FOTO GALERİ

Hileli kıyma ve kırmızı et nasıl anlaşılır?

Kıyma, sucuk, salam ve sosis sevilen ve çok tüketilen ürünler arasında yer alıyor. Bu durumu fırsat bilen merdven altı üreticiler bu ürünlere sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırabiliyor. Peki, hileli kıyma ve kırmızı et nasıl anlaşılır?

  • 1
  • 17

Hileli kıyma ve kırmızı et nasıl anlaşılır? sorusunun cevabı merak ediliyor. DHA'ya açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yüzde yüz dana eti adı altında satılan kıyma ve sucuk gibi ürünlere merdiven altı üreticiler tarafından sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırıldığını, kırmızı ette ise tartıda ağır basması için şırıngayla su enjekte edildiğini belirterek, yapılan hilelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

  • 2
  • 17

Toprak, hileli kıyma ve kırmızı eti anlamanın yollarını şöyle sıraladı:

  • 3
  • 17

Bilinen, güvenilen firmalardan alışveriş yapmak gerekiyor.


  • 4
  • 17

Etiket okumak da önemli. Bu taklit ürünleri yapanların çoğu merdiven altı işletmelerdir. Etiket üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın vermiş olduğu işletme kayıt ve onay numarasının olması gerekiyor. 

  • 5
  • 17

Numara yoksa Alo 174'ü arayıp, mutlaka bir ihbarda bulunmak gerekiyor.


  • 6
  • 17

Taklit ve tağşiş ürünlerin içine koyulan ürün önemli. Dana eti içerisine tavuk veya hindi koyulabiliyor. 

  • 7
  • 17

Ürünlerde bir bozukluk yoksa sağlığa zarar vermez. Fakat kullanılan hayvanların eti uygun koşullarda saklanmamışsa gıda güvenliğini sıkıntıya sokar.


  • 8
  • 17

At ve eşek gibi hayvanların ürünleri kıymaların içine koyuluyorsa mikrobiyolojik ve ekonomik açıdan sıkıntı yaratır.

  • 9
  • 17

Bu işte uzman olan kasaplar ise vatandaşları uyararak, şu önerilerde bulundu:


  • 10
  • 17

Karışım olan kıymalar daha çabuk bozuluyor, rengi daha mat oluyor. Lezzeti olmuyor. 

  • 11
  • 17

Etleri karıştırdıklarında baharatla açığı kapatıyorlar, buradan da yüzde yüz dana olmadığı anlaşılabilir.


  • 12
  • 17

Dana etinden yapılan kıyma daha pembe ve açık renkte gözüküyor.

  • 13
  • 17

Hileli kıymayı ancak evde köfte yapıldığı zaman anlayabilirsiniz. Kıyma çabuk dağılır. 

  • 14
  • 17

Sakatat ve tavuğun taşlığıyla yapılan kıyma ise daha koyu renktedir ve lezzeti çok farklıdır. 

  • 15
  • 17

Bonfilede ise ete su enjekte ediyorlar. Vatandaşlar dondurulmuş olan bu ürünleri evde ancak kuşbaşı yapıp yemeğin içine koyduklarında, kandırıldıklarını etin gereğinden fazla suyunu salmasıyla anlarlar. 

  • 16
  • 17

Etin rengi kararır. Ağırlığını yüzde 30, yüzde 20 artırırlar. 1 kilogram olduğunu sandığınız et aslında 850 gramdır.


  • 17
  • 17

Maliyet olarak 60 TL olan bir ürün size 45 TL'ye satılır, fakat ürün aslında normal bir kasaptan alacağınız 30 TL'lik bir etle eş değerdir. Vatandaşlarımız bu konularda dikkatli olmalı.