Vadil-Kebir nehri kenarındaki caminin temelini 785 yılında I. Abdurrahman döneminde atılmış. Yapımı bir yıl süren cami, daha sonra çeşitli eklemelerle büyütülmüş.
Asırlarca görkemini koruyan cami, kentin 1236 yılında Kastilya Krallığı’nın eline geçmesinin ardından Córdoba Katedraline dönüştürülmüş.
Ancak yapı hala İspanyolca'da mescid anlamına gelen 'Mezquita' olarak isimlendiriliyor.
1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Kurtuba Camii İspanyol devletine aitken 2006 yılında Katolik Kilisesine geçmişti.
Yapının el değiştirmesine itirazlar nedeniyle bir hukuki süreç hala devam ediyor..
Caminin kare minaresinin kenarları 8,48 metre. Kubbe sisteminde üst üste binen kemerlerde kırmızı beyaz mermer kullanılmış.
Cami içinde 1293 sütun bulunuyor. Oymalı mermer mihrabı bütün camiler içinde en güzel mihraplardan olan Kurtuba Camii'nin duvarlarındaki kufi yazılar lacivert zemine altınla yazılmış.
Minber, pek çok fildişi parçayla, değerli taşlardan altın çivilerle yapılmış.
İspanya'nın Córdoba (Kurtuba) şehrinde, şehrin ortasından geçen Guadalquivir (Vad'il Kebir) ırmağının kenarında bulunan ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biri olan Kurtuba Camii, yapılan eklemelerle 175 metre uzunlukta, 134 metre genişlikte muazzam bir yapıya dönüşmüştü.
Çevresinde 12,20 metre yükseklikte kalın bir duvar bulunan caminin dış süsleri çok zarar görmüş olmasına rağmen iç süsleri hala göz kamaştırıcı.
Mabedin bir diğer özelliği de kemerlerin iki katlı olması. 1236'da katedrale çevrilen camiye, 1523'te çeşitli ilaveler yapılmış fakat bu arada orta kısımlardan 63 adet çok güzel sütun kaldırılmış.
Endülüs sanatının bu görkemli yapısı yine de mevcut sütunlarıyla DÜnyanın en fazla sütuna sahip mabedi olma ünvanını da koruyor