Çatışma, silahlanma ve silahların kontrolü üzerine çalışmalar yapan İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) son raporuna göre, 2020 yılı itibarıyla dünyadaki nükleer silahların toplam sayısında düşüş yaşandı. Öte yandan, nükleer güçler bu süreci cephanelerindeki silahları modernize etmekle geçirdi.
Aksam.com.tr’nin Der Spiegel’den aktardığı habere göre, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan ve İsrail’in toplamda 13 bin 400 adet nükleer silahı bulunuyor.
Bu sayı, 2019’un başındaki rakama göre 465 daha az olarak göze çarptı.
Araştırmada, dokümanlar ve bakanlıklar arası yazışmalar gibi açık kaynaklardan elde edilen verilerin kullanıldığı, yani bu sayıların yalnızca resmî rakamlar olduğu kaydedildi.
Geçen yıla göre yaşanan düşüşün sebebi, Rusya ile ABD arasındaki “nükleer silahsızlanma” anlaşmasından ileri geldiği anlaşıldı.
Silahların yüzde 90’ı ABD ve Rusya’da
SIPRI’nin derlediği rakamlara göre, dünyadaki toplam nükleer başlıkların yüzde 90’ı ABD ve Rusya’nın elinde bulunuyor.Rusya’nın 6 bin 375 nükleer başlığına karşılık ABD’de ise 5 bin 800 nükleer silah bulunuyor.
Rusya’nın nükleer cephanesi geçen yıla göre 125 azalırken ABD’nin cephanesi ise 385 azalış gösterdi.
Çin ve İngiltere’de yükseliş, Fransa’da düşüş var
Öte yandan, Çin ise nükleer silah cephanesini 290’dan 320’ye çıkardı. Fransa’nın nükleer cephanesi 300’den 290’a inerken İngiltere’ninki 200’den 215’e çıktı.
Pakistan-Hindistan sınırındaki gerilim şiddetleniyor
Dünyanın en tehlikeli sınırlarından birini paylaşan Pakistan ile Hindistan ise cephanelerinde artışa giden ülkeler arasında bulunuyor.Pakistan’ın 2019 yılı başında 150 civarında olan nükleer başlıkları 160’a, Hindistan’ın 130 civarında olan nükleer başlık sayısı ise 150’ye çıktı.
İsrail nükleer cephanesini geliştirdi, Kuzey Kore meçhul
İsrail’in nükleer cephanesine 10 başlık daha ekleyerek 90 başlığa ulaştığı bildirildi.