Verinin yüzde 30'u yerli merkezlerde saklanacak

Turkcell, Türkiye genelindeki 8'inci veri merkezini Tekirdağ'da hizmete açtı. 2.5 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen merkezler sayesinde Türkiye'nin verisinin yüzde 30'u yerli imkanlarla saklanabilecek.

Verinin yüzde 30'u yerli merkezlerde saklanacak

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Turkcell, 2016 yılında başladığı üçüncü nesil veri merkezi yatırımlarına Tekirdağ'da açtığı Avrupa Veri Merkezi'yle devam ediyor. Bugüne kadar açılan 8 merkeze toplam 2.5 milyar TL bütçe aktaran şirket, Türkiye'nin verisinin yüzde 30'unu yerli imkanlarla saklanmasını sağlayacak. Açılış kurdelasını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yaptığı merkezin açılışında konuşan

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan "Veri konusunu milli mesele olarak görüyoruz. Milli servetimiz veriyi, küresel risk ve tehditlere karşı korumak hepimizin görevi" dedi.

YENİ YATIRIM YOLDA

Erkan "Yaptığımız yatırımlarla Türkiye'nin tüm verisinin yüzde 30'unu karşılayacak altyapıya ulaştık. 2.5 milyar TL'lik yatırım yaptık. Bu alana yaptığımız yatırım miktarı 500-600 milyon dolara çıkacak" dedi.

BULGARİSTAN'A KAYIYOR

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ise şunları söyledi: "Türkiye; verinin taşınması ve saklanması konusunda kilit bir öneme sahip. Amacımız; veri merkezleriyle ülkemizi dünyanın en önde gelen 'veri ve bulut teknolojileri üssü' haline getirmek. Ancak internet trafiğinin Türkiye'den Bulgaristan'a kaydığına şahit oluyoruz. Bunun nedeni Bulgaristan'ın verdiği teşvikler. Bu nedenle Türkiye'de veri merkezleri ve bulut hizmetlerinin süper teşvik kapsamına alınması çok önemli."

YENİ VERİ MERKEZİ TEKİRDAĞ'A

Veri merkezinin açılışını Bakan Karaismailoğlu yaptı. Açılış sonrası Karaismailoğlu, veri merkezinde incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

92 MİLYAR TL YATIRIM YAPILDI

Bakan Karaismailoğlu merkezin açılışında yaptığı konuşmada "Ülkemizin, vatandaşlarımızın, bu ülke için değer üreten işletmelerin verilerinin gizliliği için yerli veri merkezi yatırımları olmazsa olmazımızdır" dedi. Karaismailoğlu Türkiye'nin elektronik haberleşme sektörünün ilk yarıda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,8 büyüdüğünü anımsatarak, 2003-2021 yıllarında haberleşme sektörünün gelişmesi için 92 milyar liradan fazla yatırım yapıldığını söyledi.

MAKET AŞAMASINDA YÜZDE 68 DOLDU

Merkez, 9 şiddetinde depreme ve 120 dakika yangına dayanıklı olarak inşa edildi. Merkezde 6 bin sensörle 40 bin nokta sürekli izleniyor. Yabancı müşterilerin hayran kaldığına dikkat çeken Turkcell Genel Müdürü Erkan "Maket aşamasındayken yüzde 68 doldu" dedi.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın