FOTO GALERİ

Tadına bakmak cesaret ister! 5 bin yıl önce soyu tükenen mamut DNA´sından köfte yaptı

Avustralyalı Wow adlı bir şirket, yaklaşık 5 bin yıl önce soyu tükenen tüylü bir mamut DNA'sını kullanarak dev bir köfte yaptı. Binlerce yıllık etin tadına bakmak ise cesaret istedi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 1
  • 12

Hollanda'daki bilim müzesi Nemo'da, soyu tükenmiş bir yünlü mamutun DNA'sı kullanılarak üretilen dev bir köfte sergilendi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 2
  • 12

Avustralyalı kültür eti şirketi Vow tarafından üretilen köfte, gerçek et için daha sürdürülebilir bir alternatif olarak nitelendirildi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 3
  • 12

"ALTERNATİF ET ÜRETİM BİÇİMLERİ MÜMKÜN"


Vow'un kurucusu Tim Noakesmith, "Şu anda elde edebileceğiniz her şeyden tamamen farklı bir şey yapmak istedik. Mamutların soyu iklim değişikliği nedeniyle tükendi. Şu anda da geleneksel et yetiştiriciliği küresel ısınmaya neden olan faktörlerin başında geliyor. Bu yüzden mamut DNA'sı kullanarak, alternatif et üretim şekillerinin mümkün olduğunu gösterdik." diye konuştu.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 4
  • 12

Bununla birlikte köfte, miyoglobin adı verilen bir mamut geninin yerleştirildiği koyun hücrelerinden yapıldı. Vow'un Baş Bilim Sorumlusu James Ryall, "Et söz konusu olduğunda miyoglobin aroma, renk ve tattan sorumludur." dedi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 5
  • 12

Ryall, Vow tarafından elde edilen mamut DNA dizisinde birkaç boşluk olduğu için, diziyi tamamlamak üzere Afrika fili DNA'sı eklendiğini ifade etti.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 6
  • 12

Ryall,, "Bu köftenin proteini tam anlamıyla 5 bin yıllık. Normalde ürünlerimizin tadına bakar ve onlarla oynardık. Ancak hemen deneyip tatma konusunda tereddüt ettik çünkü 5 bin yıldır var olmayan bir proteinden bahsediyoruz. Bu proteinin potansiyel alerjenitesinin ne olabileceği konusunda hiçbir fikrim yok." diye konuştu.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 7
  • 12

Vow, kültürlenmiş eti, gıda olarak bu tür etlerin henüz düzenlenmediği bir pazar olan Avrupa Birliği'nde yerleşik hale getirmeyi amaçladığını bildirdi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 8
  • 12

İNSANLAR MAMUT ETİ YEDİ Mİ?


Mamutlar, yaklaşık 5 bin yıl önce nesillerinin tükendiği Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa'da yaşadı. İnsanlar, mamutları avlayarak etlerini tüketti.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 9
  • 12

Mağaralarda yapılan kazılarda, mamut kemikleri üzerinde kesilmiş et izleri ve ateşte pişirilmiş kemikler bulundu.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 10
  • 12

Bununla birlikte, mamut etinin tüketilmesiyle ilgili bilgiler oldukça sınırlı. Çünkü mamutların nesli tükendikten sonra geçen binlerce yıl boyunca, mamut eti tüketmek mümkün olmadı. Ancak günümüzde, bazı araştırmacılar, mamutların DNA'sını kullanarak mamutların klonlanması ve yeniden ortaya çıkarılması gibi konularda çalışmalar yürütüyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 11
  • 12

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 12
  • 12