FOTO GALERİ

En çok yapılan o hata zehirliyor! Önce donduruyoruz sonra...

Gıdaların dondurulması, çözdürülmesi ve muhafaza edilmesi konusunda yapılan birçok hata gıda zehirlenmelerine neden oluyor. Bu durumun bağışıklığı düşürdüğüne dikkat çeken uzmanlar, gıda zehirlenmelerinde yapılan hataları anlattı. İşte gıdaların dondurulması ve tüketilmesinde doğru bilinen yanlışlar...

  • 1
  • 11

Günlük hayatta yapılan birçok hata gıda zehirlenmelere sebep olabiliyor. Yaz döneminde daha da artan bu sağlık probleminin vücut bağışıklığını düşürdüğünü söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, özellikle gıdaların yanlış şekilde çözdürülmesine dikkat çekti.

  • 2
  • 11

DHA’ya gıda zehirlenmeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Köse, şu tavsiyelerde bulundu:

  • 3
  • 11

Besinleri mümkün oldukça bakterilerden arındırıp, suda bekleterek yıkamamız gerekiyor. Eğer iyi yıkamazsak içeride kalan bakteriler bakteri kaynaklı hastalıklara sebep olabilir.

  • 4
  • 11

Tavuk ve et gibi besinlerin saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Eğer bunları buzdolabında saklamazsak veya buzluktan çıkarıp dışarıda çözündürme gibi hatalar yaparsak o zaman besin zehirlenmeleriyle karşı karşıya kalırız.

  • 5
  • 11

Besinleri dışarıda çözdürme, suda bekletme gibi çözündürme hataları yapılabiliyor. Su demek mikroorganizma demektir.


  • 6
  • 11

Mikroorganizmalar özellikle bakteriler su ortamında var olur ve çoğalırlar. Dolayısıyla bir besin ne kadar fazla su içeriyorsa mikrobiyal yükü o kadar fazla demektir.

  • 7
  • 11

Donmuş besinlerin doğru çözdürme yöntemlerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Köse "Çözdürülmesi gereken sistem, bir ya da iki gün sonra pişirilecek yemeğin içeriğini buzluktan çıkarıp 4 derecede yani buzdolabının içerisinde en az 12 saat bekletmektir. 

  • 8
  • 11

Mikrodalga fırınlar da tercih edilebilir. Mikrodalga besinlerin içerisinden ufak bir ışın geçirerek onu ısıtır. Ama en sağlıklı olanı buzdolabında çözdürmektir. Aynı zamanda pişirilecek yemekleri planlamak için de zaman kazandırır.” dedi.

  • 9
  • 11

Bu dönemde bolca meyve ve sebze tüketmeliyiz. Meyveler daha çok karbonhidrat yoğunluklu ve şeker oranı yüksek olduğu için tüketimi sınırlı olabilir.


  • 10
  • 11

Ödemi azaltmak, bağırsak sağlığını korumak ve daha sağlıklı olmak adına bu önemli. Günde 1 kâse salata, 1 porsiyon sebze yemeği, 3 tane meyve yeterli olacaktır.

  • 11
  • 11