Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Melek tarafından Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'ın 1228-1243 tarihleri arasında yaptığı ve 800 yıldır heybetiyle koruyan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda tarihin çok yönlü restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
Birbirinden farklı 10 binden fazla motifin yer aldığı ve belirli saatlerde cennet kapısı ve taç kapıda beliren namaz kılan insan siluetine sahip Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın yaz aylarında açılması planlanıyor.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek başkanlığında düzenlenen "Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Çevre Düzenleme" toplantısında tarihi yapı etrafında devam eden çalışmalara ilişkin bilgi verildi.
Vali Yılmaz Şimşek yaptığı açıklamada, "Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon süreci tamamlanma aşamasına geldi. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda çevre düzenleme çalışmaları Sivas İl Özel İdaresi tarafından titizlikle yürütülüyor. İnşallah restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları eş zamanlı olarak tamamlanacak. Anadolu'nun El Hamrası olarak nitelendirilen bu şaheserin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında büyük hassasiyet ve çaba içerisindeyiz" dedi.
"İklime uygun bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmaları yapılacaktır"
Çevre düzenleme projesinin yaklaşık 37 bin metrekare alanı kapsadığını ifade eden Vali Şimşek, "Proje uygulaması kapsamında; 10 bin metrekare yeşil alan oluşturulması, otopark, yürüyüş yolları, oturma ve seyir alanları, çevre aydınlatma elemanları, otomatik sulama sistemi, geniş çim alanlar ve iklime uygun bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmaları yapılacaktır" bilgilerine yer verdi.
Sivas Valiliği koordinasyonunda ilgili kurumların iş birliği ile çevre düzenleme çalışmalarının ve diğer altyapı hizmetlerinin kısa sürede tamamlanacağını belirten Vali Şimşek, "Divriği ilçemiz; doğal güzellikleriyle, tarihi çarşısıyla, konaklarıyla, eşsiz lezzetleriyle ve en önemlisi Ulu Camii ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunacak" dedi.