Kilis´teki bin 600 yıllık mozaikler turizme kazandırılacak
Kilis'teki bin 600 yıllık mozaikler turizme kazandırılacak
Kilis'teki bin 600 yıllık mozaikler turizme kazandırılacak
Kilis'te 18 yıl önce kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan, erken Bizans dönemine ait olduğu belirlenen bin 600 yıllık mozaiklerin bulunduğu bazilikanın, açık hava müzesine dönüştürülerek yaz döneminde ziyarete açılması planlanıyor Vali Çataklı: "Yapının tabanında yaklaşık bin 600 yıl öncesinde yani milattan sonra 6. yüzyıldan kalan erken Bizans dönemine ait yöresel taşlardan geometrik şekillerle yapılmış mozaikler olduğu anlaşılmıştır.
Mozaiklerin oldukça iyi durumda olduğu anlaşılmış ve zarar görmemesi için üzeri kapatılarak korumaya alınmıştır"
Kilis'te 1999 yılında Kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan ve erken Bizans dönemine ait olduğu belirlenen bin 600 yıllık mozaiklerin bulunduğu bazilika, turizme kazandırılacak. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Kilis'te, 18 yıl önce Oylum Höyüğü'ne yakın bir alanda kaçak kazı yapıldığını belirleyen güvenlik güçlerinin durumu arkeologlara bildirmesi üzerine bulunan bazilika kazıları tamamlandı.
Pek çoğu korunmuş tarihi mozaiklerle lahitlerin gün yüzüne çıkarıldığı kazılar sonrasında alanın turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı. Açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanan alanın yaz başında yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunulması planlanıyor.
Kilis Valisi İsmail Çataklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis'te 18 yıl önce kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan ve erken Bizans dönemine ait olduğu belirlenen mozaiklerin bulunduğu alanlarda 2004 yılında başlatılan çalışmalarının tamamlandığını belirtti.
Açık hava müzesi gibi dizayn edildi
Yapının içerisinde din adamlarının defnedildiği mezarların bulunduğunu aktaran Çataklı, geliştirilen proje sonrasında bazilikanın bir tür açık hava müzesi gibi dizayn edildiğini, üzerinin ise çelik çatıyla kapatıldığını söyledi.
Mozaiklerin ve farklı mezarların bulunduğu alanda yer alan bazilikanın turizme kazandırılması için çalışmalar yapıldığını aktaran Çataklı, şunları belirtti: "1999 yılında Oylum Höyük yakınlarında kaçak kazı ihbarı alınması üzerine bölgeye çağrılan arkeologlar tarafından alanda bir tarihi yapı olduğu tespit edilmiş, detaylı çalışma sonrası mozaik kalıntılarına ulaşılmış ve sonrasında yapılan çalışmalarda buranın bir bazilika olduğu anlaşılmıştır.
Yapının tabanında yaklaşık bin 600 yıl öncesinde yani milattan sonra 6. yüzyıldan kalan erken Bizans dönemine ait yöresel taşlardan geometrik şekillerle yapılmış mozaikler olduğu anlaşılmıştır.
Mozaiklerin oldukça iyi durumda olduğu anlaşılmış ve zarar görmemesi için üzeri kapatılarak korumaya alınmıştır. Yine kazıda ortaya çıkan yapının kitabesi de şu anda Gaziantep Müzesi'nde korunuyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla onu da burada sergileyeceğiz."
Açık hava müzesinin Haziran'da açılması planlanıyor
Vali Çataklı, ışıklandırma çalışmalarının yapıldığı alandaki çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade etti.
Burada kurulması planlanan açık hava müzesinin haziran ayında tamamlanmasının hedeflendiğini aktaran Çataklı, açık hava müzesinin hizmete girmesiyle alanda döneme ait geleneklerin canlandırılacağı bölümler oluşturulacağını söyledi.
Alanda ayrıca ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik otopark ve büfe gibi mekanların da yapılacağını dile getiren Çataklı, buranın turizm açısından önemli bir uğrak noktası olacağına inandıklarını vurguladı.