FOTO GALERİ

Koronavirüse karşı stok yapmaya dikkat! Gıdalar böceklenebilir!

Koronavirüs salgını tehdidi ile önlem almaya çalışan birçok vatandaş besinleri evde stok yapıyor. Besinlerin dikkat edilmeyen durumlarda böceklenebileceğine ve bozulabileceğine dikkat çeken Gıda Güvenliği Uzmanı Nurten Sırma, Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulundu. Sırma, stok konusunda ve ambalajlı gıdaların temizlenmesinde yapılan yanlışları anlattı.

  • 1
  • 14

Bakliyat ürünlerinin stoklandığını belirten Sırma, eğer muhafaza edilen yerde uygun havalandırma yapılmıyorsa, yüksek sıcaklık ve nem oranı varsa bakliyat ürünlerinde böceklenme, küflenme ve bozulma olabileceğini bu nedenlerle de insan sağlığını tehdit eden durumların oluşabileceğinin altını çizdi.

  • 2
  • 14

Mutlaka ambalajlı gıdaların tercih edilmesi gerektiğini aktaran Sırma, sevkiyat aşaması, aracı ellerle bulaşabilecek tehlikelere karşı ambalajın önemli bir halk sağlığı tedbiri olduğunu belirtti

  • 3
  • 14

Gıda Uzmanı Sırma, ambalajlı gıdayı açtıktan sonra mutlaka ellerin yıkanması gerektiğini belirtti. Sırma: "Paketi açtıktan sonra eller derhal yıkanmalı ve sonrasında gıdaya temiz ellerle dokunmalıyız. “ şeklinde konuştu

  • 4
  • 14

Süt, ürünleri gibi çabuk bozulabilen ürünleri ihtiyaçtan fazla stok yapmanın israfa yol açabileceğini belirten Sırma, alışveriş listesinin tüketim miktarına uygun hazırlanması gerektiğini, besleyici ve uzun ömürlü gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

  • 5
  • 14

Doç. Dr. Özlem Kırandı bağışıklığı güçlendiren ürünleri sıraladı. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda da iyi bir enfeksiyon savardır. Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler güçlü C vitamini kaynaklarıdır.

  • 6
  • 14

Çinko bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında önemli bir role sahiptir. İmmün sistemini de güçlendirerek hastalıktan korunmamızda bize güçlü bir destek sağlar. Hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz.

  • 7
  • 14

Günde 3-4 porsiyon renk renk meyvelerden tüketmeye özen gösterin.

  • 8
  • 14

Değişen beslenme alışkanlıkları sonucu bozulan bağırsak mikrobiyotasını düzenleyip geliştiren probiyotikler, en iyi bağışıklık güçlendiricileri arasında. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Probiyotik kaynaklar arasında; ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, sirke gibi besinler bulunur.

  • 9
  • 14

Omega 3’ün bağışıklığı destekleyici ve güçlendirici özelliği vardır. Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.

  • 10
  • 14

Selenyum, bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir. Deniz ürünleri, ton balığı, mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır.

  • 11
  • 14

Vücuttaki toksin atımını hızlandırmak için su tüketimi çok önemli.

  • 12
  • 14

Son yıllarda yapılan çalışmalar, fazla şeker tüketiminin bağırsak florasını bozduğunu ve bağışıklık sistemini baskıladığını göstermektedir.

  • 13
  • 14

Enfeksiyon geçirilen dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir. Proteinin en iyi kaynakları yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, hindi eti, peynirdir.

  • 14
  • 14

Evinizde müzik eşliğinde yapacağınız dans, saat başı burundan alıp ağızdan vereceğiniz 10 tekrarlı nefes egzersizi, saat başı 1-5 dakika aralığında evin içinde dolaşmanız hareketli kılacak aynı zamanda beden ve zihin sağlığınıza iyi gelecektir.