FOTO GALERİ

Gündem ve haberleri Akşam Gazetesi yazarlarından takip edin (19 Ocak 2017)

Gündem ve haberleri Akşam Gazetesi yazarlarından takip edin (19 Ocak 2017)

  • 1
  • 5
Isırmış, vallahi ısırmış

Emin PAZARCI
emin.pazarci@aksam.com.tr

Balta’nın ayağındaki yaranın “diş iziyle uyumlu” olduğundan bahsediliyor... Daha önce Türkiye ile İran’ın çatışması halinde “İran’ın yanında yer alacağını” ilan eden CHP’li Erdem, “Ben değilim” diyor. Ancak, olayı bir CHP’linin gerçekleştirdiği net. CHP böylece bir ilke daha imza atmış oldu. Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında gerçekleşen bu “dişleme olayının” failini bünyesinde barındıran parti olarak Dünya Parlamentolar Tarihi’ne adını yazdırdı. Türk Siyasi Tarihi’ne de ilk ve muhtemelen de tek olacak bir “ısırma hadisesi” bıraktı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 2
  • 5
Obama sonrası tufan mı, fırsat mı olacak?

Markar ESAYAN
markar.esayan@aksam.com.tr

1.Dünya Savaşı sonrasında yenidünya düzeni Osmanlı’nın yıkılışı üzerine tesis edildi ve sonuçları ortada. 15 Temmuz’da ise 21. yüzyılın yenidünya düzeni de Türkiye çökertilerek kurulmak istendi, ancak bu kez başarısız oldu. Bu tarihi muvaffakiyetin kıymeti bilinmeli ve süreç yerli ve milli bir bilinçle değerlendirmeli. Milletimize bunu borçluyuz. Ama en çok da çocuklarımıza hür ve güvenli bir gelecek borcumuz var.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 3
  • 5
TAŞRA-ŞEHİR ESKİ-YENİ, YOL-YOLCU

Hüseyin BESLİ
atifhuseyin@gmail.com

Bugün Türkiyeliler olarak bizler (ontolojik ve ahlaki vecheleri bir tarafa) nereden?-Nerede?-Nereye? Sorularının cevabını İstanbul’da buluruz. Nereden geldik? Osmanlı’dan yani İstanbul’dan. Neredeyiz? Türkiye Cumhuriyeti’nde yani İstanbul’da. Nereye gidebiliriz? Bağımsız ve güçlü Türkiye’ye yani İstanbul’a.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 4
  • 5
Cumhuriyet nereye gidiyor?

Vedat BİLGİN
vedat.bilgin@aksam.com.tr

Bütün iktidar Meclis’e karşı sorumsuz Cumhurbaşkanında toplanıyor derken; Türkiye anayasalarında ilk defa Cumhurbaşkanı halk tarafından seçim yoluyla denetleniyor ikincisi yine ilk defa Meclis tarafından Meclis Araştırması, Genel Görüşme, İnceleme gibi yeni ihdas edilmekte olan kurumlar vasıtasıyla denetlendiği gibi Başkanın atadığı bakanlar da bu denetimlere tabi hale girdiği gerçeğinin üstü kapatılmak isteniyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 5
  • 5
Global toparlanma kuvvetleniyor

Deniz GÖKÇE
deniz.gokce@aksam.com.tr

IMF ayni zamanda Meksika’nın büyümesini 0.6 puan düşürerek bu yıl 1.7 düzeyine indirdi. İhracatının yüzde 80 kadarı ABD’ye olan Meksika’da ABD Başkan adayı Trump’ın yaklaşımı nedeni ile ihracat durgunlaşırken, Meksika parası Peso’nun çok aşırı değer kaybı da, Meksika hisse senetlerinin ve bonolarının değerini de düşürdü, yabancılar da ellerindeki Peso cinsi her tür varlıkları satmaya başladılar.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN