Bayrama hazırlık yapanlar et pişirme yöntemlerini araştırıyor. İHA'ya açıklamalarda bulunan Uzm. Diyetisyen Eray Albayrak, karaciğeri ve kalbi yormamak adına, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu vurguladı. Albayrak kalp ve karaciğere uygun pişirme yöntemlerini şöyle sıraladı:
"Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk, iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.
Kuyruk yağı, iç yağı karaciğer ve kalp-damar sağlığı açısından büyük tehlikedir. Bu yağları tercih etmemek gerekir.
İçerisine et kıyma giren bir yemeğin pişirilmesi aşamasında ekstra yağ eklemek gereksizdir.
Etin kendi yapısındaki yağ yemeğin pişmesi bakımından yeterli olacaktır.
Bayramda hem doymuş yağlardan zengin hem de şeker içeriği yüksek beslenip ekstra çalışmak zorunda bıraktığınız karaciğerinizi yormamak adına fazla yağ ve şeker tüketiminden öneriler doğrultusunda kaçınmak gerekiyor.
Bu bayramda da Ramazan bayramında olduğu gibi şerbetli, hamurlu tatlılar ve çikolata-şeker ikramlarından fazlaca nasibimizi alabiliyoruz; bu durum pankreasınızı çok yoruyor. Vücudumuzdaki “şeker” düzenlemesinin ana merkezi pankreas organınızın fazla yorgun düşmemesi adına şeker tüketimini sınırlandırmak gerekmektedir.
Mideyi rahatlatmanın sırrı ara öğünlerden geçiyor. Yeterli sayıda ve uygun içerikli ara öğün tüketim alışkanlığı kazanmak, hem mide kapasitenizi kısa sürede eski haline getirebilir, hem de iştahınızın kontrolünü sağlamanıza destek olacaktır.
Sofraya aç oturmamak ana öğünde tüketeceğiniz besin miktarını etkiler, azaltır.
Ara öğünler midenizi rahatlatır, dinlendirmeye destektir.
Probiyotik içerikli ev yapımı turşu, ev yoğurdu, fermente lahana ve prebiyotik içerikli elma, muz, avokado, keten tohumu, soğan, mercimek, kabak tüketimi bağırsaklarınızı iyi beslemenize yardımcı olacaktır.
Bireye özgü düzenlenmemiş popüler diyet uygulamalarından özellikle yüksek protein içerikli olanlarında gözlendiği gibi bayramda da sürekli protein alımını arttıracak şekilde beslenmek kabızlık problemini doğuracaktır.
Bağırsaklarınızı iyi bakabilmek için ilk olarak; bağırsaklarınızı toksinlerden arındırmalı, bağışıklık sisteminize destek olmalısınız.
Bayram süresince ve sonrasında probiyotik ve prebiyotiklerden zengin beslenmelisiniz.