FOTO GALERİ

Çiğ tüketildiğinde zehir saçan besinler

Besinleri satın aldıktan sonra uygun koşullarda saklamak ve hatta çiğ tüketmemek gerekiyor. Çünkü bazı besinleri çiğ tüketmek gıda zehirlenmesi gibi önemli sağlık problemlerine neden olabiliyor. İşte besinlerin muhafaza edilmesi ve çiğ tüketilmesiyle alakalı detaylar…

  • 1
  • 9

Uygun ortamda muhafaza edilmeyen besinler; fiziksel değişiklikler, bakteri, küf ve enzimlerin neden olduğu değişiklikler nedeniyle bozulur.

  • 2
  • 9

Patates: Herkes tarafından sevilen ve çok tüketilen patatesi çok uzun süre bekletmemek gerekiyor. Çünkü çok uzun süre aydınlık ve aşırı nemli bir ortamda bırakmak veya uzun süre bekletmek filizlenmeye neden olur. Filizde oluşan bakteri patatese geçer ve filizi kesseniz bile üzerinden zaman geçtiği için patateste kalmış olur. Patates yeşile döndüğünde tüketme durumunda kusma

  • 3
  • 9

Çiğ besinleri elledikten sonra ellerinizi uygun şekilde iyice yıkayın. Ayrıca besinlerde hijyen için çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ besinler ile pişmiş yiyecekleri ayrı raflarda, pişmiş yiyecekleri üst raflarda ve üzeri kapalı şekilde depolayın.

  • 4
  • 9

Çiğ kümes hayvan etleri, balıklar veya diğer etlerden damlayan suların kesinlikle diğer yiyeceklerle temasını engelleyin ve bu tür yiyecekleri mümkünse buzdolabının dondurucu kısmında depolayın.

  • 5
  • 9

Sosis: Çiğ sosiste listeria bakterisi bulunur. Bu tehlikeli bakteri sindirim sistemini bozarak zehirlenmeye neden olabilir. Bu duruma engel olmak için sosislerin iyi piştiğinden emin olun. 

  • 6
  • 9

Çiğ fasulye: Fasulye pişirilerek çıkarılması gereken zararlı tatsız bir toksin içerir. Besinlerde bulunan toksitlerin yok edilmesi son derece önemlidir. Kırmızı ve böbrek fasulyesi özellikle toksiktir, ancak diğer tipler de zehirlenme riski taşır. Fasulyelerin içinde bulunan toksinleri yok etmek için iyice kaynatılmalıdır. 

  • 7
  • 9

Barbunya: Barbunya çok sevilen sebzeler arasında yer alıyor. Fakat çiğ tüketilmesi durumunda oldukça zararlıdır. Normalde protein yüklü barbunya çiğ tüketildiğinde mide açısından risklidir. Gıda zehirlenmesine sebebiyet vermemek için mutlaka iyi kaynatılmalı ve piştiğinden emin olunmalıdır.

  • 8
  • 9

Mantar: Mantarların radyoaktif olanlar da dahil olmak üzere ağır metalleri emme eğilimi nedeniyle, zehirlenmelere sebep olabilir.

  • 9
  • 9
Karides: Karides bazı insanlar için olmazsa olmazdır. Çiftliklerde yetişen karides, klor da dahil olmak üzere büyük miktarda kimyasal katkı maddesi içine eklenir. Bu yüzden tüketiminde dikkat edilmelidir.