FOTO GALERİ

İş kurmak isteyene destek kredisi

Türkiye'de iş kurmak isteyen vatandaşların desteklenmesi hem vatandaşın hem de ekonominin kalkınmasına büyük katkı sağlıyor. Durum böyle oluca iş kurmak isteyen kişilerin de sayısı hızla artıyor...

  • 1
  • 9
Türkiye'de iş kurmak isteyen vatandaşların desteklenmesi hem vatandaşın hem de ekonominin kalkınmasına büyük katkı sağlıyor. Durum böyle oluca iş kurmak isteyen kişilerin de sayısı hızla artıyor...
  • 2
  • 9
Ülkemiz 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüyerek Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinin arasında yer almasıyla dünyada tüm gözler ekonomisine çevrildi. Türkiye’de tarımsal yatırımlar en az sanayi yatırımları kadar yüksek oranda bir kar marjına sahip. Ülkemizin gelişmiş tarım arazilerine sahip olması ve tarımsal endüstrinin de son on yıl içerisinde ivme kazanması ile bu alanda yatırım yapmak isteyen girişimciler için çeşitli kapsamlarda kredi destekleri sağlanıyor.
  • 3
  • 9
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu; (TKDK) belirli iş faaliyetleri için farklı miktarlarda destek kredisi uygulaması gerçekleştirerek tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlıyor. Bu destekler sayesinde girişimciler hem kendi işlerini kurma imkanı elde ediyor hem de ülkemizin gelişimine ciddi oranda katkı sağlıyorlar.
  • 4
  • 9
-KURACAKLAR BU 3 MADDE ÖNEMLİ- TKDK; söz konusu destek kredilerini üç ana grup altında tanımlıyor. Bu alanda iş kurmak isteyen girişimcilerin aşağıda belirtilen faaliyet gruplarından birinde yatırım projesi geliştirmeleri gerekiyor. Bu gruplar; 1) TKDK 101 Grubu: Bu kapsamda verilecek olan destek kredileri, süt, et ve yumurta üretimi yapan işletmelerin varlığına yönelik olarak sağlanıyor. Girişimcinin yukarıda belirtilen ürünlerden en az birisi için faaliyette bulunması gerekiyor. 2) TKDK 103 Grubu: Bu kapsamda sunulan destek kredisi çözümleri ise süt ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alanında faaliyet gösterecek olan işletmeler için sunuluyor. Ayrıca balıkçılık ve meyvecilik alanında girişimde bulunmak isteyen yatırımcılar için sağlanan krediler de bu kapsamda yer alıyor. 3) TKDK 302 Grubu: TKDK destek kredileri; çiftçilik faaliyetlerine yönelik olarak gerçekleştirilen yatırımlar için de sağlanıyor. Arıcılık, su ürünleri yetiştiriciliği ve bitkisel üretime dayalı girişimler bu kapsamda yer alıyorlar.
  • 5
  • 9
-İŞ KURMAK İSTEYENLER İÇİN DESTEK KREDİSİ ALMA ŞARTLARI- Tarımsal ve kırsal alanda yatırım yapmak isteyen girişimcilerin yukarıda belirtilen faaliyet gruplarına uygun bir proje ile belirtilen başvuru tarihleri arasında TKDK il yöneticiliklerine başvurmaları gerekiyor. Destek kredisi başvurusu yapmak isteyen girişimcilerin dikkat etmeleri gereken üç ana unsur yer alıyor. Bunlar; - Mutlaka TKDK 101, 103 veya 302 gruplarında yer alan faaliyet gruplarından birisinde yatırım projelerine sahip olmaları, - Girişimcilerin başvuru tarihi itibariyle 65 yaşından büyük olmamaları, - Girişimcilerin herhangi bir nedenden ötürü vergi ve sosyal güvenlik kurumu borçlarının bulunmaması olarak belirtiliyor.
  • 6
  • 9
Yukarıda belirtilen üç şartı da sağlayan girişimcilerin kural olarak söz konusu yatırımlar için masrafları karşılayacak sermayeye sahip olmaları gerekiyor. Ancak TKDK bu noktada yeterli birikime sahip olmayan girişimciler için anlaşmalı bankalar vasıtası ile destek kredisi imkânları sunuyor. Proje başladıktan sonra bu konuda yatırım yapılan tutarın TKDK tarafından sunulan hibe desteği sayesinde geri alınması mümkün. TKDK tarafından sağlanan hibe desteklerinin miktarları; yapılan yatırımın özellikleri ve işletmenin kapasitesi de dikkate alınarak 15.000 Türk Lirasından 12.000.000 Türk Lirasına kadar olan değer aralığında belirleniyor. Tüm bu imkânlardan yararlanmak için tkdk.gov.tr adresindeki başvuru formunun doldurulması gerekiyor. Aynı zamanda formda belirtilen belgelerin de başvuru süresi içerisinde hazırlanması şart. Yapılacak girişime ilişkin iş planları ve teknik projelerin TKDK İl Yöneticiliğine teslim edilmesinin ardından kredi ve hibe süreçleri başlatılıyor.
  • 7
  • 9
-TÜRKİYE YÜZDE 5 BÜYÜDÜ- Geçtiğimiz gün açıklanan TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Türkiye 2017 yılı ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdü. Türkiye’de GSYH 2017 yılının birinci çeyreğinde 2016 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı. Türkiye, büyüme hızında Çin ve Hindistan’dan sonra Endonezya ile birlikte 3. sırada yer aldı. -TÜKETİM HARCAMALARI %5,1 ARTTI- Hane halklarının nihai tüketim harcamaları, önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %5,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %9,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %2,2 arttı.
  • 8
  • 9
-İHRACATI %10,6, İTHALAT %0,8 ARTTI- Mal ve hizmet ihracatı, 2016 yılının aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %10,6, ithalatı ise %0,8 arttı.
  • 9
  • 9
-İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ %11,6 ARTTI- İşgücü ödemeleri, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,6 artarken, net işletme artığı/karma gelir %20,2 arttı. İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı %39,7 oldu. Dünyaca ünlü İngiliz haber ajansı Reuters’ın 19 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre Türkiye'de büyümenin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıl son çeyreğin üzerinde yüzde 4 büyümesi bekleniyordu. Türkiye’de bu büyümenin nedenlerinden bazıları siyasi iktidar, TKDK gibi kurumların da desteğiyle artan yatırımlar, üretimin artması vb. faktörler gösteriliyor.