FOTO GALERİ

Bayramda bağışıklığı zayıflatan besinlere dikkat!

Ramazan boyunca oruç tutanlar, normal beslenme düzenlerine geçmeleriyle eskisinden daha fazla yeme eğiliminde oluyor. Bu durumda bayramda tüketilen aşırı yiyecek ve özellikle de şeker, kalp-damar hastalıklarından hipertansiyon ve şekere kadar birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Peki, Ramazan Bayramında bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenme nasıl olur?

  • 1
  • 19

Koronavirüsle mücadele sürecinin devam etmesinden dolayı bağışıklık sisteminin de güçlü tutulması gerekiyor. İHA’ya açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Ramazan Bayramı sonrası rutin yemek düzenine nasıl geçilebileceğini ve bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerin nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.

  • 2
  • 19

Ramazan boyunca metabolizma yavaşladığı için bayramla birlikte tüketilen tatlılar vücutta yağ olarak depolanır. 

  • 3
  • 19

Şekerlemeler yerine mevsim meyvelerinin tercih edilmesi diyabet ve obezite hastalarının yararına olacaktır. 

  • 4
  • 19

Şeker ve şeker içeren çikolata, hazır meyve suları, gazlı içecekler, tatlılar gibi besinlerden kaçınmalı. Bu tür besinler kana hemen ve tamamen karışır. 

  • 5
  • 19

Vücut, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremez ve bu durumda bir kısım glikozu vücut yağına çevirir. İnsülin ile kan şekeri düşer ve tekrar tatlı yeme isteği doğar, dolayısıyla beslenme süreci kısır bir döngüye girer. 

  • 6
  • 19

Mutlaka en az üç öğün yemek yenmeli, kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemi ile pişirilmiş yemekler yavaş yavaş yenmeli ve çok iyi çiğnenmeli. 

  • 7
  • 19

Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde yaklaşık 2-3 litre su tüketilmeli.

  • 8
  • 19

Vitaminler arasında ön planda olan C vitamini, hassas bir vitamindir. 

  • 9
  • 19

Meyveden alınacaksa hazırlanan meyvenin hazırlanış şeklindeki yanlışlık ve bekleme süresinin fazlalığı bile C vitamininde kayba neden olmaktadır. 

  • 10
  • 19

D vitamini alımının büyük kısmı güneş ışınlarından, bir kısmı ise besinlerdendir. Ancak karantina döneminden dolayı doğrudan güneş ışığından yararlanmak herkes için ne yazık ki mümkün olmayabilir. Mineral takviyesi vücutta D vitamini yararlılığını destekler.  

  • 11
  • 19

Ek olarak yemeklere zerdeçal ilave edilebilir. Çünkü zerdeçal kullanımının bağışıklık sistemindeki olumlu dengeleyici etkisinin yanı sıra akciğerlerde de olumlu yansımaları görülmektedir. 

  • 12
  • 19

Zerdeçalı, olumsuz reaksiyon görülebilecek bir sağlık durumu olmadıkça günde yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı kullanmak yeterli olacaktır. Uygun olan yemeklerde de kullanılabilir.

  • 13
  • 19

C vitamini almak için taze sebze-meyveleri tercih etmek gerekir. Eğer pişirme işlemi uygulanacaksa az suda ve kısa süreli pişirme uygulanmalıdır. 

  • 14
  • 19
  • 15
  • 19


  • 16
  • 19
  • 17
  • 19
  • 18
  • 19
  • 19
  • 19