2018 Temmuz memur maaşı zammı oranı memura son dakika zam oranı kaç TL oldu
Temmuz 2018 Memur maaşı zammı memura son dakika ne kadar ek zam yapılacak? Temmuz ayı yaklaşık 20 milyon kişi için zam ayı olacak. Emeklilerin, yaşlıların, memurların, işçilerin, engellilerin, evde muhtaç yakınına bakanların gelirleri artacak. Memur ve memur emeklileri yüzde 3.5 zam alacak. Bu çerçevede temmuz zamlarıyla maaşları 70 TL ila 380 TL arasında zamlanacak. Memurun derecesi ve kademesine göre zam artacak. 6 aylık enflasyon yüzde 4’ün üzerinde olursa enflasyon farkı da maaşlara yansıyacak. Enflasyon yüzde 7 olursa zam yüzde 6.5’e yükselecek. Memur ve emeklilere yüzde 6.5 oranında zam yapılırsa zam miktarı 128 TL ila 705 TL arasında değişecek. Böylece en düşük memur maaşı da 2106 TL’ye yükselecek. Temmuz ayında yalnızca kendi çalışmaları nedeniyle emekli aylığı alanların maaşları değil, dul ve yetim aylığı alan kişilerin maaşları da zamlanacak. Bu şekilde malulen emekliler, vazife malulleri, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alanlar dahil toplam 12 milyon 216 bin kişinin aylıkları da zamlanacak. Bu kişilerin alacağı maaş zamları da temmuz ayında emeklilerle birlikte netleşecek. 6 aylık enflasyon yüzde 7 olarak gerçekleşirse bu oran da maaş zammına yansıyacak. Yüzde 6.39 zamla 2000-2008 arasında emekli olan işçinin taban maaşı 1310 lira olacak. Bağkurlu esnafın en düşük maaşı 1411 liraya çıkarken, Tarım Bağkur’dan emekli olanlara en düşük 1052 lira ödenecek. Memur emeklisinin taban maaşı da 2000 liraya ulaşacak. Geçen yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme çerçevesinde; görevdeki memurlarla emeklilere, 2018’in ocak-temmuz döneminde yüzde 4, temmuz-aralık döneminde ise yüzde 3.5 zam ve 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranında öngörülen artışın da zamlara yansıtılması öngörüldü. Buna göre de memur ve emeklileri, ocak-haziran döneminde, 6 aylık enflasyonun yüzde 4’ü aşması halinde aşan tutar kadar fark alacaklar.
Enflasyonun Haziran ayında yüksek çıkması halinde zam oranı yüzde 7’yi aşabilecekken, memur emeklisinin taban maaşı ise 2000 liraya ulaşacak. Milyonlarca kişinin zam alacağı Temmuz ayına sayılı günler kaldı.
EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK? TIKLAYIN
Toplu sözleşmeye göre; 2018 yılında memur ve emeklisine yüzde 4 artı 3.5 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Buna karşın 2018 yılının ilk yarısında ilk 5 ayda oluşan enflasyon oranı yüzde 6.39 oldu. İlk 6 ayda enflasyonun yüzde 4’ü aşması durumunda memurlar için enflasyon zammı oluşacaktı.
5 aylık enflasyona göre; memurlar ve emeklisi için yüzde 2.39 fark cepte. Enflasyonun Haziran’da bir miktar daha yükselmesi bekleniyor. Buna göre farkın yüzde 3’e çıkması ihtimal dahilinde.
SSK ve Bağkur emeklisi de ilk 6 ayda oluşan enflasyona göre zam alıyor. Bu da şu anda en az yüzde 6.39 zam anlamına geliyor. Enflasyon Haziran’da yüksek çıkarsa zam yüzde 7’yi aşabilir. Mevcut enflasyon oranına göre yüzde 6.39 zamla 2000’den önce emekli olan bir SSK’lının en düşük maaşı 1569 liradan 1670 liraya çıkacak.
Zam yüzde 7 olursa maaş 1679 liraya yükselecek. Kamuda görev yapan 200 bin işçi için toplu sözleşmede ‘yüzde 3.5 zam ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3.5’i aşarsa enflasyon farkı’ verilmesi karara bağlanmıştı.
