Son dakika haberi: Mart ayı enflasyon rakamları 2022 açıklandı! 2022 Mart ayı enflasyon oranı kaç oldu?

TÜİK Mart 2022 enflasyon rakamlarını açıkladı. Son olarak Şubat 2022 enflasyon rakamlarını yayınlayan Türkiye İstatistik Kurumu enflasyonu yüzde 54.44 olarak kayıtlara geçmişti. Gözler mart ayı rakamlarına çevrilirken 3 Nisan'ın pazar gününe denk gelmesi sebebiyle rakamlar bugün açıklandı. Peki, 2022 Mart ayı enflasyon rakamları nedir?

Son dakika haberi: Mart ayı enflasyon rakamları 2022 açıklandı! 2022 Mart ayı enflasyon oranı kaç oldu"

Son dakika haberine göre Mart ayı enflasyon rakamları 2022 TÜİK tarafından açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından her ayın başında bir önceki ayın enflasyon rakamları açıklanıyor. 2022 Mart ayı enflasyon rakamları da bu bağlamda günün en merak edilen gündem konularından bir tanesi oldu. Hafta sonu sebebiyle 4 Nisan Pazartesi günü açıklanacak Mart ayı enflasyon oranı vatandaşlar tarafından yakın takibe alındı. İşte Mart 2022 enflasyon oranları...

MART AYI 2022 ENFLASYON RAKAMLARI BELLİ OLDU!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Enflasyon martta yüzde 5,46 artarken yıllık bazda yüzde 61,14 oldu.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Nisan ayı kira artış oranları belli oldu. Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Nisan ayı için yüzde 29,88 oldu. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 artış gerçekleşti.

ENFLASYON NASIL HESAPLANIR?

Burada bahsedilen genel kapsamlı artışı ölçebilmek amacıyla hane halklarının yıl boyunca tükettiği mal ve hizmetlerden seçilen alt kalemler birleştirilerek harcama sepetleri oluşturulur. Her hane halkının değişik tercihleri ve harcama kalıpları olduğundan tüm hane halklarının ortalama harcama alışkanlıkları tespit edilerek harcama sepetine girecek mallara ağırlıklar verilir. Yıllık enflasyon oranı, bu yöntemle oluşturulan sepete[örneğin Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE)]bir ay içinde yapılan harcamanın önceki yılın aynı ayında yine o sepete yapılan harcamadan yüzde olarak ne kadar yüksek olduğunu ölçer.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın