Tüpraş'tan biyoyakıt hamlesi! Enerjide dönüşüme 10 milyar dolar yatıracak

‘Stratejik Dönüşüm Planı'nı açıklayan Tüpraş, 2035'e kadar yaklaşık 5 milyar dolar, 2050 yılına kadar ise toplamda 10 milyar dolar yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyor. Şirket, biyoyakıt ve yeşil hidrojen yatırımlarına odaklanacak.

Tüpraş'tan biyoyakıt hamlesi! Enerjide dönüşüme 10 milyar dolar yatıracak

Tüpraş, Türkiye'nin fosil yakıt tüketiminin 2030 yılında zirve yapacağı ve motorin yakıtların kısmen hidrojenle ikame edileceği varsayımıyla faaliyetlerini çeşitlendirmek için biyoyakıtla hidrojen alanına yatırım yapacağını açıkladı. Tüpraş, Koç Holding'in başlattığı Karbon Dönüşüm Programı kapsamında, 'Stratejik Dönüşüm Planı'nı devreye sokuyor. Şirket, Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında, her yıl ortalama 350 milyon dolar yatırımla 2035'e kadar yaklaşık 5 milyar dolar, 2050 yılına kadar ise toplamda 10 milyar dolar yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyor.

2050'DE KARBON NÖTR

Şirket, yeni enerji kaynaklarına gerçekleştireceği yatırımlar ve enerji verimliliği projelerinin katkısıyla, 2030 yılı itibarıyla faaliyetlerinden kaynaklanan karbon salınımı, 2017'ye göre, yüzde 27 azaltmayı, 2050'de ise karbon nötr olmayı taahhüt etti. Plan kapsamında Tüpraş, yatırımlarının büyük bir kısmını sürdürülebilir havacılık yakıtları, yeşil hidrojen ve sıfır karbonlu elektrik gibi yeni enerji kaynaklarına ayıracak. Yeşil dönüşümün nispeten yakın zamanda hız kazanmaya başladığını ve bunun da Tüpraş'ın hedeflerine ulaşmasında birçok fırsat sunduğunu belirten Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, "Türkiye'de fosil yakıt tüketiminin 2030'da zirveye ulaşacağını tahmin ediyoruz. 2030 sonrasında ise özellikle dizel talebi kısmen hidrojen ve elektrikli araçlarla yer değiştirmeye başlayacak" dedi.

İZMİR RAFİNERİSİNDE DEĞİŞİM PLANI

Şirket, rafinaj alanında 2022-2030 döneminde yılda 190 milyon dolar, 2031-2035 yıllarında yılda 120 milyon dolar sermaye harcaması yapılacağını öngördü. Buna göre, şirket biyoyakıt alanında İzmir rafinerisinde var olan bir birimi yaklaşık 230 milyon dolar yatırımla biyoyakıt birimine çevirecek. Tüpraş, yeşil hidrojen üretimi alanında da 2035 yılına kadar toplam 690 milyon dolar yatırımla yaklaşık 1 gigawatt elektroliz kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın