Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlara "Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmak için her yıl olduğu gibi 2021 yılında da durmadık, yola devam dedik, gece gündüz çalıştık. 2021 yılında neler mi yaptık... İsterseniz şöyle bir özet geçelim..." sözleriyle başladı ve şu ifadeleri kullanarak madde madde proje ve icraatleri sıraladı:
İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza Kasım ayı itibarıyla toplamda 64,6 milyar TL destek sağladık.
Şiddet Önleme Merkezleri ile 297 bin kişiye hukuki yönlendirme yapıldı, rehberlik ve danışmanlık hizmeti sağlandı.
6 bin 969 engelli ve devlet korumasından yararlanmış gencimizi kamuda istihdam ettik. Devletimizin şefkat elini onların üzerinden hiç eksik etmeyeceğiz...
Hizmeti, evde bakım yardımı ile ayda 535 bin vatandaşımızın ayağına götürdük.
İhtiyaç sahibi hanelerimize 1,8 milyar TL yakacak ve 2,3 milyar TL elektrik tüketimi desteği sağladık.
Aile Sosyal Destek Programı ile 858 bin 558 haneye ulaştık.
7 bin 111 engelli vatandaşımıza bakım hizmeti sağladık.
Çocuk bakım kuruluşlarında 13 bin 227 evladımıza hizmet verdik.
60 bin 339 yatak kapasiteli 50 öğrenci yurdunu tamamladık, evlatlarımızın hizmetine sunduk...
Toplam seyirci kapasitesi 54 bin 255 kişiyi bulan 4 stadyumu şehirlerimize, spor kulüplerimize kazandırdık.
Formula 1'in de aralarında bulunduğu tam 164 uluslararası spor organizasyonuna başarıyla ev sahipliği yaptık.
"Özgür birey, güçlü toplum; daha demokratik bir Türkiye" perspektifimizi ortaya koyan İnsan Hakları Eylem Planımızı milletimizle paylaştık.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda köklü bir değişikliğe imza atarak can dostlarımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirdik.
Hukuk mahkemelerinde internet üzerinden duruşmalara katılabilmeyi mümkün hale getiren e-duruşma sistemini 81 ilimizin tamamında uygulamaya başladık.
Emniyet birimlerimize bağlı insansız hava araçlarımız toplamda 43 bin 857 saat uçuş gerçekleştirdi.
Kahraman güvenlik güçlerimiz 181 terör eylemini engelledi. Engellenen eylemler sonucu yüz binlerce mühimmat da ele geçirildi.
Terörle mücadelemize güçlü, kararlı ve etkin bir biçimde devam ettik. Bin 542 mağara ve sığınağı ele geçirdik.
Yurt içindeki terörist sayısını 156'nın altına düşürdük. Son teröristi de etkisiz hale getirinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.
Terörle mücadelemizi sınırlarımız içinde ve dışında kesintisiz şekilde sürdürdük. 2 bin 700'ün üzerinde teröristi etkisiz hale getirdik.
Ülkemizin huzuru, güvenliği ve geleceği için hayati önem taşıyan savunma sanayii alanında %20'lerden devraldığımız yerlilik ve millîlik oranını %80'e ulaştırdık.
Taarruzi insansız hava aracımız Akıncı ile Aksungur SİHA'yı envanterimize dâhil ettik. Bu teknolojide dünyanın en ileri 3 ülkesinden biri olduk.
Savunma sanayiinde gelecek yüzyılın teknolojilerini hedefine koyan Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olan HİSAR A+ ve HİSAR O+ Hava Savunma Sistemleri'ni göreve hazır hâle getirdik.
Atmaca gemisavar füzelerimiz gerçekleştirilen son testleri de başarıyla geçerek kullanıma hazır hâle geldi.
MİLGEM Projesi'nin 5'inci gemisi TCG İstanbul Fırkateyni'ni denize indirdik. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke içinde yer alıyoruz.
İlk silahlı insansız deniz aracımız ULAQ'ın seri üretimine başladık.
Basit usulde vergilendirilen 835 bin esnafımızın kazancına vergi muafiyeti getirdik.
Stratejik bir sektör olarak gördüğümüz tarıma her türlü desteği vermeye devam ettik. Tarımsal destekleme ödemelerinde gelir vergisini kaldırdık.
Vatandaşımızın küresel enerji krizinden en az şekilde etkilenmesini temin için gereken her adımı attık. Doğal gaz maliyetinin 4'te 3'ünü, elektrik maliyetinin yarısını karşıladık.
Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdık. 2021'in ilk 11 ayında 203,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2022'de inşallah çok daha yüksek rakamları göreceğiz.
Salgından etkilenen esnaf ve sanatkârlarımız ile ticari işletmelerimize 9,1 milyar TL destek sağladık.
Ülkemizde atık yönetimini etkin bir biçimde sağlamak amacıyla Türkiye Çevre Ajansı'nı kurduk.
54 bin kurum ve kuruluş binasında sıfır atık yönetim sistemini hayata geçirdik. Böylece %13 olan geri kazanım oranımızı %22,4'e yükselttik.
Denizlerimizi 11 bin metreküp müsilajdan temizledik. Marmara Denizi'ni Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettik ve 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı'nı hazırladık.
Ücretli poşet uygulamasıyla 354 bin ton plastik atığın oluşumunu engelledik. Bu sayede plastik ham madde ithalini önleyerek yaklaşık 2,44 milyar lira tasarruf sağladık.
Denizlerimizden 38 bin 300 ton çöp topladık. Ayrıca denizlerimizin kirlilik ve kalite durumunu 423 istasyonda takibe aldık.
43 millet bahçesini tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Yapımı süren 293 millet bahçemizi de hızla tamamlayacağız.
Doğa harikalarımızdan biri olan Salda Gölü'nde korunan alan miktarını 7 kat artırdık. Ayrıca Salda Gölü'nün UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için çalışmalara başladık.
Mesleki Eğitimde 1.000 Okul projesini hayata geçirdik, 50 Araştırma Geliştirme Merkezi'ni öğrencilerimizin istifadesine sunduk.
"Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesini başarıyla hayata geçirdik. Artık her okulumuzda kütüphane var...
Tüm organize sanayi bölgelerinde mesleki eğitim merkezleri kurduk.
20. Millî Eğitim Şûrası'nı "Eğitimde Fırsat Eşitliği" temasıyla gerçekleştirdik, önümüzdeki döneme dair yol haritamızı belirledik.
Ders kitaplarının ücretsiz dağıtılmasının ardından devrim niteliğinde bir yeniliğe daha imza attık. 23 milyon 518 bin yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz şekilde dağıttık.
Her türlü desteği verdiğimiz, önündeki engelleri kaldırdığımız, üretim mekanizmalarına entegre ettiğimiz meslek liselerimiz 2021'de 750 milyon TL üretim geliri sağladı...
Bin 248 engelli öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdik. Engelli kardeşlerimizi her alanda desteklemeye 2022'de de devam edeceğiz.
21 bin 407 öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdik. Yeni yılın Ocak ayında 15 bin atama daha yapacağız.
Yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin görüldüğü eserlerden biri olan Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdik.
295 kültür varlığımızın ve vakıf eserimizin restorasyonunu tamamladık.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ni açılışa hazır hale getirdik.
Eşsiz kültürel miraslarımızdan biri olan ve restorasyon çalışmaları sebebiyle kapalı bulunan Sümela Manastırı'nı yeniden açtık.
313 tescilli taşınmaza 24 milyon TL nakdi yardımda bulunduk.
24 milyar dolar turizm geliri sağladık. Ülkemizi ziyaret eden kişi sayısı %100 artışla 29 milyonu buldu.
Tarihî Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasını yenileyerek sanat camiamızın hizmetine sunduk.
Galataport'tan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'ne kadar uzanan Beyoğlu Kültür Yolu'nu Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile dünya vitrinine çıkardık.
Salgından olumsuz etkilenen 40 bin müzisyenimize 280 milyon TL destek sağladık, 56 müzik projesine 31 milyon TL kaynak aktardık.
504 özel tiyatroya 19 ilimizdeki 24 sahneyi ücretsiz olarak tahsis ettik.
En nadide eserlerin ve seçkin yapımların sinemaseverlerle buluşacağı İstanbul Sinema Müzesi - Atlas 1948 Sineması'nın açılışını gerçekleştirdik.
Yurt dışına kaçırılan 525 eserimizi yeniden ait olduğu yere, Türkiye'ye getirdik.
197 sinema projesine toplamda 49 milyon 550 bin TL destek sağladık.
Ayasofya-i Kebîr Cami-i Şerîfi'ne verilen bir selam, İstanbul'un Fethi'nin 568. yıl dönümüne bir hediye olarak gördüğümüz Taksim Camii'ni hizmete aldık.
Kapalı alanında 6 bin, açık alanında 7 bin 500 kişinin aynı anda ibadet edebildiği Zonguldak Uzun Mehmet Camii'nin açılışını gerçekleştirdik.
4 büyük uluslararası organizasyona başarıyla ev sahipliği yaptık.
Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru hak ve çıkarlarını koruduk, korumaya da devam edeceğiz.
Türkiye'nin büyüklüğünü ve artan gücünü yansıtan bir başyapıt olan New York'taki yeni Türkevi'nin açılışını gerçekleştirdik.
İlk imza atan ülkelerden biri olduğumuz Paris İklim Anlaşması'nı Meclisimizin onayına sunduk ve yürürlüğe koyduk.
Maden ihracatımızı 6 milyar dolar seviyesine çıkararak tüm zamanların rekorunu kırdık.
Türkiye'nin ilk yüzer sıvı doğal gaz depolama ve gazlaştırma gemisi Ertuğrul Gazi'yi devreye aldık.
Enerji tedarik güvenliği yönünde attığımız stratejik bir adım olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3'üncü reaktörünün de temelini attık.
Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda ilk kuyu akış testini başarıyla gerçekleştirdik.
Rüzgâr enerjisi üretiminde 188.834 MW ile tüm zamanların rekorunu kırdık.
Kanuni Sondaj Gemimizi ilk görevi için Karadeniz'e uğurladık.
Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğal gaz keşfettik. Böylece keşfettiğimiz toplam rezervi 540 milyar metreküpe ulaştırdık.
Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından 4'üncü sondaj gemimizi de filomuza dâhil ettik.
Türk mühendisleri tarafından geliştirilen, dünyanın ilk seri üretim 4. seviye sürücüsüz elektrikli otobüsünün tanıtımını gerçekleştirdik. İnşallah Atac Electric'i dünyanın pek çok yerinde yollarda göreceğiz.
Türkiye'nin yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı ekonomi politikasına en güçlü desteklerden biri Antakya'dan geldi. Antakya Mobilyacılar Sitesi 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Şişecam'ın 1 milyar TL yatırımla inşa ettiği Avrupa'nın en büyük düzcam üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdik.
Türkiye'nin tek çinko izabe tesisini 102 milyon dolarlık yatırımla Siirt'te hizmete aldık.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk millî Hava-Hava Füze Sistemi Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerinin uçaktan atışlı test faaliyetlerini başarıyla tamamladık.
Ford Otosan'ın 58 milyon euro tutarındaki yatırımı ve TÜBİTAK'ın desteği ile Türk mühendislerimiz tarafından ilk yerli otomatik şanzıman geliştirdi, üretildi.
2021-2025 yılları arasında ülkemizde yürütülecek olan yapay zekâ çalışmalarına yön verecek Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi'ni yayımladık.
Türkiye'nin tarımsal üretimini güçlendirmeye devam ettik. Tarım sektörümüze 24 milyar TL destek sağladık.
Çiftçilerimize 2,6 milyar TL kuraklık desteği verdik.
860 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Böylece çiftçimize 3,4 milyar TL ödedik.
Tarımsal üretimi artırmak, ekilmeyen arazileri üretime kazandırmak için 400 projeyi hayata geçirdik.
Ekonomimize yıllık 10 milyar lira gelir sağlayacak Akıllı Küpe ve Elektronik Hayvan Takip Sistemi'ni hayata geçirdik.
Büyükbaş hayvan sayısında 18,3 milyon ile Avrupa'da 1'inci sırada yer aldık.
Küçükbaş hayvan sayısında 57,4 milyon ile Avrupa'daki 1'inciliğimiz devam etti.
Canlı popülasyonunu korumak ve artırmak için denizlerimize ve iç sularımıza 55 milyon yavru balık bıraktık.
Kırsal kalkınmayı desteklemek için 2.460 projeye 645 milyon TL hibe verdik. Böylelikle 12 bin 500 kişiye istihdam sağladık.
Çiftçilerimizin ihtiyacı olan 74'ün üzerinde makine ve ekipman grubuna %50 hibe desteği vermeye başladık.
IPARD kapsamında 4.850 projeye 2,3 Milyar TL destek verdik. Böylelikle 3,3 milyar TL yatırım ve 8.750 istihdam sağladık.
Koruma altına aldığımız büyük ova sayısını 315'den 429'a çıkardık.
8 yeni tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurduk. Böylece, tüzel kişilik kazandırdığımız bu sanayi bölgelerimizin sayısını 23'ten 31'e çıkardık.
Hayata geçirdiğimiz Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi ile Başkentimizin 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacını garanti altına aldık.
Ekonomimize yıllık 3 milyar TL katkı sağlayacak Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ni resmen hizmete aldık.
Ülkemizin en yüksek barajı Yusufeli'nin gövde dolgusunu tamamladık. Barajımız su tutmaya başladı.
Su kaynaklarımızın kalite ve miktarını korumak için inşa ettiğimiz 32 yer altı barajını tamamladık.
Cumhuriyet tarihimizin ilk Su Şûrası'nı gerçekleştirerek kısa, orta ve uzun vadeli su stratejilerimizi belirledik.
Biyoçeşitliliğin korunması ve geleceğe aktarılması için korunan alan sayımızı 631'e, korunan alan büyüklüğümüzü ise 3,3 milyon hektara çıkardık.
2008 yılında hayata geçirdiğimiz e-Devlet Kapısı uygulamasıyla vatandaşlarımızın işlerini büyük ölçüde kolaylaştırdık. 2021'de e-Devlet Kapısı'na 3 milyarın üzerinde giriş yapıldı.
TÜRKSAT 5A ve TÜRKSAT 5B uydularımızı Space X'in Falcon 9 roketi ile uzaya fırlattık.
100 radyonun aynı anda yayın yapabildiği Çamlıca TV ve Radyo Kulesi'ni tamamladık, İstanbul'un silüetini bozan görüntü kirliliğini ortadan kaldırdık.
Aralarında Hasankeyf-2, Zarova, Kömürhan, Devegeçidi ve Tohma gibi eserlerin de olduğu toplam 146 köprü inşa ettik, dağları, tepeleri aştık, gönülleri birleştirdik.
Dağları deldik... Ulaşım ağımız üzerindeki 23 tüneli tamamlayıp hizmete açarak yollarımızı kısalttık, yakıttan ve zamandan büyük tasarruf sağladık...
Bölünmüş yol ağımızı yeni ilavelerle 28 bin 473 kilometreye ulaştırdık.
Uçuş ağımızı salgının olumsuz etkilerine rağmen 128 ülkede 335 noktaya yükselttik.
Karadeniz'in yeni lojistik üssü Filyos Limanı'nı tamamlayarak 150 yıllık hayali gerçekleştirdik.
Son 20 yılda çağ atladığımız demir yolu ulaşımından istifade eden yolcu sayısını 134 milyon 743 bine yükselttik.
Bölgenin kalkınmasına büyük katkı sunacağına inandığımız Kars Lojistik Merkezi faaliyetlerine başladı.
Sadece "Geleceğe Nefes" kampanyası ile her vatandaşımız adına üçer adet olmak üzere 252 milyon, toplamda 603 milyon fidanı toprakla buluşturduk.