FOTO GALERİ

Gündem ve haberleri Akşam Gazetesi yazarlarından takip edin (28 Mart 2017)

Gündem ve haberleri Akşam Gazetesi yazarlarından takip edin (28 Mart 2017)

  • 1
  • 6
‘Hayır’ kampanyası çökmüştür

Murat KELKİTLİOĞLU
murat.kelkitlioglu@aksam.com.tr

Türkiye’nin ‘sistem değişikliği'ni oylayacağı 16 Nisan referandumu süreci başladığında, diğerlerinden farklı olacağını ümit etmiştim. Sistemin vatandaşa detaylarıyla anlatılacağı, muhalefet partilerinin ‘yalanlar’ üzerine kurmayacağı bir kampanya dönemi yaşar mıyız diye umutlanmıştım. Ancak, yanıldım! Referandum tarihine 19 gün kala tablo çok netleşti; ‘Hayır’ kampanyası an itibariyle çöküntüye uğramıştır.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 2
  • 6
16 Nisan’da Evet’in anlamı: Milleti sistemin kalbine yerleştirmek...

Markar ESAYAN
markar.esayan@aksam.com.tr

Beş yıllığına seçilen Cumhurbaşkanı’nın 12 yıl görev yapacak 15 üyeyi seçmesi mümkün değildir. Zaman denetimi söz konusudur. Ancak, sanki Meclis’teki 1. parti ve Cumhurbaşkanı’nın millet düşmanları arasından seçilecek şeytani insanlarmış gibi düşünerek de anayasa tartışılmaz. Millet bu sistemde merkezi aktördür. Ortalama 30 milyonun oyunu alacak Cumhurbaşkanı’nın en büyük denetleyicisi tabii ki milletin ta kendisi olacaktır.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 3
  • 6
FETÖ’nün kamusal mal ve hizmetleri kullanımı

Yaşar HACISALİHOĞLU
yasar.hacisalihoglu@aksam.com.tr

FETÖ’ ye yönelik mücadele henüz neticelenmedi. Ancak alınan mesafe son derece önemli. Bu noktada özellikle elde edilen bilgilerin ışığında örgütle ilgili birçok hususun aydınlanması gerekiyor. Bu konuda yapılması gerekenlerin bir hayli fazla olduğu kabul edilmeli. Örgütün çalışma mekanizması, nihai hedefleri ve bağlı olduğu aidiyetler ve otoriterlerin kimler olduğu gibi çok sayıda aydınlanması gereken hususun olduğu açıkça görülüyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 4
  • 6
Gelecek, yorgun ve bezginlerin değil, gayretli insanların olacak

Hümeyra ŞAHİN
humeyra.sahin@aksam.com.tr

Eğitim sistemini kurgularken, bilgi denizinde yüzecek yeni nesiller için farklı düşünebilmeyi, kreatif süreçlere hazırlıklı olmayı öğretmemiz gerekiyor. Çiçero, ‘yarınlar yorgun ve bezgin kimselere değil, rahatını terk edebilen gayretli insanlara aittir’ demişti. Tıpkı gölgesinde asla oturamayacağımızı bilerek diktiğimiz ağaçlar gibi, ulaşıp ulaşamayacağımızı bilemediğimiz bir gelecek için çalışmak durumundayız. Hayatın anlamı biraz da bu değil mi?

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 5
  • 6
Şubat bütçesi açıkla başladı

Deniz GÖKÇE
deniz.gokce@aksam.com.tr

Bütçe dengesi Ocak 2017 tarihinde 2.416 milyar TL fazla iken, Şubat 2017 tarihinde denge eksi 6.841 TL oldu, yani dengede toplam, eksi 9.258 milyar TL azalma gerçekleşti. Eğer faiz dışı denge hesaplanacak olsa idi, Ocak 2017 ayında 6.54 milyar fazlaya karşılık Şubat 2017 tarihinde ise eksi 1.754 milyar TL açık oldu, bu da toplamda eksi 8.295 milyar TL açık demek! Tabii 2 ay çok önemli değil. Ama gelir, gider ve faiz yapısı tüm yıl aynı hızla bozulursa bütçe yönetimi iyice zorlanır. Dünya toparlanırken de biz tekleriz!

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 6
  • 6
Emeklinin ek ikramiyesi 34 bin TL'ye kadar çıkıyor

Okan Güray BÜLBÜL
ogbulbul@hotmail.com

Emeklilere ödenmeye başlanan ek ikramiyelerde üst sınır 34 bine kadar çıkıyor. En uç örnekle; 40 yıl üzerinden hizmeti olan ve Ocak 2014'te 7600 ek göstergeyle emekli olan memurun eline 34.074 TL ikramiye farkı geçecek.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN