Yeni yerleşim deyimi: Baraj Evler

31 şehirde baraj çalışmaları sürerken, evleri sular altında kalacak olan 1203 vatandaşın yeni hanelerine yerleştirilmesi planlanıyor. Çevre Bakanlığı, Baraj Evler sakinleri için 87 trilyon 160 bin TL ödenek ayırdı.

Yeni yerleşim deyimi: Baraj Evler

NECMİ ÇİÇEKÇİ

Türkiye’nin birçok bölgesinde elektrik ihtiyacını karşılamak üzerine kurulan barajlar ve termik santraller sebebiyle, evleri sular altında kalan şehir ve köyler vatandaşlarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın oluşturduğu ‘Baraj Evler’ teslim ediliyor. 

31 ilde 53 baraj iskanı

2006-2009 yılları arasında baraj iskânı çalışmaları kapsamında baraj yapımı sebebiyle, yerlerini terk etmek zorunda kalan bin 211 ailenin konutları teslim edildi. Evlerini teslim alan vatandaşlar halinden memnun görünürken, Çevre Bakanlığı 2014 yılı içerisinde 31 ilde toplam 53 adet baraj iskânı çalışmalarını da hızla yürütüyor.  Bu çalışmalar çerçevesinde bin 203 aile iskân beklerken, iskân bekleyen 698 ailenin 2014 yılında konutlarının tamamlanarak evlerine yerleştirilmesi hedefleniyor. Çevre Bakanlığı barajların yapılacağı yerleşim yerlerinde iskân işlemleri içinde toplam 87 trilyon 160 bin TL ödenek tahsis etti. Ayrıca Çevre Bakanlığı kamulaştırma işlemlerine 16 trilyon TL, kira yardımlarına da 2 trilyon 540 bin TL ödenek ayırdı. 

Su gelmeden evler geliyor

Türkiye’nin farklı bölgelerinde bölgelerinde yürütülen baraj projelerinden etkilenen ailelere ise iskân çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı baraj iskân çalışmalarında barajların su tutma tarihinden önce ailelerin yeni yerleşim yerlerine yerleştirilmesinin hedeflendiğini belirtiyor.  

2014'te 698 konut

Bu çalışmalar çevrçevesinde Anamur Alaköprü Barajı iskânı kapsamında 326 adet konutun, Bulanık Alparslan Barajı ve Tahtalı Barajının iskânında ise toplam 372 adet konutun 2014 yılı içerisinde bitirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca Gördes Barajından etkilenen 28 aile içinde ihale süreci işliyor. 

Tüm Emlak haberleri için tıklayın