İlk 6 aylık enflasyon yüzde 7.27 olursa, yüzde 3.77 enflasyon farkı söz konusu olacak. Kadroya geçirilen taşeron işçilere toplu sözleşme kapsamında yüzde 4 zam yapılacak
Memur ve emeklinin Temmuz 2018 zam oranı belli oldu
TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin alacağı zam oranları da belli oldu.
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla milyonlarca memur ve emeklinin zam oranı da belli oldu. Ocak ayında yüzde 4 toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı alan memur ve emeklisi, Temmuz ayında yüzde 3.5 zam alacaktı. Şimdi yüzde 5,67 oranında enflasyon farkı alacak.
BAĞ-KUR VE İŞÇİ EMEKLİLERİ
Bağ-Kur ve işçi emeklileri ise yasa gereği 6 aylık geçmiş enflasyon oranında zam alıyor. Dolayısıyla Ocak-Haziran ayı enflasyon oranı yüzde 9,17 olduğu için 9 milyon emekli de bu oranda emekli maaşlarına zam alacak.
MEMURLARA YÜZDE 3.5 ZAM
Geçen yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme çerçevesinde; görevdeki memurlarla emeklilere, 2018’in ocak-temmuz döneminde yüzde 4, temmuz-aralık döneminde ise yüzde 3.5 zam ve 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranında öngörülen artışın da zamlara yansıtılması öngörüldü.
Buna göre de memur ve emeklileri, ocak-haziran döneminde, 6 aylık enflasyonun yüzde 4’ü aşması halinde aşan tutar kadar fark alacaklar.
YÜZDE 2.39 FARK VAR
Zam oranı temmuz ayının ilk haftası açıklanacak olsa da, ilk 5 aydaki enflasyon yüzde 6.39 oldu. Şimdiden enflasyon oranı yüzde 2.39 aşılmış durumda. Değişiklik olmazsa, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 3.5’luk zam cepte.
Üzerine bir de yüzde 2.39’luk enflasyon farkı eklendiğinde memur emeklileri, temmuz ayında maaşlarını yüzde 5.89 zamlı alacak. Enflasyon daha da yüksek çıkarsa zam oranı da artacak.
EK GÖSTERGE FIRSATI
POLİS, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ek göstergeleri 3.200’den 3.600’e yükseldi. Bu düzenlemeyle, ilgili mesleklerden emekli olanların maaşları yeniden hesaplanacak. Buna göre birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan bir polisin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylığı 637 lira, emekli ikramiyeleri 27 bin 13 lira artacak.
Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 569, emekli ikramiyeleri 20 bin 516 lira artacak. Söz konusu hesabı 25 yıla göre yapacak olursak da birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan polisin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 592 lira, emekli ikramiyeleri 22 bin 739 lira yükselecek.
Emekliler, yaşlılar, memurlar... 20 milyon kişi için zam ayı
Memur maaşlarının yanı sıra aile yardımı da artacak. Temmuz zammı yüzde 7 çıkarsa, eş yardımı 231.64 liradan 247.85 liraya yükselecek. Çocuk yardımı tutarı ise 0-6 yaş için 54.28 liradan 58.07 liraya, 6 yaş üstü için 27.14 liradan 29.03 liraya ulaşacak. 0-6 yaş arası 2 çocuğu olan memura aylık 340.20 lira ödenirken; bu tutar 364 liraya çıkacak.
Kamuda görev yapan 200 bin işçi için toplu sözleşmede ‘yüzde 3.5 zam ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3.5’i aşarsa enflasyon farkı’ verilmesi karara bağlanmıştı. İlk 6 aylık enflasyon yüzde 7.27 olursa, yüzde 3.77 enflasyon farkı söz konusu olacak. Kadroya geçirilen taşeron işçilere toplu sözleşme kapsamında yüzde 4 zam yapılacak.
Emekli ve memura ek zam geliyor mu? Maliye Bakanı canlı yayında açıkladı
Ağbal, "Enflasyonun aşağı çekilmesinde maliyet enflasyonuna neden olan unsurları azaltacak şekilde vergi indirimleri de dahil olmak üzere tedbirler alacağız" dedi. Memur ve memur emeklileri için enflasyon farkını maaşlara zam olarak yansıtacaklarını bildirdi.
Ağbal'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Enflasyon rakamlarını değerlendiren Ağbal, "Maliye politikası para politikası noktasında ciddi bir destek verecek. Hazırlıklarını yapıyouz. Mayıs ayı verisi yüzde 12,15. Bu bizim arzu etmediğimiz seviye. Bununla ilgili gereken her türlü tedbiri alacağız. Döviz kuru gelişmeleri enflasyon dinamiklerini olumsuz yönde etkiliyor.
Son dönemde TL'deki normalin üzerindeki değer kaybı enflasyonu yukarı çekiyor. 2016 sonundan itibaren maliyet enflasyonuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bizim gibi petrol ithal eden ülke açısından petrol fiyatlarının artması enflasyonu yukarı çekiyor. Son bir yıldır metal fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 artış var. Türkiye aramalı ithal eden ülke olarak fiyat artışlarından doğrudan etkileniyor.
Enflasyonun önemli kısmı maliyet kaynaklı. Önümüzdeki aylarda artışın devam edeceğini görüyoruz ama yıl sonuna doğru azalış trendine girecek. Enflasyonun 2017 seviyelerinde kalmasını beklemek gerekir. Enflasyonun aşğı çekilmesinde maliyet enflasyonuna neden olan unsurları azaltacak şekilde vergi indirimleri de dahil olmak üzere tedbirler alacağız. Maliye politikası sıkılaşacak, kamu maliyesinde yeni bir dengelenme sürecine girmemiz lazım" dedi.
Enflasyon nedeniyle memur ve memur emeklisine ek zammın gündeme gelebileceğiyle ilgili soruyu yanıtlayan Ağbal, "Yılbaşında yüzde 4 zam yaptık. İkinci yarasında yüzde 3,5 zam yapacağız. Mayıs sonu itibariyle yüzde 6,39. Yüzde 4 olan zam oranının aşmış durumdayız.
Haziran ayında ilave olarak enflasyonda yukarı yönlü bir gelişme olursa, 1 Temmuz itibarıyla 1 kuruş eksik olmaksızın maaşlara yansıyacak İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zammında da ilk 6 ayki enflasyonu yansıtacağız. Kabaca memur maaşlarındaki her yüzde 1'lik artışın maliyeti 2,3 milyar lira. En düşük memur maaşı 3 bin 50 liraya çıkacak. En düşük memur emeklisi maaşı 2 bin 94 liraya çıkacak. En düşük SSK aylığı 1670 liraya çıkacak" diye konuştu.
Kamu harcamalarında şeffaflıkla ilgili soruyu yanıtlayan Ağbal şunları söyledi: "Kamu harcamasında şeffalığa bu kadar önem veren başka hükümet yok.
TÜİK TARAFINDAN AÇIKLANAN RAKAMLAR
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, tüketici enflasyonu 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,15 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,10 olarak gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, tüketici enflasyonu 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,15 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,10 olarak gerçekleşti.
EN YÜKSEK ARTIŞ
Aylık en yüksek artış %5,21 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu.
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Mayıs ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada %2,32, çeşitli mal ve hizmetlerde %2,06, lokanta ve oteller ile gıda ve alkolsüz içeceklerde %1,45 artış gerçekleşti.
Aylık en az artış gösteren grup %0,15 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Mayıs ayında endekste düşüş gösteren grup olmadı. Ana harcama gruplarından alkollü içecekler ve tütün %0,15 ile en az artış gösteren grup oldu.
Yıllık en fazla artış %20,02 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti.
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası %16,87, çeşitli mal ve hizmetler %15,38, lokanta ve oteller %12,51 ve konut %11,24 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
Aylık en yüksek artış %2,66 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın)’da oldu
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış %7,77 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %13,99 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış %12,08 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde gerçekleşti.
Mayıs 2018’de endekste kapsanan 407 maddeden; 58 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 279 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 70 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
Memur ve emeklisinin zammı 700 lirayı aşabilir
Memur ve memur emeklileri temmuzda % 3.5 zam alacak. Ancak 6 aylık enflasyon % 4’ü aşarsa enflasyon farkı da eklenecek. Örneğin bu farkla oran % 6.5’e yükselirse, zam 128 TL ila 705 TL arasında değişecek. Dün SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı olası zam oranlarını yazmıştık. Bugün de sıra memur ve memur emeklisinde... 1 milyon 442 bin memur emeklisinin maaş zammı, toplu sözleşme görüşmelerinde belirleniyor. Temmuzda memur ve memur emeklilerine yüzde 3.5 zam yapılacak. Ancak temmuzda bir de enflasyon farkı söz konusu olabilir.
ENFLASYON FARKI ÖNEMLİ
Eğer ocak-haziran dönemindeki enflasyon oranı yüzde 4’ü geçerse, yüzde 4’ün üzerindeki oran memur emeklilerinin maaşına zam olarak yansıyacak. Ocak-nisan enflasyon verilerine göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 4’ü geçtiği için memurlar büyük ihtimalle enflasyon farkı alacak.
ZAM YÜZDE 6.5’E ÇIKABİLİR
Memur ve memur emeklileri yüzde 3.5 zam alacak. Bu çerçevede temmuz zamlarıyla maaşları 70 TL ila 380 TL arasında zamlanacak. Memurun derecesi ve kademesine göre zam artacak. 6 aylık enflasyon yüzde 4’ün üzerinde olursa enflasyon farkı da maaşlara yansıyacak. Enflasyon yüzde 7 olursa zam yüzde 6.5’e yükselecek. Memur ve emeklilere yüzde 6.5 oranında zam yapılırsa zam miktarı 128 TL ila 705 TL arasında değişecek. Böylece en düşük memur maaşı da 2106 TL’ye yükselecek.
Dul ve yetim aylıkları da artacak
Temmuz ayında yalnızca kendi çalışmaları nedeniyle emekli aylığı alanların maaşları değil, dul ve yetim aylığı alan kişilerin maaşları da zamlanacak. Bu şekilde malulen emekliler, vazife malulleri, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alanlar dahil toplam 12 milyon 216 bin kişinin aylıkları da zamlanacak. Bu kişilerin alacağı maaş zamları da temmuz ayında emeklilerle birlikte netleşecek. 6 aylık enflasyon yüzde 7 olarak gerçekleşirse bu oran da maaş zammına yansıyacak
En düşük emekli maaşı 2034 liraya çıkacak
Memur emeklilerinin şu an için en düşük maaşı 1910 TL. Yüzde 6.5 oranında zam olursa en düşük memur emeklisi maaşı 2034 TL’ye yükselecek. Dolayısıyla en düşük memur maaşı 70 TL ila 128 TL arasında zamlanırken, en düşük memur emeklisi maaşı da en az 76 TL zamlanacak. Enflasyon oranına göre bu rakamlar artabilecek.
65 yaş aylığı 500 liraya yükseldi
65 yaş üzerinde olup SGK’dan gelir veya aylık almayanlar, yani emekli olmayıp, anne-babasından veya eşinden dolayı ölün aylığı almayanlar, kendisi ve eşinin geliri net asgari ücretin üçte birinden düşük ise 65 yaş aylığı alabiliyor. 65 yaş aylığı aylık 266 TL’ydi. Bu rakam hazirandan itibaren 500 TL oluyor. 2017'de 618 bin kişi 65 yaş aylığı almıştı. 618 bin kişinin aylığına hazirandan itibaren neredeyse yüzde 100 zam gelecek. Ödemeler 3 ayda bir yapıldığı için üç ayda bir 1.500 TL alacaklar.
3600 ek göstergeyle hem maaş hem ikramiye artacak
Ek göstergenin 3600’e çıkartılması halinde; öğretmen, hemşire, polis, din görevlisi ve idarecilerin emekli aylıkları ve ikramiyelerinde önemli artışlar olacak. Bu kapsamda emekli aylığındaki artış 641 liraya ulaşacak.
