında kalabalık ortamlardan uzak kalınmalıdır.
Park ve bahçelerde spor aletlerini kullandıktan sonra eller mutlaka antiseptikle silinmeli ya da yıkanmalıdır.
Havuzlarda zaten klorlama yöntemi bulunduğu için denizinde tuzlu ve geniş su kitlesi olmasını göz önüne alırsak deniz suyu veya havuz suyunun yutulması ile bulaş olmaz ancak burada da yakınınızdaki hasta bir insanın öksürmesi veya hapşırması hastalık için risk oluşturur.
Dolayısı ile suyun içinde sosyal mesafeye uyulur suyun dışında şezlonglar arası 1.5 metre mesafe bırakılır ise bulaş riski oluşmaz. Burada da lavabo ve soyunma odası kullanılırken maskenin takılı olmasını önermekteyim.
Son olarak dışarıda kullandığımız her eşyamızı kirli kabul etmeli eve gelince kıyafetlerimizi değiştirmeliyiz.