Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un haftalardır hiçbir şekilde halkın önüne çıkmaması hasta olduğu yönündeki dedikoduları hızlandırdı.
Kuzey Kore liderinin bir kez daha aniden kaybolması, son kez resmi medyada göründüğü 6 Mayıs tarihindeki etkinliği öne çıkarıyor. Kim, söz konusu tarihte asker aileleriyle buluşmuştu.
Kim'in resmi haber ajansı tarafından dünyaya servis edilen son fotoğrafları ise, başkent Pyongyang'da Nisan ayındaki ayı başındaki İşçi Parti'si kongresinde çekilmişti.
Güney Kore medyası, hafta sonu gerçekleşen bir organizasyonda yer alması beklenen Kim Jong-un'un işçi sendikalarının buluşmasına katılmadığını bildiriyor.
Resmi açıklamada Kim'in etkinliğe bir mektup gönderdiği aktarıldı. Yine Güney Kore medyası, Kuzey Kore liderinin söz konusu organizasyonu daha önce hiç kaçırmadığını hatırlatıyor.
Koronavirüs salgınının başından bu yana dikkat çekmeyen bir profil sergileyen Kim Jong-un'un hafta sonu da görünmemesiyle, hasta olduğu yönündeki dedikodular hızla yayıldı.
'ÖLDÜ' DEDİKODULARI DÜNYAYI ÇALKALADI
37 yaşındaki Kim'in Covid-19 korkusuyla sendika buluşmasına katılmadığı ihtimali çok düşük, çünkü 2021'in başından bu yana birçok kez kalabalık etkinliklerde maskesiz yer aldı.
Geçen yıl dünya medyası haftalarca Kim'in öldüğünü belirten haberler yayınlamış ancak daha sonra çılgın lider resmi medyada boy göstermişti.
Kim Jong-un, geçen yıl 20 Şubat tarihinden itibaren üç hafta boyunca ortalıkta görünmedi. Takvimler Mayıs ayını gösterdiğinde ise 12 gündür kayıp olan Kim'in öldüğü haberleri yayıldı.
Dünyayı çalkalayan dedikoduya Kim bir açılışa katılarak yanıt verdi. Kasım 2020'de de benzer şekilde 20 gün boyunca hiçbir organizasyonda yer almadı.
BAKANI İDAM ETTİ
2021'e fırtına gibi bir giriş yapıp yeni füzelerini gösteren, bir yılı aşkın suskunluğun ardından füze testleri yapan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, dünyayı dehşete düşüren adımı attı. Uluslararası medya Güney Kore merkezli Daily NK gazetesinin haberini gündeme taşıdı, yeryüzünün en yalnız ülkesi Kuzey Kore'nin sessiz sedasız imza attığı vahşetin detayları ortalığa saçıldı.
Habere göre, Kim Jong-un yeterli görüntülü arama gerçekleştirmeyen Eğitim Bakanı'nı idam etti. Rejimin ilkelerini uygulamada başarısız olan Eğitim Bakanı ayrıca iş yükünden de şikayetçiydi. Daily NK, haberini Kuzey Kore rejimindeki Organizasyon ve Rehberlik Departmanı'ndan (ODG) sızan bir belgeye dayandırdı. ODG'nin soruşturmasında eğitim komisyonunun başarısızlığı araştırıldı, bazı eğitimcilerin hükümetin politikalarını eleştirdiği belirlendi.
Soruşturmanın ardından adı açıklanmayan eğitim bakanı idam edildi. Daily NK, yeni Eğitim Bakanı'nın adını Ri Guk Chol olarak verdi. Ri Guk Chol, ülkenin ilk üniversitesi olan başkent Pyongyang'daki Kim Il Sung Üniversitesi'nin rektörü olarak görev yapıyordu.
GENERALİ PİRANA AKVARYUMUNA ATMIŞTI
Çılgın lider Kim Jong-un'un kendisine darbe girişiminde bulunmakla suçladığı bir generali piranalarla dolu bir akvaryuma atarak infaz ettiği, 2019 yılında dünya gündemine bomba gibi düşmüştü.
