FOTO GALERİ

Balık pişirirken yapılan hatalara dikkat!

Balığın faydalarından yararlanmak için doğru pişirme yöntemi büyük bir öneme sahip. Balığın faydalarını ve en sağlıklı balık pişirme yöntemlerini sizler için bir araya getirdik.

  • 1
  • 21

Balık tüketimi vücudun direncini artırma açısından büyük bir öneme sahip. DHA'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Candan Varlık ve Prof. Dr. Kamil Bostan, balığın faydalarını ve sağlıklı pişirme yöntemlerini anlattı.

  • 2
  • 21

Balığın sindirimi en kolay yiyecek olduğunu belirten Prof. Dr. Varlık, balığın faydalarını şöyle sıraladı:

  • 3
  • 21

"Balıkta bağ doku olmadığı için sindirimi kolaydır. 

  • 4
  • 21

Haftada en az iki üç kez balık yenmesi gerekir. 

  • 5
  • 21

Özellikle de gelişmekte olan çocukların ve gençlerin yemesi gerekir.

  • 6
  • 21

Balık kalp krizi riskini azaltır. 

  • 7
  • 21

Kolay sindirildiğinden ise yanında yenen besinler insanı tok tutar. Sindirilmesi kolay olduğundan balık yemenin hiçbir zararı yoktur. Tabii taze olduğuna dikkat etmek şartıyla.”

  • 8
  • 21

SAĞLIKLI BALIK PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Balığın püf noktalarından birinin de sağlıklı pişirme yöntemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Candan Varlık, sağlıklı balık pişirme yöntemi hakkında şunları söyledi:

  • 9
  • 21

“Balığı en sağlıklı pişirilme yöntemi buğulamadır. Şu an tam mevsimi olduğundan palamut ve hamsi buğulama önerilebilir. Levrek, çinekop ve sarıkanat da buğulanır ama şu an palamut ideal. 

  • 10
  • 21

Balıkları çok yakmadan ızgara da yapılabilir. 

  • 11
  • 21

Balık eğer yağda kızartılacaksa kesinlikle eski yağ kullanılmamalıdır. Kızartmada bütün ürünler için geçerli olan bir şey vardır. O da yağın çok kızgın olması.

Balığı yapışmasın diye unlamak ise değerini arttırır fakat tadını bozabilir. 

  • 12
  • 21

Alüminyum folyoya sarılarak da balık pişirilebilir. Böyle olursa suyu içinde kalır veya bir tatlı su balığı yumurta ve galeta ununa batırılarak da pişirilir. Böyle olursa da lezzeti içinde kalır. 

  • 13
  • 21

Bazı balıklar mevsim itibarıyla lezzetsiz olabiliyor. Bu yüzden bu tarz soslamalar lezzet vermesi açısından faydalı olur.” 

  • 14
  • 21

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR? 

Prof. Dr. Varlık, taze balıkla buzhane balığının nasıl ayırt edileceğini ise şöyle anlattı: 

  • 15
  • 21

“Balığın üstüne bastırdığınızda bir çukur oluşuyorsa ve bu çukur bir süre öyle kalıyorsa, balığın gözleri bulanıksa ve solungaçları matlaşmışsa buzhane balığıdır.


  • 16
  • 21

Taze balık deniz kokar. Marketten donmuş balık aldıysanız poşetinde sızıntı olmamasına dikkat edin, çünkü eğer sızıntı varsa o balık taze değildir.


  • 17
  • 21

Eğer marketlerdeki balıklar usulüne göre dondurulmuşsa ve paketlenmişse o zaman tüketilebilir.


  • 18
  • 21

Dondurulmuş ürün en sağlıklı üründür denebilir. Besin kalitesinde çok fazla düşme olmaz. Çözdürme işini de doğru yapmak gerekir.


  • 19
  • 21

Evde balığı dondurmak çok sağlıklı değil ama dondurmak isterseniz içini temizleyip, kanını alıp dondurabilirsiniz. Besin değerini kaybetmemesi için aldığınız balığı bir hafta içerisinde tüketmeniz gerekir.”  

  • 20
  • 21


  • 21
  • 21