Lanetli Sennedjem mumyası açıldı
Antik Mısır'da yaşayan Sennedjem'in onlarca yıl önce bulunan ve lanetli olarak kabul edilen mumyası açıldı. Sennedjem'in mumyasının yerini keşfedenlerin bir bir ölmesi nedeniyle, mumya lanetli olarak kabul edilmişti.
Sennedjem, Antik Mısır döneminde yaşamış oldukça yetenekli bir işçi ve Mısırlı üst düzey bir yetkiliydi.
Sennedjem ölümünün ardından ailesi ile birlikte Mısır'da günümüzde Deir Al-Medina olarak bilinen Set Maat köyünde defnedildi.
Mısır Firavunu I. Seti ve II. Ramses döneminde Antik Mısır hanedanına hizmet ettiği düşünülen Sennedjem'in günümüzden 3 bin 400 yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor.
Yetenekli bir işçi olan Sennedjem Antik Mısır Hanedanının lahitlerini yapan kişilerden birisi olarak da biliniyor.
Sennedjem'in lahiti 1886 yılında bölgede yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda keşfedildi.
Sennedjem'in eşi Lyneferti, 20 akrabası, yatağı ve taburesi ile birlikte defnedildiği tespit edildi.
Sennedjem'in ve eşinin lahiti geçtiğimiz günlerde restorasyon işlemleri için Mısır'da Ulusal Medeniyet Müzesi'ne kaldırıldı.
Müzeye kaldırılan lahit ve mumyalar tütsülenerek temizlendi.
Lahitini iyi durumda olduğunu bildiren arkeologlar, Sennedjem'in ve eşinin mumyalarının 20 gün boyunca steril bir odada muhafaza edileceğini bildirildi.
Sennedjem'in ve eşinin lahitlerinin gün yüzüne çıkarılması Firavunların Laneti tartışmalarını da beraberinde getirdi.
Firavunların Laneti adı verilen efsanenin, Antik Mısır'da yaşamın bir firavuunn ya da önemli bir kişinin rahatsız edilmesi sebebiyle ortaya çıktığına inanılıyor.
Firavunların Laneti inancına göre Antik Mısır dönemine ait bir mumyayı açan kişi, gizemli ve antik bir lanet tarafından etkileniyor.
Firavunların Laneti'ne göre Antik Mısır dönemine ait bir mumyayı açan kişi, gizemli ve antik bir lanet tarafından etkileniyor.
Firavunların Laneti inancı daha çok Firavun Tutankamon ile ilişkilendiriliyor.
Mısır firavunu Tutankamon'un lahiti 1922 yılında Howard Carter tarafından Krallar Vadisi'nde keşfedildi, 1972 yılında Londra'da sergilendi ve ardından ABD'ye gönderildi.
Daha sonra Mısır'daki Kahire Müzesi'ne taşınan lahiti ilk kez açan 22 arkeoloğun birkaç yıl içinde gizemli şekilde öldüğü ortaya çıkmıştı.
1922 yılında keşfedilen lahite giren ilk 22 kişinin tümü 1929 yılı itibariyle yaşamını yitirmişti.
Çok sayıda kişi ölenlerin lanete kurban gittiğini ve lahitin aslında hiç açılmaması gerektiğini söylese de Tutankamon'un lahiti ve hazineleri arkeoloji tutkunlarının ilgi odağı olmayı sürdürüyor.