İngiliz medyası, adı açıklanmayan generalin Kuzey Kore liderinin rezidansındaki, içinde Brezilya'dan getirtilen yüzlerce pirananın bulunduğu akvaryuma atılır atılmaz öldüğünü yazmıştı.
Dünya medyasındaki haberlerde, tüyler ürperten olayda Kim Jong-un'un 1965 yılı yapımı 'You Only Live Twice' adlı James Bond filmindeki infaz yönteminden esinlendiğinden söz edilmişti.
ENİŞTESİNİ KÖPEKLERE PARÇALATTI
37 yaşındaki Kim Jong-un vatana ihanetle suçladığı eniştesi Çang Sung-taek ve beş diğer görevliyi ise 2013 yılının sonunda idam etmiş, haber dünyaya resmi ajans KCNA tarafından duyurulmuştu.
Çang Sung-taek Komünist Partisi Genel Kurul Toplantısı'ndan üniformalı görevler tarafından apar topar çıkarılıp tutuklanmış ve yolsuzluk suçlamasıyla mahkemeye çıkarılmıştı.
Eniştesini gözünü kırpmadan öldüren Kim, yeni yıl mesajında, "Bu kararlı eylem ülkenin birliğini kuvvetlendirmiştir. Partimizin, parti karşıtı, devrim karşıtı unsurların arındırılmasına yönelik aldığı bu yerinde karar, partimiz içindeki dayanışmanın sağlamlaştırılmasına yardımcı olmuştur" demişti.
Pyongyang yönetiminin iki numarası olarak görülen Çang, Kuzey Kore'nin bir önceki lideri Kim Jong-il'in kız kardeşiyle evliydi. Çang'ın 2011'de babasından sonra liderlik koltuğuna oturan Kim Jong-un'a rehberlik ettiğine inanılıyordu.
Toplu infazın detayları ise birkaç gün sonra devlet kontrolündeki Çin menyasına yansımış, kurbanların çırılçıplak soyulup 120 köpeğin bulunduğu bir kafese atıldığı belirtilmişti.
Singapur'da yayımlanan Strait Times gazetesinden Çing Çeong, "Bu haber, genç Kuzey Kore liderinin ne kadar acımasız olduğunu ortaya koyuyor. Bu haberin Pekin'in denetimindeki bir gazetede yer alması, Çin'in Kim'le ilişkilerine artık önem vermediğini gösteriyor" ifadesini kullanmıştı.
10 yıldır Kuzey Kore'yi yöneten Kim Jong-un'un şimdiye kadar onlarca devlet görevlisi için idam emri verdiği tahmin ediliyor. Bunlardan biri, Kuzey Kore'nin ABD Büyükelçisi.
SIFIR MASKE
Şimdiye kadar hiçbir koronavirüs vakası bildirmeyen Kuzey Kore'de, Kim son olarak İşçi Partisi'nin taban örgütleriyle bir araya geldi. toplantıdan dünyaya servis edilen fotoğraflarda, birim sekreterlerinin yine sosyal mesafe gözetmediği ve hiçkimsenin maske takmadığı gözlemlendi.
Toplantıda tarihi bir itirafta bulunan Kim, koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkenin içinde bulunduğu zor durumu 1990'larda yaşanan kitlesel kıtlığa benzetti. Kim, "Önümüzde birçok zorluk ve engel var" dedi. 1994'ten 1998'e kadar süren kitlesel açlıkta yaşamını kaybedenlerin sayısı tam olarak bilinmese de, Batılı kaynaklar 3 milyona yakın insanın yaşamını yitirmiş olabileceğini öne sürüyor.
KUZEY KORE ÇILGINA DÖNDÜ
Mart ayında gerçekleşen sınırdaki geleneksel ABD-Güney Kore tatbikatı, Kore Yarımadası'nda tansiyonu zirveye çıkardı. Uzun süredir sessizliğini koruyan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, resmi medya üzerinden Washington'a tehditler savurdu.
ABD lideri Biden'ın Kore politikasını ortaya koymaya hazırlandığı bir dönemde konuşan Kim Yo-jong, sınırdaki Güney Kore-ABD tatbikatına ateş püskürüp Washington'a 'bela çıkartmama' uyarısında bulunmuştu. Kim Yo-jong, resmi Rodong Sinmun gazetesinde yayımlanan açıklamasında "Topraklarımızdan okyanusa doğru barut kokusunu yaymaya uğraşan ABD'deki yeni yönetime bir tavsiye. Gelecek dört yılda huzur içinde uyumak istiyorlarsa, bir ilk adım olarak bela çıkartmaktan sakınmaları iyi olur" dedi.
Kız kardeş Kim, işgal hazırlıkları olarak gördükleri ortak tatbikatlara karşı ülkesinin tavrını tekrarlamış ve "Güney Kore yine 'Savaş yürüyüşünü, 'Kriz yürüyüşünü' seçti" ifadelerini kullanmıştı. Kim Yo-jong, Kim Jong-un'un küçük kız kardeşi ve kardeşler arasında yakın ve güçlü bir müttefik olarak görülen tek isim.
Reuters haber ajansı, tatbikatın Kuzey Kore tarafından yakından izlendiğini, Pyongyang yönetiminin söz konusu gövde gösterisini 'savaş provası' olarak tanımladığını bildirmişti.
GECE YARISI YAYINLANDI
Uluslararası haber ajanslarının geçen hafta Perşembe gününün ilk saatlerinde peş peşe 'son dakika' koduyla duyurduğu füzelerin fotoğrafları, Cuma günü gece yarısı resmi medya tarafından yayınlandı.
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, dünyanın ödünü koparan füzelerin taktik güdümlü olduğunu ve 2,5 tonluk savaş başlığı taşıyabileceğini ilan etti. KCNA'ın karelerinde füzeleri alkışlayan generaller de var.
Japon Denizi'ne doğru ateşlenen iki füzenin 600 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurduğunu aktaran KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un test alanında çekilmiş fotoğraflarını paylaşmadı.
Bunun yerine Kim'i Kuzey Kore'nin ürettiği bir otobüs ile Pyongyang'daki nehir manzaralı inşaat projesini incelerken gösteren fotoğraflar resmi haber ajansı tarafından servis edildi.
Test atışını denetleyen üst düzey yetkili Ri Pyong Chol, KCNA'ya yaptığı açıklamada 2,5 tonluk savaş başlığı sisteminin geliştirilmesiyle Kuzey Kore'nin askeri gücünü arttırma ve askeri tehditleri caydırmada büyük rolü olacağını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Joe Biden'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ilk kez balistik füze fırlatan Kuzey Kore'yi kınadı. Açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına aykırı bu girişimler bölgeyi ve uluslararası topluluğu tehdit ediyor" denildi.
Uzmanlar, son testlerin ABD-Güney Kore arasındaki askeri tatbikatlara ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Kuzey Kore'nin insan hakları sicilini eleştirdiği Japonya ve Güney Kore ziyaretine yanıt olduğunu görüşünü paylaşıyor.
BIDEN'IN BASIN TOPLANTISI SIRASINDA ATEŞLENDİ
Reuters haber ajansına göre, Kuzey Kore'nin son bir yıldaki ilk balistik füze denemesi olan testler ABD ile askıya alınan nükleer görüşmelere rağmen Pyongyang'ın nükleer silah programında kaydedilen gelişmeyi gösteriyor.
ABD Başkanı Joe Biden, seçim kampanyası sırasında Kim Jong Un için 'haydut' demiş ve ancak nükleer kapasitesini azaltması koşuluyla onunla görüşeceğini söylemişti.
BBC'nin Seul muhabiri Laura Bicker, Kuzey Kore'nin neden şimdi test yaptığı sorusuna yanıt vermenin zor olduğunu söylüyor. Bicker'a göre, ateşlenen füzeler Biden yönetimine doğrudan mesaj niteliği taşıyor ve bir bedel ödenebileceğini gösteriyor. Güney Kore istihbaratı, füze denemesinin Joe Biden'ın basın toplantısı sırasında gerçekleştiğini aktarıyor.