Memurların emekli aylıklarının hesaplanmasında da iki farklı dönem var. 30 Eylül 2008 öncesinde ilk kez memuriyete başlamış kişilerin emekli aylıkları 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu uyarınca hesaplanırken, 1 Ekim 2008’den sonra ilk kez memur olmuş kişilerin emekli aylıkları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca hesaplanıyor. 5434 sayılı Kanunda aylık bağlama oranı daha yüksek olduğu için bu tarihten önce memuriyete başlamış olanlar daha yüksek emekli aylığı alabiliyor.
AYLIĞI YÜKSELTMENİN YOLLARI
Memurun emekli aylığının artmasının yolu unvan sahibi olmaktan geçer. Düz memur olarak 25 yıl hizmeti bulunan bir kişi emekli olduğunda daire başkanına göre daha düşük aylık alacaktır. Dolayısıyla görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları, emeklilikte de avantaj sağlar. Bu konuda hem liyakat, hem atama devreye girdiği için görevini layığıyla yerine getirmek, sınavlarda başarılı olmak ve bu tip görevlere atanmak emeklilik açısından son derece önemlidir.
BÜYÜK AVANTAJ KAZANDIRIR
Diğer yandan emekli aylığını artırmanın bir yolu da, hizmet yılını artırmaktır. 25 hizmet yılıyla emekli olma hakkına sahip memurlar, bu sürenin üzerine çalışmaya devam ettiklerinde emekli aylıkları az da olsa artar. 30 yıl çalışmış bir memura emekli aylığı bağlanırken aylık bağlama oranı 25 yılın üzerinde çalıştığı 5 yılın karşılığı olarak yüzde 5 daha fazla olur. 25 yılın üzerine çalışılmış her 1 yıl için aylık bağlama oranı yüzde 1 artırılır. Yani 25 yılın üzerinde hizmet yılı olan memura daha yüksek emekli aylığı bağlanır.
EMEKLİ MAAŞI ARTIŞI 641 LİRAYA ULAŞACAK
30 yıl hizmeti bulunup ek göstergesi 3000’den 3600’e çıkarılanların emekli aylığındaki artış 641 liraya ulaşacak. 25 yıl hizmeti bulunan ve ek göstergesi 2200’den ek gösterge 3600’e çıkarılanların emekli aylıkları 2 bin 352 liradan 2 bin 950 liraya; 30 yıl hizmeti bulunan ve ek göstergesi 2200’den 3600’e yükseltilenlerin emekli aylıkları da 2 bin 510 liradan 3 bin 147 liraya çıkarılacak.
HANGİ MESLEKLERİ KAPSIYOR?
Diğer taraftan ek göstergenin beş meslek grubu için 3600’e çıkartılması halinde; öğretmen, hemşire, polis, din görevlisi ve idarecilerin emekli aylıkları ve ikramiyelerinde önemli artışlar olacak. Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan polislerin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 637 TL, emekli ikramiyeleri 27 bin 13 TL artacak. Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 569 TL, emekli ikramiyeleri 20 bin 516 TL artacak. Hemşirelerin 2 bin 349 TL olan emekli aylığı 601 TL; öğretmen ve din görevlilerinin 2 bin 417 TL olan emekli aylığı 533 TL; polislerin 2 bin 517 TL olan emekli aylığı da 433 TL artırılacak.
GÖZLER ENFLASYONDA, ZAM ORANI NETLEŞİYOR
Öte yandan milyonlarca emekli için bugün kritik gün... Emeklilerin temmuz ayı zammı TÜİK’in bugün açıklayacağı haziran ayı enflasyon oranıyla netleşiyor. Yalnızca emekliler değil, dul ve yetim aylığı alanların da maaşları temmuz ayı itibarıyla zamlanacak. Memurlar da enflasyon oranına göre zam alacak. Enflasyon beklendiği şekilde yüzde 7 seviyesinde gerçekleşirse, en düşük memur emeklisi aylığı 2 bin liraya yükselecek.