Koronavirüs riskinin devam etmesi Kurban Bayramı hazırlıklarında tedirginliğe yol açtı. Hem kesim yerlerinde hem de et konusunda şüpheye düşen vatandaşlar hijyen konusunda önlemlerini aldı.
DHA'ya açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Güler Delibalta, Kurban Bayramı öncesi gıda zehirlenmeleri konusunda uyardı.
Kurban Bayramı'nda kesim, yüzüm ve eti parçalama işlemlerinin güneş görmeyen serin yerlerde yapılması gerektiğini söyledi.
Virüsün ete bulaşma riskinin uygun şartlarda pişirilerek azalabileceğini söyleyen Delibalta, pişen ette virüs olmayacağını ifade etti. Peki, zehirlenmelerde belirtiler nelerdir?
Çeşitli nedenlerle bakteri taşıyan etlerin sindirim sistemine ulaşması mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi ve çeşitli enfeksiyon hastalıklarını beraberinde getirdiğini ifade eden Delibalta, gıda zehirlenmelerinde belirtileri şöyle sıraladı:
“Gıda zehirlenmesi genellikle hafif geçirilse de bazen ölümcül de olabilen yaygın bir hastalıktır.
En yaygın görülen belirtiler ise kusma, karın ağrısı ve ishaldir.
Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon (bedenin çok fazla sıvı kaybetmesi) kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.”