Sosyal medya bağımlılığına karşı Çin işkencesi
Dünya genelinde sıkça telaffuz edilmeye başlanan yeni rahatsızlık internet, sosyal medya ve oyun "bağımlılığı"na karşı Çin'de oldukça sıkı önlemler alınıyor. Ancak kullanıcıları bağımlılıklarından kurtarma iddiasında olan bu kamplarda kullanılan yöntemler ise tepki topluyor.
Hızla artan sosyal medya, internet ve oyun bağımlılığına karşı dijital detoks kamplarının sayısı her geçen gün artıyor.
Çin'de bu alanda hizmet veren onlarca rehabilitasyon merkezi var.
Bu tesislerden birçoğu son dönemde "hastalara" uyguladığı askeri eğitimleri aratmayacak uygulamaları ile gündemde.
Ailesi tarafından internet ve sosyal medya bağımlısı olduğu gerekçesiyle bir merkeze gönderilen gençlerin ülke basınına yaptıkları açıklamalar bu iddiaları bir kez daha gündeme getirdi.
Adı açıklanmayan gençler, tesiste bağımlılıktan kurtarmak için kullanılan yöntemler arasında fiziksel şiddet ve hücre cezasının da bulunduğunu açıkladı.
Teknolojik cihazların kullanımının sınırlı olduğu merkezde tedavi gören kişilerin çoğunluğu gençlerden oluşuyor.
Çin'deki bu merkezlerde 'internet bağımlıları' sabah 6.30'da güne başlıyor.
Askeri üniformaları andıran kıyafetler giyen hastalar tesisin bahçesindeki içtimanın ardından merkezin sınırları içerisinde zaman geçiriyor ve akşam 9.30'da odalarına konuluyor.
Yöntemlerinin başarısından tamamen emin olan merkezler, 6 ay boyunca devam eden terapi sonunda hastaların çoğunluğunun bağımlılıklarından kurtarıldığını iddia ediyor.
'İnternet bağımlılığı'nı 2003 yılında klinik bir vaka olarak tanıyan ilk ülke olan Çin'de 25 milyona yakın gencin bu rahatsızlıkla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.