Marslı istilası sanıp ülkeden kaçtılar!
Tarih boyunca yaşanmış en absürt belki de en komik hikaye. 1938 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanılan olayda bir çok insan uzaylı istilasından kaçmaya çalışıyor.
1938 yılının Ekim ayında Amerika Birleşik Devletleri’nin CBS Radyosu’nu açan insanlar dehşet verici bir haber ile karşılaşır. Bu habere göre Mars’tan gelen garip yaratıkların, Dünya’ya saldırdıkları bir haber bülteni sunumuyla insanlara duyrulur.
Dünyamızın insandan çok daha yüksek zekâya sahip ve bir o kadar da tehlikeli yaratıklar tarafından istilaya uğradığını söyleyen radyo New Jersey’de başlayan Marslı istilasının giderek yayıldığını söyler.
Radyonun ucundaki etkileyici ses ile ölüm-yaralanma haberleri, hükümet yetkililerinin açıklamaları, Amerikan Başkanı’nın uyarı mesajları ciddi bir şekilde halka duyrulur. Bunun üzerine ise Amerikalılar iyice paniğe kapılır.
Hatta insanların büyük bir kısmı kiliselere sığınır, intihara kalkışır ve New Jersey’de olanlar ise arabalarıyla ve otobüslerle başka eyaletlere kaçmaya çalışır.
Oysa olay sanıldığı gibi bir Marslı istilası değildir. Orson Welles ile birlikte Mercury Tiyatrosu’ndan Paul Stewart ve John Houseman insanlara o dönem popüler olan bir radyo tiyatrosu hazırlamışlardır.
Sayısız provadan sonra paniğe kapılmış insan sesleri, silah sesleri ve çığlıklar gibi ses efektlerini de oyuna dahil eden sanatçılar, 30 Ekim 1938 gecesi yayına girerler.
Radyo programının başında “Dünyalar Savaşı” adlı eserin radyo tiyatrosu olarak sunulacağının belirtilmesine rağmen hem radyosunu sonradan açan insanlar hem de kendini oyuna fazla kaptıran insanlar yüzünden çığrından çıkan radyo tiyatrosu gerçek bir Marslı istilası hikayesine dönüşür.
Başarılı bir kurgu gerçekleştiren sanatçılar oyunun arasına gerçek zamanlı radyo akışına dahil olan hava durumu haberleri ve Ramon Raquella Orkestrası’nın müzik dinletisine de yer vererek insanları radyo tiyatrosu algısından çıkararak bu olayın tamamen gerçek olduğuna inanmalarını sağlarlar.
Oyunun sonlarına doğru stüdyoya gönderilen iki polis de kendini sanatçıların performansını izlemeye kaptırınca panik iyice büyür. Olay anlaşıldıktan sonra ise kurgunun mimarı Orson Welles genç yaşta Amerika’da büyük bir üne kavuşur.
Bir gün sonraki gazetelerin manşetlerinde de kendine yer bulan olay yüzünden Orson Welles ve CBS Radyosu aleyhine halkı galeyana getirmekten tazminat davaları açılır.
Bu olay ilerleyen zamanlarda hem beyaz perdede hem de dizilerde benzer senaryoların işlenmesine doğrudan etki eder.