FOTO GALERİ

Bakla tüketirken zehirlenmeyin! O detaya dikkat!

Baklanın faydaları araştırılıyor. Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sevilen ve en çok tüketilen kurubaklagillerin faydaları saymakla bitmiyor. Ancak yanlış bilinen doğrular nedeniyle bazı durumlarda bakla tehlikeli olabiliyor.

  • 1
  • 12

Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya, soya fasulyesi vb. kurubaklagiller arasında çoğu toplumlarda tüketilen ana besinlerdendir ve tahıllarla birlikte tüketildiğinde önemli bir besin kaynağıdır. İşte baklagillerin faydaları…

  • 2
  • 12

Kurubaklagiller en yağlısı soya fasulyesidir. 

  • 3
  • 12

Kurubaklagillerin protein kalitesi düşüktür. Protein kalitesi, yüzde 40-60 arasında değişmektedir. 

  • 4
  • 12

Kurubaklagiller belirli oranlarda tahıllarla karıştırılır ve iyi pişirilirse karışımın biyolojik değeri yüzde 70’e kadar yükselir. 

  • 5
  • 12

Kurubaklagiller aynı zamanda demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum bakımından da zengindir. 

  • 6
  • 12

Kurubaklagillerde fitatların fazla olması nedeniyle demir ve kalsiyumun kullanılma oranlarının düşük olduğu bilinmektedir. 

  • 7
  • 12

Kurubaklagiller B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminlerden ve E vitamini yönünden de zengindir. 

  • 8
  • 12

Bazı kuru baklagiller (kuru fasulye v.s), tripsin inhibitörü olan lektin içerir, bu nedenle suda bekletildikten sonra pişirilmesi ve kabuğu ayrıldıktan sonra kullanılmaları önerilir. 

  • 9
  • 12

Kurubaklagillerden soya fasülyesi isoflavon içerdiğinden kalp damar hastalıkları ve kanser oluşumuna karşı koruyucudur.

  • 10
  • 12

Prof. Dr. Gülden Köksal’ın Bebek Beslenmesi kitabında yer alan bilgiye göre toksinli baklanın neden olduğu zehirlenme anemi, hemoglobinüri ve yüksek ateşle karakterizedir. 

  • 11
  • 12

Toksinli bakla yenildikten 24-48 saat sonra etkisi görülür. Zehirlenme taze çiğ baklanın yenmesi ile olur. 

  • 12
  • 12

Bakla pişirildiği zaman toksinin etkisi kalmaz. Favizme neden olabileceği düşünüldüğünden süt çocukluğu döneminde bakla önerilmez.