İyi baklava nasıl yapılır sorusu en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. İyi baklavanın püf noktası yufkanın inceliği, kullanılan yağ, ceviz, fıstık, unun kalitesi, fırın ve ustasında saklıdır.
Babadan oğula bir miras titizliği ile aktarılan tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, baklavanın hem geleneksel olmasını hem de en çok tercih edilen tatlı olmasını sağlamıştır.
Gaziantep’te tatlı sadece baklava ile sınırlı kalmıyor. Baklavanın yanı sıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva da aranılan tatlılar arasında yer alıyor.
Kahke de Gaziantep’te sevilen tatlılar arasında yer alıyor. Kahke Arapça kökenli bir sözcük ve bilezik anlamına geliyor. Kahke, tatlı, tuzlu, sade, susamlı olarak üretiliyor.
Mutfağıyla Türkiye’de önemli bir yeri olan Gaziantep’te birbirinden farklı helva çeşitleri de çok seviliyor. Bunlardan bazıları irmik helvası, un helvası, peynir helvası, fıstık ezmesi, pekmezli un helvası, leblebili helva…
Tatlılarda kullanılan tereyağı ve fıstık çeşidi lezzet konusunda önemli bir rol belirliyor.