FOTO GALERİ

Gündem ve haberleri Akşam Gazetesi yazarlarından takip edin (19 Mayıs 2017)

Gündem ve haberleri Akşam Gazetesi yazarlarından takip edin (19 Mayıs 2017)

  • 1
  • 5
ABD ile üç nokta

Murat KELKİTLİOĞLU
murat.kelkitlioglu@aksam.com.tr

Her ne kadar içerideki hazımsızları memnun etmese de belki son dönemdeki ABD ziyaretlerinin en verimlisiydi. “20 dakikalık görüşme”, “Trump, yüzünü bile dönmedi” gibi kara propagandalara, içimizdeki İrlandalılara kulak asmayın. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı görüşmesi iki ülke arasında yeni bir sayfanın açılmasına neden oldu. Obama döneminde, bir anlamda askıya alınan ilişkiler, yeni bir ivme kazandı diyebiliriz. Şunu çok açık gördük ki, Trump yönetimindeki ABD, birçok konuda, özellikle bölgemizdeki sorunlar karşısında Türkiye ile birlikte çalışacak.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 2
  • 5
ABD ile savaşacak mıyız?

Emin PAZARCI
emin.pazarci@aksam.com.tr

Türkiye, dün “güdümlü bir politika” izliyordu. Bugün bağımsız ve milli menfaatlerini öne alarak hareket ediyor. Bizde, daha düne kadar ABD’nin yönlendirmelerine, oyunlarına, Türkiye’ye yönelik düşmanca tavırlarına ses çıkarmayıp, en ufak bir tepki göstermeyenler ise, bugün aslan kesilmiş durumdalar. Neredeyse “Washington’a savaş ilan edilsin” diyecekler. Kargalıklarına bakmadan kılavuzluk yapmaya çalışıyorlar!

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 3
  • 5
ABD değişmedi, bizi değişmeye zorlayacak

Kurtuluş TAYİZ
kurtulus.tayiz@aksam.com.tr

Pentagon, YPG konusunda Ankara’nın ABD’yle uyumlu çalışmasını istiyor. Ne var ki geçen sürede Erdoğan’ı deviremediklerini görüp anladılar; bu yüzden Ankara’yı, YPG konusunda değişmeye zorlayacaklar. Siyaset ve medya çevrelerinde, bundan sonra bol bol “Kuzey Suriye politikamızı yeniden oluşturalım”, “YPG ile anlaşalım”, “Kuzey Suriye’de de Barzani modelini işletelim” türünden görüş ve baskıların artacağını izleyeceğiz. Bu alanda fazlasıyla akademik teze, sosyolojik çıkarsamalara, siyasi analizlere maruz kalacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 4
  • 5
Washington sonrası Rakka öncesi

Ufuk ULUTAŞ
ufuk.ulutas@aksam.com.tr

Burada kritik nokta, PKK ve DEAŞ teröründen temizlenen yerlerde istikrarı sağlayacak aktörlerin hazırlanması ve iki terör örgütünün de liderlik ekibinin hedef alınmasıdır. Türkiye bu süreçte doğru adımları attığı müddetçe seçeneklerini artıracak, ABD’nin seçeneklerini daraltacak ve YPG’nin arkaik ve ırkçı projesinin önünü kesecektir. Top bizde, fırsat önümüzde. İnşallah iyi değerlendirebiliriz.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 5
  • 5
Petrol fiyatları nereye?

Deniz GÖKÇE
deniz.gokce@aksam.com.tr

Petrol fiyatları bugünlerde bir aşağı bir yukarı oynamakta. Suudi Arabistan ve Rusya da şimdi, OPEC’in petrol fiyatlarını yükseltmek için Mart 2018'e kadar üretim kısıntısını yeniden uzatma yaklaşımını destekliyorlar. Tabii Türkiye ise petrol fiyatlarının olduğu kadar düşük kalmasından son derece memnun. Petrol fiyatlarının düşmesi veya düşük kalması Türkiye’nin cari açığını nerede ise yarıya indiriyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN