FOTO GALERİ

Gündem ve haberleri Akşam Gazetesi yazarlarından takip edin (16 Ocak 2017)

Gündem ve haberleri Akşam Gazetesi yazarlarından takip edin (16 Ocak 2017)

  • 1
  • 5
Deli gömleğinden kurtulmak...

Markar ESAYAN
markar.esayan@aksam.com.tr

Şimdi bu durumu çelişkilerinden, anomalilerinden kurtarmaya çalışıyor, çift meşruiyetli bir modelle hem yasama hem de yürütmeyi halka seçtirmeye çalışıyoruz. Çok benzerini Fransa 1958’de yaşadı ve o tarihten beri istikrara kavuştu, koalisyonlardan kurtuldu.
Bu değişikliğin anlamı özetle bu. Millet iradesinin güçleneceği bir değişikliğin halktan onay almaması da mümkün gözükmüyor.
CHP’nin panik hali de bununla açıklanabilir.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 2
  • 5
Türk-Amerikan ilişkilerine yeni format

Kurtuluş TAYİZ
kurtulus.tayiz@aksam.com.tr

Türkiye ve Rusya, Suriye meselesinde ortak inisiyatif alınca ABD güdümündeki Cenevre görüşmeleri bir anda değerini kaybetti. ABD, Astana’da kurulacak olan masada yer almak için Türkiye’ye sitem etmeye başladı. Oysa ABD, düne kadar Türkiye’yi hem sahadan, hem de masadan uzaklaştırmaya çalışıyordu. Bu değişim nasıl mümkün oldu, dersiniz?

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 3
  • 5
Obama’nın dış politika mirası

Ufuk ULUTAŞ
ufuk.ulutas@aksam.com.tr

Belki de Obama’nın başkanlığını en güzel özetleyecek kelimedir hayal kırıklığı. Küba ve nükleer müzakereleri bir kenara koyarsak dış politikada elini nereye attıysa kuruttu Obama. Bush döneminin hukuk tanımaz müdahaleciliği nasıl Obama gibi profili sıra dışı olan bir ismi başkanlık koltuğuna taşıdıysa Obama döneminin züppe siyaseti de Trump gibi bir çizgi dışı figürü başkanlığa getirdi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 4
  • 5
Ekonomide neler oluyor?

Vedat BİLGİN
vedat.bilgin@aksam.com.tr

Bir yabancı paranın yani ABD Doları’nın uluslararası piyasalarda değer kazanması ne anlama gelmektedir? Eğer ekonomilerin birbirinden kopuk olduğu bir dünyada yaşanıyor olsaydı bu sorunun cevabı oldukça kolay olabilirdi, fakat uluslararası para sisteminde doların konumu, altın standardından sonra oynadığı ‘standart’ rol dikkate alındığında buna cevap vermek kolay olmayacaktır.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
  • 5
  • 5
Sıra Fiat-Chrysler’de!

Deniz GÖKÇE
deniz.gokce@aksam.com.tr

Şimdi de ABD’de Fiat Chrysler firmasının başı dertte. Hatırlanırsa İtalyan Fiat firmasıyla ABD’nin Chrysler firması, Chrysler 2009 yılında ABD tarafından kurtarma operasyonu ile ayağa kaldırıldığından sonra, birleşmişlerdi. Fiat Chrysler 8 yıldır da şirket Başkanı Bay Marchionne’nin büyük çabaları ile ayakta duruyordu.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN