Yeşil ve mavinin Adı: Özdere
Bu hafta girintili çıkıntılı sahili ve tertemiz deniziyle tatil beldesi olan Özdere’ye rotamızı çevirdik. Özdere, İzmir’in Menderes İlçesi’ne bağlı bir turizm merkezi. Havaalanına yakınlığı, denizinin temizliği ve her bütçeye göre tatil seçeneği sunması özelliklerinden ötürü son zamanlarda çokça tercih ediliyor. Turizm potansiyelini de gün geçtikçe artıran Özdere, yaklaşık 10 bin yatak kapasitesiyle turizmde yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin uğrak yeri haline geldi.
TARIMDA DA ZENGİN BÖLGE
Ayrıca çok verimli toprakları olduğu için birçok tarım ürünün yetiştirildiği bir bölge olarak anılmaktadır. Örnek olarak dünyaca ünlü satsuma mandalinası bu bölgede çokça yetiştiriliyor.
ZEKİ GÜMÜŞ
zeki.gumus@aksam.com.tr
Böylelikle hep yeşili mavisiyle anılan Özdere renklerine doğal satsuma mandalinası rengi turuncu renk karışıyor. Özdere’yi tercih edenlerin büyük bir bölümü yeşil doğası için tercih ediyor.
Tarihte Kasura, Dioshieron ve Kesre isimlerini kullanan bu bölgedeki yerleşim yeri, 1960’lı yıllarda Özdere ismini aldı. Bölgedeki yerleşimin tarihçesinin 7 bin yıl öncesine dayandığı söyleniyor.
Özdere’ye Hititler Kasura, İyonlar Dioshieron, Osmanlılarda Kesri demişler. Cumhuriyet dönemindeyse Kesre oldu. Özdere’nin, o zamanki adıyla Kesre’nin Osmanlı Dönemi’nde Türk nüfusu çoğunluktaydı.
Tarihte bu girintili koylar hemen hemen her dönemde korsanlara ev sahipliği yaptı. Özdere yakınındaki Doğanbey Körfezi’nde bulunan Çıfıt Kalesi Korsan Kalesi olarak da biliniyor. Mitolojide çok bilinen Zeus, Kybele, Artemis, Apollon, tarihçi Heredot, şair Homeros ve Anakreon, sanatçı Mikiades bu bölgede yaşayan tarihi kişiliklerdir.
Bu kadar tarihi kişiliğe ev sahipliği yapmış bölgede oldukça fazla tarihi mekan bulunuyor. Eğer tarihe meraklıysanız bölgedeki tarihi yerleri de listelemeniz gerekiyor.
Özdere’ye tarihi bir bakış yaptıktan sonra bu beldede ne yapılır onu konuşalım. Bölgede yeşilin her tonu bol olduğu için özellikle bu mevsimde yapılacak aktiviteler oldukça fazla. Bölgede birçok yerde piknik yapma imkanınız var.
Tekne turları düzenleniyor
Havalar biraz ısınınca bu piknik yapılacak yerlerde denize de girebiliyorsunuz. Piknik yapabileceğiniz ve denize girebieceğiniz gözde yerleri sayacak olursak; Zindancık, Koru, Göl Yatağı ve Kuyu Bükü koyları yörede bilinen koylardır.
Bölgede birçok alanda güzel plajlar bulunuyor. Bölgeye birçok yerden teknelerle geziler düzenleniyor. Özel ve ticari tekneler yerli ve yabancı turistlerin bölgedeki güzel plajlarda denize girmeleri için tur yapıyor.
Bunun dışında, bölge yürüyüş yapılması için de oldukça elverişli. Yaklaşık 30 kilometrelik Özdere sahil şeridiyle orman bölgeleri, yürüyüş keyfi için ideal alanlar olarak kullanılıyor.
Özdere’de dinlenme, yürüyüş ve piknik dışında yapabileceğiniz başka bir etkinlik ise çevredeki tarihi mekanları ziyaret edebilirsiniz. Örneğin, Efes, Notion, Claros, Lebedos ve Teos antik kentleri buraya çok yakın.
Kalemlik Milli Parkı’na gidip burada vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca, Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi ve Yedi Uyuyanlar’ın bulunduğu Selçuk’a ziyaret gerçekleştirebilirsiniz. Özdere’ye yakın olan başka bir cazibe merkezi de Şirince Köyü. Buralara kadar gelip de Şirince’ye uğramamak olmaz. Kuşadası, Seferihisar-Sığacık ve Çeşme-Alaçatı da ziyaret edebileceğiniz yakın turizm merkezleridir.
Tatil için alternatif adres
Yaklaşık 7 bin yıl öncesine dayanan tarihiyle Özdere bölgesi, mavi bayraklı plajları, güzel koyları, yeşilin her tonunu barındıran doğası ve iklimiyle görülmeye değer. Güzel bir hafta sonu veya yaz aylarında uzun süreli olarak Özdere tercih edilebilecek bir alternatif olarak sizleri bekliyor.
Ne yenir?
Özdere bölgesinde yenilecek en güzel yiyecek şüphesiz deniz ürünleridir. Balık çeşitleriyle bölgenin güzel coğrafyasında yetişen ürünlerle elde edilen leziz mezeler yemek keyfiniz olacaktır. Bunların dışında sandviçler, hafif yemekler ve salatalar da alternatif olarak bölgede tercih edeceğiniz yemeklerdir.
Nasıl gidilir?
Özdere’ye giderken karayolunu tercih edecekseniz, İzmir’den Ahmetbeyli tarafından 70 km, Seferihisar yönünden ise 80 km uzaklıktadır. Havayoluyla ise İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nı kullanabilirsiniz burası Özdere’ye 45 kilometredir. Küçük bir havalimanı olan Selçuk-Efes Havaalanı’na ise 30 km mesafede olan Özdere, özel havayoluyla gelen turistlerin de tercihi oluyor.