KÖZ PATLICAN: Patlıcanları ocakta veya fırında közleyin. Ardından temizleyin ve bir tabağa alın. Yine sarımsaklı yoğurtla karıştırın. Üzerini maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Yoğurtla sevmeyenler patlıcanları sirke ve limonla da karıştırabilir.
HAVUÇ TARATOR: İsteğe göre iki havucu rendeleyin ve ocakta kavurun. Havuçlar ezilince soğumaya bırakın. Bir tabakta yoğurdu sarımsakla birlikte karıştırın. Ardından soğuyan havuçları bu tabağa ilave edin. Üzerine nane kızartabilir veya taratoru ceviz veya dere otu ile süsleyebilirsiniz.
HAYDARİ: Hem kolay hem de malzemeleri evde kolayca bulabileceğiniz bir meze çeşididir.
HUMUS: Nohutla yapılan ve sevilen soğuk mezeler arasında yer alıyor.
KIRMIZI BİBER: Biberleri fırında veya ocakta közleyin. Ardından temizleyin. Yine sarımsaklı yoğurtla karıştırın. Üzerini maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Yoğurtla sevmeyenler sirke ve limonla da karıştırabilir ya da domates sosu hazırlayıp üzerine de dökebilirsiniz.