Çiğ yumurtanın faydalarını biliyor musunuz?
Çiğ yumurtanın faydaları merak ediliyor. Protein kaynağı olan yumurta herkes tarafından sıkça tüketiliyor. Amino asit açısından zengin içeriğe sahip olan yumurtanın faydaları oldukça fazla… Kalp hastalıklarının en büyük düşmanı olan çiğ yumurtanın içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde kalp hastalıklarını önlediği biliniyor. Peki, çiğ yumurtanın faydaları neler? Pişmiş yumurtadan daha faydalı olduğu söylenen çiğ yumurtanın faydaları neler hakkında merak edilenler haberimizin detayında sizlerle…
7’den 70’e herkesin hemen hemen her gün tükettiği yumurtanın insan sağlığı için faydası çok fazladır. Pişmiş yumurta ve çiğ yumurta olarak da tüketilen bu besin çiğ olarak yenilince daha fazla yarar sağladığı söyleniyor. İçeriği zengin olan çiğ yumurtayı tüketenler oldukça fazla. Çiğ yumurtanın beyin hücrelerini ve fonksiyonlarını geliştirerek beyin gelişimini desteklediği ve beyin zarının korunmasını sağladığı biliniyor. İşte, “çiğ yumurtanın faydaları nelerdir?” sorularının yanıtı…
ÇİĞ YUMURTANIN FAYDALARI
1. Yüksek oranda demir içeren çiğ yumurta kansızlık için oldukça faydalı bir gıdadır. Kansızlık sıkıntısı olanlar düzenli olarak tükettiklerinde bu problemleri azalır.
2. Kalp hastalıklarının en büyük düşmanıdır. Yumurta içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde kalp hastalıklarını önler.
3. Yumurta özellikle diyet yapanlar için, uzun zaman tokluk hissi duyulmasını sağlayarak diyetinizi daha da kolaylaştırmaktadır.
4. Hamile kişiler de yumurtanın yararlarından faydalanmalıdır. Çünkü yumurta bebeğin anne karnındaki gelişimi için oldukça yararlıdır.
5. Gözlerinden sıkıntı yaşayan kişiler sıklıkla yumurta tüketmelidirler, aynı zamanda göz hastalıkları için de önleyici bir rol oynamaktadır.
6. Beyin hücrelerini ve fonksiyonlarını geliştirerek beyin gelişimini destekler ve beyin zarının korunmasını sağlar.
7. Gün içinde sıklıkla enerji kaybı yaşayan kişilerin sabahları yumurta tüketerek bu problemlerini ortadan kaldırmaları mümkündür. Sabah tüketilen yumurta gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olmaktadır.
8. Kanser hücreleri ile savaşarak kanserin oluşunu engellemeye yardımcı olur.
9. Özellikle kadınların menopoz dönemlerinde yaşadıkları kemik erimesi hastalığı için çok faydalıdır. Kemik erimesini önlemeye yardımcı olmaktadır.
ÇİĞ YUMURTANIN ZARARLARI
1. Çiğ yumurtayı, kolesterolü fazla olan kişiler tüketmemelidir, kolesterolü yükseltebileceğinden zararlı olabilir.
2. Uzun süre buzdolabında bekletilen yumurta zehirlenmelere neden olabilmektedir. Bozulan yumurtalar ciddi rahatsızlıklar oluşturabilirler.
3. Bayatlamış yumurta ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
4. Çiğ yumurta da bulunan bakteriler bulaştığı taktirde tifo ve besin zehirlenmeleri görülmektedir.
5. Çiğ yumurta tüketim sonrasında ateş, bulantı ve sancılı ishal görülebilir.
6. Özellikle spor yapan insanların sıklıkla kullanılması tavsiye edilen çiğ yumurta bilindiği gibi çiğ tüketilmesi pek yararlı değildir.
7. Çiğ olarak tüketildiğinde vücutta sindirilmesi oldukça zor olan yumurta protein ve kaliteli vitaminin sindirilmeden dışarı atılmasına neden olur. Yumurtadan sağlanan vitamin ve proteinlerin eksikliğine neden olmaktadır.
8. Yumurtadan dolayı neden olan hastalıklar nedeniyle hastaneye kaldırılmaya kadar gidebilir.
9. Yumurta pişirilmeden önce iyice yıkanıp öyle haşlanmalıdır.
10. Hastalıklara neden olduğu için yeteri kadar pişirilmesine dikkat edilmelidir.
ÇİĞ YUMURTA NASIL KULLANILIR
1. Çiğ yumurta pasta ve keklerde kullanılmaktadır. Bu tarz tatlıların içinde kullanıldığında iyice çırpıldığından ve piştiğinden emin olmak gerekmektedir.
2. Çiğ yumurta kahvaltılarda, haşlanarak veya omleti yapılarak kullanılabilmektedir.
3. Çiğ yumurta yemeklerde ve hamur işlerinde kullanılmaktadır.
YUMURTADA YAPILAN HİLELER
1. Yumurtanın, günlük hayata yetişebilmesi için aynı hızda üretim yapılması gerektiği düşünülmüştür. Fakat bu durum sıkça karşılaşılan sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunların başında seri üretim adı altında yapılan yumurta üretimidir.
2. Seri üretim adı altında yapılan yumurta üretimi için tavuklarda antibiyotik kullanılmaktadır. Kullanılan bu ilaçlar tavukların yapısını bozduğu için yumurtalarında kalitesinin düşmesine neden olur.
3. Kullanılan antibiyotikler o kadar yaygın hal almış durumdadır ki sağlıklı yumurta üretimini yapılması çok az rastlanan bir durumdur.
4. Sağlıklı yumurta üretimi için tavukların doğal ortamlarında yetişmesi gerekmektedir.
5. Sağlıklı yumurtalar için üreticilerin tavuklara doğal ortamlarını sağlamaları gerekmektedir.
6. Doğal ortamda üretilen yumurtalar hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli olacaktır.