Afrika ülkelerinden Zimbabve'de halkın, yeni tip corona virüs (Covid-19) hastalarını "Zumbani" adlı bitkiyle tedavi ettiği öne sürüldü.
52 yaşındaki Nyson Mhaka ve eşi 47 yaşındaki Gertrude, geçen yıl aralık ayında yakalandıkları Covid-19'u "harika bitki" olarak isimlendirilen Zumbani ile yendiklerini iddia etti.
Mhaka, yaptığı açıklamada, "Zumbani iyileşmemize yardım etti, o bitkiyi kullanmasaydık ölmüş olurduk" dedi.
Kızları sayesinde bu tedaviye yöneldiklerini anlatan Mhaka, bitkiyi kaynatarak suyunu içtiklerini ve sonrasında iyileşmeye başladıklarını iddia etti.
33 yaşındaki Zimbabveli gazeteci Constance Makoni de bitkiyi kullanarak annesini iyileştirdiğini öne sürdü.
Makoni, günde bir ya da iki kez Zumbani çayını Covid-19 olan anne ve babasına verdiğini ve böylece ikisinin de iyileştiğini aktardı.
"İYİLEŞTİRDİĞİNE YÖNELİK KANIT YOK"
Doktorlar ve bitki uzmanları ise Zimbabve başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde yetişen ve çalıya benzeyen Zumbani bitkisinin Covid-19 hastalarını iyileştirdiğine dair bir kanıtın olmadığını ancak bu bitkinin solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği bilgisini paylaştı.
"BATI TIBBINA GÜVENEMEYİZ"
Zimbabveli doktor Henry Madzorera, "Zumbani bitkisine bir şans verilebilir, sadece Batı tıbbına güvenmemeliyiz, denenebilecek birçok bitki var" dedi.
Büyük ilaç firmalarının Afrika'daki bitkisel ilaçlarla ilgilenmediğine dikkati çeken Madzorera, "Zumbaniyi uzun süredir kullanıyoruz. Eğer birileri faydalı olduğunu düşünüyorsa kabul edebiliriz" şeklinde konuştu.
"DESTEKLEYİCİ OLARAK KULLANILABİLİR"
Bitki uzmanı Sarudzai Javaza ise bu bitkinin Covid-19 tedavisinde destekleyici olarak kullanılabileceğini belirtti. Aktarlar ise Covid-19'a iyi geldiğini öne sürerek Zumbani bitkisini satmaya devam ediyor.
Nüfusu 14 milyondan fazla olan Zimbabve'ye, ilk aşı teslimatı 2 gün önce yapıldı. İlk etapta Çin'den 200 bin doz aşı alan ülke, gelecek ay da 600 bin doz aşı almayı planlıyor.
Nüfusun yüzde 60'ını aşılayabilmek için 100 milyon dolar ayıran Zimbabve, Mısır ve Ekvator Ginesi ile Çin'den aşı temin eden ilk Afrika ülkeleri arasında yer alıyor. Ülkede şimdiye kadar 35 binden fazla Covid-19 vakası görüldü, 1400 kişi hayatını kaybetti.