FOTO GALERİ

Gıda zehirlenmelerinde en önemli 5 belirti

Kurban Bayramı'na günler kala hazırlıklar başladı. Bu süreçte et pişirme ile alakalı uyarıda bulunan uzmanlar, gıda zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Zehirlenmelerde belirtiler haberimizde.

  • 1
  • 9

Koronavirüs riskinin devam etmesi Kurban Bayramı hazırlıklarında tedirginliğe yol açtı. Hem kesim yerlerinde hem de et konusunda şüpheye düşen vatandaşlar hijyen konusunda önlemlerini aldı.

  • 2
  • 9

DHA'ya açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Güler Delibalta, Kurban Bayramı öncesi gıda zehirlenmeleri konusunda uyardı. 

  • 3
  • 9

Kurban Bayramı'nda kesim, yüzüm ve eti parçalama işlemlerinin güneş görmeyen serin yerlerde yapılması gerektiğini söyledi. 

  • 4
  • 9

Virüsün ete bulaşma riskinin uygun şartlarda pişirilerek azalabileceğini söyleyen Delibalta, pişen ette virüs olmayacağını ifade etti. Peki, zehirlenmelerde belirtiler nelerdir?

  • 5
  • 9

Çeşitli nedenlerle bakteri taşıyan etlerin sindirim sistemine ulaşması mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi ve çeşitli enfeksiyon hastalıklarını beraberinde getirdiğini ifade eden Delibalta, gıda zehirlenmelerinde belirtileri şöyle sıraladı:

  • 6
  • 9

“Gıda zehirlenmesi genellikle hafif geçirilse de bazen ölümcül de olabilen yaygın bir hastalıktır. 

  • 7
  • 9

En yaygın görülen belirtiler ise kusma, karın ağrısı ve ishaldir.


  • 8
  • 9

Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon (bedenin çok fazla sıvı kaybetmesi) kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.”

  • 9
  • 9