Topraksız teknolojik tarımda örnek girişim

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 40 milyon liralık bütçeyle 53 bin metrekarelik Seracılık Mükemmeliyet Merkezi kurdu. Topraksız tarım yapılan merkezde hem yeni teknolojiler geliştirilecek hem de üniversiteliler eğitim alacak.

Topraksız teknolojik tarımda örnek girişim

YAŞAR KIZILBAĞ

Sakarya, marka şehir olmak için tarımda örnek çalışmalara imza attı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından 40 milyon liralık yatırım bütçesine sahip 53 bin metrekarelik Seracılık Mükemmeliyet Merkezi kurdu. Topraksız tarım yapılan seraya domates ekimi yapıldı. Yaklaşık 65 bin domates fidesinin dikildiği tesiste üniversite öğrencileri de eğitim yapacak. Tesiste topraksız ve jeotermal ısıtmalı örtü altı tarımda yeni teknolojilerin geliştirilerek dünyaya ihracı da düşünülüyor.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

İlk etapta sadece domates ekimi yapılan merkezde daha sonra patlıcan, salatalık, biber gibi diğer sebzelerin de üretimi gerçekleştirilecek. Kendisi de bir ziraat mühendisi olan Sakarya Büyükşehir Belediye Bakanı Ekrem Yüce, Sakarya'nın potansiyelini dünyaya göstermek istediklerini belirterek, "Bu proje Türkiye'de bir ilk. Bu proje her aşamasıyla seracılık alanında büyük bir örnek teşkil edecek" diye konuştu.

YÜKSEK VERİM İMKANI

Yüce, jeotermal enerji ve bambus arılarının yaptığı tozlaşmayla üretimin maksimum verimle süreceğini belirterek, "25 bin dönümde otomasyon sistemi, topraksız tarım yöntemi, jeotermal enerji ve bambus arılarıyla tozlaşma sayesinde merkezde verimi maksimum seviyeye çıkaracağız. Sözleşmeli tarımsal üretim modelimizle üreticimizin ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ediyoruz. Böylece üretici kazanıyor, Sakarya kazanıyor. Dönüm başına 50, toplamda 1250 ton üretim hedefliyoruz. Ayrıca çiftçilerimizle beraber Ar-Ge, eğitim ve danışmanlık gibi konularda faaliyet göstereceğiz" diye konuştu.

BOTANİK VADİSİ'NE 20 ÇEŞİT YENİ ÜRÜN EKİLDİ

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ayrıca 3 bin dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki üretimine de başladı. Sakarya Botanik Vadisi'nde ürettikleri tıbbi ve aromatik bitkileri yetiştirip ihraç ettiklerini belirten Ekrem Yüce, "15 milyon liraya sulama sistemi kurduk. Kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, lavantanın da aralarında bulunduğu 20 çeşit bitki ektik. Kuşburnu için Almanya ile 10 yıllık alım anlaşması yaptık ayrıca 500 dekar alana kenevir ektik. Toplam 6 bin dekar alanda tarım yapıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu bize yaradı. Oranın hafriyatından 30 bin ton toprak taşıdık" dedi. Yüce, çilek çiftliği kurduklarını da belirterek "En büyük çilek çiftçisi biziz" değerlendirmesinde bulundu.

ARI SÜTÜ VE ZEHRİNİ BİZ ÜRETECEĞİZ

Türkiye'de arı yoğunluğunda en önde gelen şehirlerden biri Sakarya. 'Sakarya Irkı' arılar Türkiye'nin pek çok bölgesinde yaşamaya elverişli. Yüce, '54 Katılımcı Arıcılık' projesi kapsamında geleneksel yöntemlerle süregiden arıcılık faaliyetlerinin modern bir vizyon ışığında yeniden yapılandırılması hedeflediklerini söyledi. Yüce, "Üç etaptan oluşan projenin ilk basamağında 550 Sakaryalı üretici, ileri düzeyde teknik arıcılık bilgisi içeren eğitim programına alındı. En önemlisi de ana arı, şifa kaynağı olan arı sütü, arı zehri, polen ve propolis üretim yolları çiftçilere uygulamalı olarak aktarıyoruz" diye konuştu.

FİDE AŞ İLE İTHALAT ÖNLENDİ

Yüce'nin Sakarya'ya ve Türkiye'ye ekonomik fayda sağlayacağını söylediği projelerden biri de Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde kurulan Fide A.Ş bünyesindeki Fidan Teşhir ve Üretim Alanı. Sapanca ilçesindeki Yanık mahallesindeki bu alanda, sözleşmeli üretim modeliyle organize edilen üreticiler tüketiciyle buluşturuluyor. Bölgede 40 çeşit ağaç ve bir dönem ithal edilen 50 çeşit peyzaj çalıları yetiştiriyor. Yüce, Fidan Teşhir ve Üretim Alanı'nın dünya genelinde süs bitkileri ve peyzaj ürünlerindeki ciddi bir boşluğu doldurduğuna işaret ederek ihracat yaptıklarını dile getirdi. Yüce şunları söyledi: "Yanık'taki Fidan Teşhir ve Üretim Alanı'nda toptan ve perakende satışlar yapıyoruz. Çiftçilerimiz güvenle üretirken tüketicimize de kalite kontrol, aranjman ve pratik uygulama olanağı sunuyoruz. İlk sevkiyatımızı Tokat ve Giresun'a gerçekleştirmiştik. Şimdiyse önümüzde hem Sakarya'ya hem de Türkiye'ye ekonomik katkı sağlayacak bir ihracat hedefimiz var."

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın