En mütevazısını kendine yaptı
Osmanlı mimarlık dönemine damgasını vuran Mimar Sinan'ın dev eserlerinin yanında kendi adına sadece iki mütevazı eser yaptığını biliyor muydunuz?
MEHMET ŞİMŞEK / askam.com.tr
Mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan, vefatının 425. yılında da eserlerindeki ustalık, mühendislik, ince işçilik ve mimarı dehasıyla hayranlık uyandırıyor. Birbirinden göz kamaştırıcı eserlere imza atan Mimar Sinan'ın en mütevazı iki eserini kendi adına yaptığını biliyor muydunuz?
EL-FAKİR SİNAN İMZASINI ATACAK KADAR ALÇAK GÖNÜLLÜ...
Osmanlı İmparatorluğu'nun dört bir köşesine giderek yüzlerce eser kazandıran Mimar Sinan, imzasının başına "el-fakir" ekleyecek kadar alçak gönüllü bir kişiliğe sahipti. Sinan'ın kendi adına yaptığı bu mescit ve bir türbe bulunuyor. Büyük sanatçının sadece minaresi ve şerefesine özendiği bu yapı 1918 yılında yanmış sonra tekrar yapılmıştır. (Yangından kurtarılan mimarisi hala özgünlüğünü korumaktadır) Günümüzde bir çocuk parkının köşesinde yer alan yapı, 1970'li yıllarda yıkılınca Türk mimar ve restoratör Ali Saim Ülgen'in çizimleri temel alınarak yenilenmiştir.
KENDİ TÜRBESİNİ KENDİ YAPTI
Mimar Sinan’ın türbesi, Süleymaniye’de, İstanbul Müftülüğü’nün sütunlu kapısından çıkınca hemen solda, Fetva Yokuşu ile Mimar Sinan Caddesi’nin kesiştiği köşede yer alıyor. Mimar Sinan 1556 yılında Süleymaniye Külliyesi’ni tamamladıktan sonra 1588 yılında bu türbeyi yapmıştır. Türbenin yanında bulunan Mimar Sinan’ın evi ile sıbyan mektebi günümüze ulaşamamıştır.
İŞTE VEFATININ 429. YILDÖNÜMÜNDE SİNAN'IN İSTANBUL'DA DANTEL GİBİ İŞLEDİĞİ ÖLÜMSÜZ ESERLERİNDEN BAZILARI:
AHİ ÇELEBİ CAMİİ
BARBAROS HAYRETTİN PAŞA TÜRBESİ
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TÜRBESİ
KAZASKER İVAZ EFENDİ CAMİİ
MİHRİMAH SULTAN CAMİİ (Edirnekapı)
MİHRİMAH SULTAN CAMİİ (Üsküdar)
SOKOLLU MEHMET PAŞA CAMİİ (Kadırga)
SOKOLLU MEHMET PAŞA CAMİİ (Azapkapı)
SOKOLLU MEHMET PAŞA MESCİDİ
YAVUZ SULTAN SELİM TÜRBESİ