Üniversite sınavı resmen değişti! İşte yeni sistem
YÖK Başkanı Yekta Saraç üniversiteye girişte yeni sistemi açıkladı. Yeni sistemin adının 'Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı' olduğunu açıklayan Saraç, oturum sayısının 2'ye indirildiğini söyledi, ''Puan türleri ise 18'den 5' indirildi'' dedi. Yeni sistemin bu sene uygulanmaya başlayacağını söyleyen Saraç, ''Yeni sistemde 200 ve üzeri puanı olan adayların bu puanları bir sonraki sene için de geçerli olacak'' diye konuştu.
Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Yekta Saraç, 2018-2019 eğitim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adının ’Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ olacağını açıkladı. İki oturum halinde yapılacak sınavın Haziran ayında bir hafta sonunda bitirileceğini belirten Saraç, sorularda sadece Milli Eğitim Bakanlığı müfredatının esas alınacağını ifade etti.
Değişikliklere göre, 18 olan puan türü sayısı 5’e düşüyor. Türkçe ve Temel Matematik de bütün puan türleri için önem arz ediyor. Saraç, "Türk yükseköğretimi için çok önemli bir eşiği atlıyoruz.
O değişiklik de temel yeterlilik puanının oluşturulması ve temel yeterlilik sınavıdır. Türkçe ve temel matematiğin merkezde olduğu temel yeterlilik esaslı bir değerlendirme artık söz konusu olacak" dedi.
Saraç'ın açıklamasından satır başları:
Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir.
Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp, bitirmeyi planladık.
18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Fakat her puan türünde Türkçe ve matematik etkili olacak.
Milli Eğitim müfredatı bu sınavda da esas alınacak.
Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. YÖK'ün asli görevi bilimde kalite çıtasını yükseltmek ama toplumu sarsmayacak bir yöntemi benimsemesi lazım. Eğitim ve öğretimdeki her değişiklik çocuklara dokunmaktadır ama biz buna çok dikkat ediyoruz.
Öğrenciler çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sadece sıkı sıkı derslerine sarılsınlar.
Sınavın adı değişti
- 2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır.
-Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı yabancı dil hariç haziran ayında bir hafta sonu yapılacaktır, iki oturum olacaktır. İkinci oturumda adayların lise müfredat bilgisi esas alınacaktır.
-Ama yabancı dil sınavı tek oturum olacaktır.
- Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.
- Türkçe ve temel matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de MEB müfredatına dayalı olacaktır.
Sınav tarihi ve soru sayısı
- Birinci oturumda 40 adet Türkçe, 40 adet matematik sorusundan oluşan sınav, Cumartesi sabahı gerçekleştirilecektir. Sınav sorularının toplamı 80 olacaktır.
-Adayların bir ön lisans programını tercih edebilmeleri için temel yeterlilik testi puanı 150 olmalıdır.
- Temel yeterlilik testi 180 üzeri olanlar önlisans programına kayıt olabilecektir.
-Temel yeterlilik testi puanı 200 ve üzeri olan adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yılda geçerli olacaktır.
- Oturumların süresi geçmiş yılların deneyimleri ve adayların stres yaşamaması için değerlendirilerek belirlenecektir.
- Sosyal testi yüzde 50, fen testi yüzde 50 etkili olacaktır.
- Yerleştirmede temel yeterlilik puanı esas alınacaktır.
- Özel yetenekle öğrenci alan programlarda baraj puanı bu sene de tutulmuştur.
- Engelli adaylara yönelik uygulamalar devam edecektir.
Özetle yeni sistemimiz daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir ve kolay yönetilebilir bir sistemdir. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Temel yeterlilik esaslı bir değerlendirme söz konusu olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okulları tercih edilebilecektir. Orta öğretim sürecini odağa alan bir sistemdir.
Soru cevap
Sınavın tarihi belli oldu mu?
Bu giriş sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesi YÖK’e has. Ama ÖSYM’nin de bir sınav takvimi var. ÖSYM başkanı ile bu hususu müzakere edeceğiz.
Sınav sürelerine ilişkin bir karar alındı mı?
Stres yaşamamaları için gereken sürenin tespiti hususunda hem eğitim bilimcilerden hem de psikologlardan görüş alıyoruz.Birinci oturum çok m daha kısa bir müddet olacak.
Toplamda bütününde soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda bu 2006-2009 yılları arasında bir dakika idi. Daha sonra 1,5-1,7 arasında süre veriliyordu. Önceliğimiz adaylarımızın rahat ve huzur içinde bu sınavı yapacak süreye sahip olmaları.
Yeni sınav sistemi ne zaman uygulanmaya başlanacak?
Bu yıl ilk sınavda uygulanacak bu sistem. Hiç vakit kaybetmeden bu sene uygulamaya başlıyoruz
Sınav saati
Sınava giriş saati konusunda ÖSYM ile görüştük. Bu yıl biraz daha esnek olacak.