Sumak: Sumak, Güneydoğu Anadolu’da yetişen bir bodur ağacın yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Ekşi ve limonumsu tat aromalarına sahip olan sumak, Güneydoğu yemeklerinin vazgeçilmezidir. Et yemeklerinde, kebaplarda, sulu yemeklerde, balık, tavuk, hindi yemeklerinde ve salatalarda kullanılır.
Zerdeçal: Bu baharatı herkes bilir, bilmeyenler de koronavirüs sürecinde mutlaka öğrenmiştir. Bağışıklığı arttıran zerdeçal çorba ve salataların içinde kullanılıyor. Et yemeklerinde de kullanılan zerdeçal, yemeğe sarı bir renk verir.
Kırmızıbiber: Yemeklerin olmazsa olmazıdır. En sevilen baharatlar arasında olan acı kırmızıbiber, acı veya tatlı taze biberlerin kurutulmasıyla hazırlanıyor. Güneşte beklediği için vitamin açısından da zengindir. Mutfakta köfteden sulu yemeğe kadar pek çok yemeğe lezzet katıyor.
Nane: Hem salatası yapılan hem de yemeklerde kullanılan nane taze ve kuru olarak da tüketilir. Türk mutfağında en sık kullanılan baharatlardan biri diyebiliriz. Salataların ya da çorbaların üzerine serpmekten, et yemeklerine; içeceklerden, tatlılara kadar birçok alanda kullanılıyor. Yeşil hali aynı zamanda tatlıları da süslüyor.
Safran–zencefil: Safran kullanıldığı yemeğe sarı bir renk katar. Aynı zamanda yemeklere aroma veren safran, Arap ve Orta Asya’da kullanılan bir baharattır. Zencefilse acımsı etkiyi taşıyan baharatlardır. Zencefili kullanmadan önce acısı azaltılmalıdır.
Tarçın: Kokusuyla insanı mest eden tarçın bitki çaylarının olmazsa olmazıdır. Geleneksel Türk Mutfağında tatlılarda ve yemeklerde kullanılan tarçın yemeklere de yoğun bir aroma katıyor. Tarçın ayrıca kurabiyelerde, sütlü tatlılarda, salep ve boza gibi içeceklerde de sevilerek kullanılıyor.
Biberiye: Tüm yemeklerde kullanılan biberiye taze ve kurutulmuş olarak tüketilebiliyor. Bunun yanı sıra biberiye yağının sağlığa faydalı olduğu da biliniyor.
Çörek otu: Kullanım alanı çok geniş olan çörek otu, çeşitli tuzlu pastaların, poğaçaların ve ekmeklerin üzerinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra çörek otunun yağı da satılıyor.
Kimyon: Türk mutfağında, köftelerde, et yemeklerinde ve sucuk yapımında tercih ediliyor. Kimyon dünya mutfağında da kullanılan bir baharat türüdür. Çiğ köfte, lahmacun, kebaplar, barbunya gibi birçok yemekte kullanılır.